Brak dźwieku w całym systemie

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
marcinas7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 18.04

Brak dźwieku w całym systemie

Post autor: marcinas7 »

Witam serdecznie użytkowników forum,

Jestem nowy w temacie Linuxa i mam problem z dźwiękiem w całym systemie. Problem dotyczy zarówno słuchawek jak i głośników. Nie ma też ikony w trialu, choć widoczny jest pasek podgłaszania i możliwa jest jego regulacja (bez efektu oczywiście).
System Ubuntu 18.04.4LTS

Kod: Zaznacz cały

~$ cat /proc/asound/cards
 0 [HDMI           ]: HDA-Intel - HDA Intel HDMI
                      HDA Intel HDMI at 0xf751c000 irq 34
 1 [PCH            ]: HDA-Intel - HDA Intel PCH
                      HDA Intel PCH at 0xf7518000 irq 30

~$ lspci -k | grep -A2 -e 'Multimedia\|Audio'
00:03.0 Audio device: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller (rev 06)
	Subsystem: Dell Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller
	Kernel driver in use: snd_hda_intel
	Kernel modules: snd_hda_intel
--
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller (rev 05)
	Subsystem: Dell 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller
	Kernel driver in use: snd_hda_intel
	Kernel modules: snd_hda_intel

~$ speaker-test -c 2

speaker-test 1.1.3

Urządzenie odtwarzania to default
Parametry strumienia to 48000Hz, S16_LE, 2 kanał/ów
Użycie 16 oktaw różowego szumu
ALSA lib pulse.c:243:(pulse_connect) PulseAudio: Unable to connect: Odmowa dostępu

Błąd otwarcia odtwarzania: -111,Połączenie odrzucone

~$ dpkg -l | grep pulse
ii  gir1.2-cvc-1.0                             3.6.2-2                                          amd64        Introspection data for Cinnamon pulseaudio abstraction
ii  gstreamer1.0-pulseaudio:amd64              1.14.5-0ubuntu1~18.04.1                          amd64        GStreamer plugin for PulseAudio
ii  libcanberra-pulse:amd64                    0.30-5ubuntu1                                    amd64        PulseAudio backend for libcanberra
ii  libcvc0:amd64                              3.6.2-2                                          amd64        Cinnamon pulseaudio abstraction library
ii  libpulse-mainloop-glib0:amd64              1:11.1-1ubuntu7.4                                amd64        PulseAudio client libraries (glib support)
ii  libpulse0:amd64                            1:11.1-1ubuntu7.4                                amd64        PulseAudio client libraries
ii  libpulse0:i386                             1:11.1-1ubuntu7.4                                i386         PulseAudio client libraries
ii  libpulsedsp:amd64                          1:11.1-1ubuntu7.4                                amd64        PulseAudio OSS pre-load library
ii  pulseaudio                                 1:11.1-1ubuntu7.4                                amd64        PulseAudio sound server
ii  pulseaudio-module-bluetooth                1:11.1-1ubuntu7.4                                amd64        Bluetooth module for PulseAudio sound server
ii  pulseaudio-utils                           1:11.1-1ubuntu7.4                                amd64        Command line tools for the PulseAudio sound server

$ pgrep pulse
976
1075

pacmd
Usługa PulseAudio nie jest uruchomiona, lub nie jest uruchomiona jako usługa sesji.
Jak to mogę naprawić?
Dzięki z góry za odpowiedzi.
Załączniki
Zrzut ekranu z 2020-03-21 14-11-17.png
Alsamixer okno
(51.17 KiB) Nie pobierany
Zrzut ekranu z 2020-03-21 14-04-04.png
Ustawienia dźwieku
(72.07 KiB) Nie pobierany
Zrzut ekranu z 2020-03-21 13-53-58.png
Alsamixer terminal
(44.89 KiB) Nie pobierany
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Brak dźwieku w całym systemie

Post autor: kobrawerde »

A pokaż wynik :

lspci -nn | grep -i audio
jeśli to samo co:
00:03.0 Audio device [0403]: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller [8086:0c0c] (rev 06)
00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller [8086:8c20] (rev 04)
to zerknij tu:
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php ... 3#p1416223
marcinas7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wynik:

~$ lspci -nn | grep -i audio
00:03.0 Audio device [0403]: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller [8086:0c0c] (rev 06)
00:1b.0 Audio device [0403]: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller [8086:8c20] (rev 05)

Róznica jest więc w ostatnim znaku (rev05). Nie wiem czy to ma znaczenie ale zerknę na podany przez Ciebie link. Dzięki!
marcinas7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

kobrawerde,
Pod podanym linkiem jest instrukcja ustawienia karty ale w pliku etc/modprobe.d/alsa-base.conf nie ma wskazanych przez autora linijek:
"
options snd-hda-intel index=0 model=auto vid=8086 pid=8c20
options snd-hda-intel index=1 model=auto vid=8086 pid=0c0c

Tak więc nie jestem w stanie użyć tego rozwiązania. Jakieś inne sugestie?
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Kontakt:

Ja bym zrobił tak .... backup pliku alsa-base.conf ( tak na wszelki wypadek )
Edycja w/w i dodanie tych linijek w sekcji wpisów options ... i restart systemu. Czy to pomoże ? warto spróbować .... jeśli nie to przywrócisz plik z backup-u albo usuniesz wpisy.
Jeśli to kłopoty z pulseaudio to można poczytać:
https://askubuntu.com/questions/942848/ ... 4-lts?rq=1
może :
https://askubuntu.com/questions/1085174 ... 92#1085992
marcinas7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Żadnych zmian niestety.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Kontakt:

A czy taki efekt miałeś już po zainstalowaniu systemu / uaktualnieniu ....(dźwięk wcześniej działał ?) czy masz inny system np. Windows żeby móc na 100% potwierdzić poprawną pracę kart dźwiękowych. Czy sprawdzałeś klawisze funkcyjne jeśli to laptop ( jaki model ? ) czy dźwięk nie jest wyciszony. Ustawienia w BIOS dotyczące kart dźwiękowych. Sprawdź ustawienia w alsamixer :

alsamixer
marcinas7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Po zainstalowaniu systemu nie miałem dźwięku ale włączenie słuchawek/głośników w alsamixer rozwiązało problem. Wczoraj zainstalowałem wtyczkę flash dla Mozilli i dziś rano już dźwięk przepadł, Nie mam Windowsa, tylko Linux. Po którymś zrestartowaniu był przez moment sygnał dźwiekoów systemowych (ale nie dźwięk muzyki z youtube lub odtwarzacza), jednak i on zniknął. . Dźwięk na pewno nie jest wyciszony klawiszami bo ta opcja nie działała od początku zainstalowania systemu (podobnie jak wyłączenie touchpada, ale to inny już temat). W pierwszym poście załączyłem screena z alsamixer i jak widać wszystko jest włączone.

Martwią mnie dwie rzeczy przede wszystkim:
Brak ikony głośnika w trayu (prawy górny róg) pomimo, że w rozwijalnym strzałką menu jest pasek regulacji głośności. Jego zmiany nie wywołują charakterystycznego dźwięku systemowego więc pewnie coś w tym jest na rzeczy.
Po drugie funkcja pacmd w terminalu wyrzuciła:
"Usługa PulseAudio nie jest uruchomiona, lub nie jest uruchomiona jako usługa sesji". To dosyć dziwne, nieprawdaż?

Nie wiem co robić. Setki stron z pomocą przejrzałem ale żadne z rozwiązań nie było skuteczne. Myślę o przeinstalowaniu systemu.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Kontakt:

Możesz spróbować jakieś distro w wersji Live-USB i tam wcześniej sprawdzić czy wszystko jest OK.
Możesz jeszcze uruchomić system na wcześniejszym kernelu bo pewnie "złapałeś" jakąś aktualizację. W czasie startu systemu np. wciśnij i przytrzymaj klawisz shift żeby wyświetlić grub-a i opcję zaawansowane z wyborem.
https://www.omgubuntu.co.uk/2016/07/key ... enu-ubuntu
Ps. jaki to model laptopa ?
marcinas7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Sprawdzałem już pod Live-USB z tą samą edycją Linuxa. Dźwięk nie działał.
Laptop to Dell Alienware-15
Sprawdzę jeszcze zasugerowaną przez Ciebie opcję i dam znać jak poszło jutro.
Dzięki za cierpliwość i podpowiedzi.
Awatar użytkownika
jmcastor
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: jmcastor »

U mnie pomogła poniższa, gdzieś przypadkiem wyszukana procedura.
Jednak ponieważ sam jestem wciąż nowicjuszem radzę marcinas7 wstrzymać się z jej wykonaniem do czasu aż mądrzejsi ode mnie skomentują jej zasadność w tym przypadku, o co bardzo ich proszę.

========================================
Procedura:
- twardy start maszyny start i poczekać na menu GRUB. Jeśli go nie ma przy starcie przytrzymać lewy shift (albo esc) – tylko pilnować by puścić w porę bo przeskoczy się GRUBa
- podświetlić kernel, który się chce edytować i wcisnąć klawisz e. Powinny pokazać się dostępne do edycji komendy związane z podświetlonym kernelem.
- przejechać do linii zaczynającej się od linux i dopisać na jej końcu snd_hda_intel.dmic_detect=0

Jeśli zadziała to ustawić na stałe:
- W trybie administratora, w pliku etc/default/grub w linii GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=”komenda1 … komenda_ostatnia” dopisać za ostatnią komendą:
snd_hda_intel.dmic_detect=0
Po edycji i zapisaniu pliku koniecznie wykonać komendę:

sudo update-grub
w celu unacześnienia pliku konfiguracyjnego gruba.
Koniec procedury
=========================================

Jeszcze raz proszę mądrzejszych o przeanalizowanie czy ma to tutaj sens.
Ukłony
Jarek
Dell Vostro 5490; CPU Intel Core i5-10210U; 16GB RAM; SDD512GB+HDD1TB
marcinas7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dziękuję wam serdecznie za porady.

kobrawerde,
Spróbowałem w GRUBie z wyborem opcji zaawansowanych. Nie naprawił żadnych pakietów i dźwięk także nie powrócił.

jmcastor,
To rzeczywiście wyższa szkoła jak dla mnie. Myślę, że nie opłaca mi się ryzykować. Chyba jednak postawię system od nowa. Ale jakby się ekspert wypowiedział to oczywiście też chętnie poczytam na ten temat.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Kontakt:

Ale to howto przedstawione przez @jmcastor nie jest tak skomplikowane i nie wymaga wyższej szkoly jazdy a jeśli i tak zamierzasz reinstalki .....to "pal pies" z przejmowaniem się obecnym systemem a spróbować warto. Możesz to zrobić od razu zmieniając ten wpis w :

sudo nano /etc/default/grub

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash snd_hda_intel.dmic_detect=0"
zatwierdzasz w nano Ctrl+x .... t......enter
i update gruba

sudo update-grub
restart systemu
Tak wpisuje się dodatkowe opcje kernela przy starcie systemu ....jak nie zadziała to wiadomo ( moim zdaniem raczej nie bo już zmieniłeś kernel na poprzedni bez rezultatu ) a wiedza Ci się przyda.
Czasem trzeba to zrobić przy starcie systemy jak podał @jmcastor np. jeśli czasem Linux w wersji Live nie chce się uruchomić itp

Ps. Ostatni był przerabiany podobny problem z inną kartą dźwiękową ale opartą na module intela efekt błędu podobny poczytaj:
http://ubuntu.pl/forum/viewtopic.php?f= ... S#p1033860
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”