Witam korzystam z ubuntu server 18.04. Jako praca domowa dostałem takie zadanie:
Zainstaluj pojedynczo poszczególne pakiety:
apache2
links
php
libapache2-mod-php
mysql-server php-mysql phpmyadmin
isc-dhcp-server
vsftpd
bind9
Zrzuć do pliku pakiety.txt wszystkie zainstalowane pakiety, a następnie skompresuj programem gzip
Pakiety zainstalowałem, lecz nie mam pojęcia jak mam je zrzucić do pliku. Czy mógłby ktoś podać komendę jakiej mam użyć, byłbym bardzo wdzięczny.
Pakiety ubuntu server
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Pakiety ubuntu server
Zrzucenie pakietów do pliku txt jest możliwe, ale zupełnie bez sensu... Rozumując wprost oznaczałoby to sklejenie plików deb tych pakietów w jeden plik txt - to jest bardzo dziwne i raczej bezużyteczne.
Chyba chodziło o zrzucenie logów z instalacji tych pakietów do pliku txt - aby w tym logu było widać w jaki sposób je instalowałeś. To miałoby sens i pozwoliłoby zweryfikować czy wykonałeś zadanie prawidłowo.
Chyba chodziło o zrzucenie logów z instalacji tych pakietów do pliku txt - aby w tym logu było widać w jaki sposób je instalowałeś. To miałoby sens i pozwoliłoby zweryfikować czy wykonałeś zadanie prawidłowo.
W takim razie jakiej komendy do zrzucenia logów mam użyć?
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Przekierowanie standardowego wyjścia do pliku
Kod: Zaznacz cały
polecenie > plik.txt # tworzy nowy plik z logiem lub kasuje zawartość jeśli plik już istnieje i zapisuje w nim log
polecenie >> plik.txt # tworzy nowy plik z logiem lub dopisuje log do istniejącego pliku