zamontowałem Ubuntu na kompie z dyskami Małym SSD oraz dużym 3,5 TB. System jest na małym dysku SSD.
Zauważyłem że system Dysk 3,5TB jako dysk dodatkowy i zauważa Go jedynie jak programem Explorer przejrzeć ten duży dysk
Wtedy też dopiero na pulpicie pojawia się ikona skrótu do tego dużego dysku
Objawia się tao także przy programie Transmission. Poki najpierw nie wejdę w explorera i nie zobaczę tego dysku to program ten wszelkie ustawienia dotyczące tego dużego dysku gubi i traktuje jako nieistniejące. Tam też są umiejscowione wszelkie pliki ściągnięte przy pomocy tego programu ja i pliki temp oraz torrent.
Nie wiem co zrobiłem źle przy instalowaniu Ubuntu.
trzeba klinąć w ikonę dysku, aby mieć do niego dostęp
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 24.04
- kszyhus
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Coś nie tak z dyskami
Musisz dopisać ten 3,5 TB dysk SSD do "fstab".
najpierw musisz odczytać UUID dysku i system plików:
skopiować UUID tego dysku i dopisać do fstab taką linię:
Kod: Zaznacz cały
sudo gedit /etc/fstab
Kod: Zaznacz cały
blkid
# 3,5 TB na sdXY [np twój dysk to sdb1]
UUID=twój ciąg znaków z tego dysku /media/twój_login/nazwa_dysku ext4 defaults 0 2
Ostatnio zmieniony 17 maja 2020, 17:59 przez kszyhus, łącznie zmieniany 1 raz.

PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: trzeba klinąć w ikonę dysku, aby mieć do niego dostęp
Gdybyś podczas instalacji wskazał, żeby ten dodatkowy dysk twardy - a dokładniej - partycje na tym dysku - były montowane w określonych ścieżkach, to by się montowały automatycznie przy starcie systemu.
Domyślnym zachowaniem jest jednak pokazywanie niewykorzystywanych dysków jako widocznych dodatkowo i montowanych na żądanie, gdy użytkownik kliknie w ikonę.
Możesz oczywiście ustawić aby partycje z tego drugiego dysku montowały się automatycznie - należy albo ręcznie wyedytować fstab (uwaga - gdy się źle to zrobi, to system może nie wstać) albo użyć narzędzia Dyski - poradnik (w j. angielskim): https://askubuntu.com/a/375319
Domyślnym zachowaniem jest jednak pokazywanie niewykorzystywanych dysków jako widocznych dodatkowo i montowanych na żądanie, gdy użytkownik kliknie w ikonę.
Możesz oczywiście ustawić aby partycje z tego drugiego dysku montowały się automatycznie - należy albo ręcznie wyedytować fstab (uwaga - gdy się źle to zrobi, to system może nie wstać) albo użyć narzędzia Dyski - poradnik (w j. angielskim): https://askubuntu.com/a/375319