Wbudowany mikrofon nie działa

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
polaroid19
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 20.04

Wbudowany mikrofon nie działa

Post autor: polaroid19 »

Witam. Przychodzę z następującym problemem. W zakładce dźwięk mam taki o to widok.
Obrazek
I nie działa mi mikrofon. Dodam iż jest on wbudowany w laptopie.

Co ciekawe, kiedy wejdę w pavucontrol to w zakładce urządzenia wejściowe mam coś takiego
Obrazek
To u góry zdaje się właśnie być moim mikrofonem, gdyż widać jak pasek tam reaguje na to gdy mówię coś. Jednak mam tam napisane "Headphones Stereo Microphone (Odłączone) i podejrzewam że właśnie to (odłączone) jest powodem przez który w ustawieniach dźwięku nie mogę zmienić mikrofonu na to właśnie.

Dodatkowo zauważyłem że jeśli np uruchomię audacity (lub jakikolwiek program wykorzystujący mikrofon) to w zakładce Nagrywanie mogę zmienić urządzenie wejściowe właśnie z tego domyślnego na to które działa, i wtedy mikrofon działa, jednak jest to uciążliwe za każdym razem zmieniać to w taki sposób i chciałbym żeby domyślnie mój mikrofon był urządzeniem nagrywającym.
Obrazek

Generalnie mam nadzieję że jest to jakaś pierdoła. Uprzedzając jestem początkującym użytkownikiem linuxa i nie mogłem znaleźć rozwiązania tego problemu w internecie. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Wbudowany mikrofon nie działa

Post autor: kobrawerde »

Może podaj swoją konfigurację sprzętową:

Kod: Zaznacz cały

inxi -Fxxxz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”