pomoc w konfiguracji linuxa - tryb kiosku z przeglądarką

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
pytatrololo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 18.04

pomoc w konfiguracji linuxa - tryb kiosku z przeglądarką

Post autor: pytatrololo »

Witam potrzebuje pomocy w konfiguracji Ubuntu 18.04 a z linuxa jestem noga. Mianowicie mam pc z ekranem dotykowym na irde, ekran działa bez myszy i klawiatury. Jego zadanie to stać i działać z tym że ma być tylko przeglądarka Firefox nic po za tym. Firefox włącza się przy starcie sytemu . . .

Walczę z ustawieniem aby po uruchomieniu pc była widoczna tylko przeglądarka bez możliwości zminimalizowania jej i grzebania w innych aplikacjach, plikach pc itp…

1. Próbuje wyłączyć tryb graficzny aby została sama konsola i przeglądarka na wierzchu ale zbytnio nie chce działać wyłączenie trybu graficznego. Porady jak to zrobić zaczerpnąłem z tych linków ale niestety nie działa
https://forum.pclab.pl/topic/1279309-Ja ... rwer-1804/
https://askubuntu.com/questions/16371/h ... -text-mode

2. W starszych wersjach linuxa ale nie ubuntu był tryb przeglądarkowy, czyli po włączeniu pc załączał się tryb przeglądarkowy czyli była tylko przeglądarka nic po za tym, przy kombinacji jakiś klawiszy można było włączyć konsole edytować dwa pliki i pokazywało się coś na wzór norton commandera.

Jakieś sugestię jak mogę rozwiązać problem może jest jakaś apka która blokuje wszelkie manipulacje na pc z wyjątkiem przeglądarki internetowej ?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: pomoc w konfiguracji linuxa - tryb kiosku z przeglądarką

Post autor: kobrawerde »

ODPOWIEDZ