Ubuntu 7.10 - No Network

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Benito
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Ubuntu 7.10 - No Network

Post autor: Benito »

Hej, przeszukałem trochę forum, wszystko podobne ale nie znalazłem odpowiedzi.
Mam win7 x64 i wykopałem z dzieciństwa Ubuntu 7.10 (mam 2 płyty jedna żółta druga czerwona, zainstalowałem tą czerwoną).
Teraz w starcie systemu mam 2 systemy, chciałem się uczyć linuksa od zawsze ale zawsze się bałem i nic się nie zmieniło bo moja wiedza na jego temat jest taka sama.
Mianowicie, wiem co to repozytoria i że to taki odnośnik 'windows update' (biblioteki z końcówką lib) i tyle.
Jaki mam problem który mnie zniechęca poraz kolejny do nauki go ?

W prawym górnym rogu są 2 komputerki z czerwonym X - każdy wie co to znaczy. po najechaniu myszką czy kliknięcie prawym nie daje mi żadnej opcji prócz ręcznej konfiguracji z modemem który łączy się z internetem poprzez telefon (to się chyba nazywa ADSL - ja to nazywam internetem za impulsy).

No więc nie mogę pobrać repo, z płyty też nie mogę ich zainstalować bo po
1 nie wiem czego szukać i gdzie, a po
2 nie wiem jak zainstalować (sterownik karty sieciowej czy jakieś coś, żeby mieć ten internet w Ubuntu)

Dodam tylko, że na Win7 net jest, a jak się przełączam na Ubuntu 7.10 to go nie ma (dzwięku też)

Jeżeli muszę go przeinstalować bo coś spaprałem to proszę o poprawkę co mogło pójść nie tak ewentualnie jak odinstalować ten system bo uninstalki też szukałem ale nie znalazłem. Po deinstalacji mogę podjąć próbę na Kubuntu 6.06 LTS

mogę prosić o radę co z tym netem i dzwiękiem ? Sterowniki czy coś ? Skąd wziąść i jak zainstalować ?
Tylko proszę o dokładne wytłumaczenie bo pierwszy raz zainstalowałem coś innego niż Windows
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 7.10 - No Network

Post autor: mario_7 »

Próbujesz zainstalować system sprzed 13 lat, który od ponad 10 lat nie ma już wsparcia, ani repozytoriów, ani sterowników...

Zacznij od nowszej wersji, najlepiej najnowszej - 20.04 - zapewne unikniesz wielu problemów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”