Cześć,
Dzisiaj dostaję nowy laptop i muszę zainstalować Linuksa (Ubuntu). Nigdy wcześniej tego nie robiłem i szukałem wielu przewodników, ale nie wydaje się, że istnieje jakiś ostateczny. Obawiam się, że coś zepsuję z partycjami (swap, root, windows itp.) Lub konsolą / terminalem, biorąc pod uwagę mój kompletny brak doświadczenia. Znajomość odpowiedzi na te 2 pytania sprawiłaby, że eksperyment byłby o wiele mniej stresujący:
Czy powrót do odzyskiwania USB, który utworzę na zupełnie nowym komputerze (lub sformatowanie dysku i zainstalowanie systemu Windows od zera), faktycznie sprawi, że mój laptop będzie dokładnie taki sam, jak go kupiłem? Dosłownie żadnych pozostałości po nieudanej / złej konfiguracji instalacji?
Czy można bezpiecznie eksperymentować z różnymi typami partycji w systemach Windows / Linux na dysku SSD NVMe? W kupionym laptopie mam tylko jeden dysk 512 GB.192.168.0.1 routerlogin 192.168.l.l
Instalowanie Ubuntu po raz pierwszy
-
- Piegowaty Guziec
Instalowanie Ubuntu po raz pierwszy
Ostatnio zmieniony 02 lis 2020, 09:23 przez tanishbel87, łącznie zmieniany 1 raz.
- linuxozaurus
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Instalowanie Ubuntu po raz pierwszy
Jeśli się boisz eksperymentów to zrób kopię zapasową danych na zewnętrzny dysk
w przypadku dysku SSD nie warto tworzyć partycji SWAP
kiepsko szukałeś poradnika
https://linuxiarze.pl/instalacja-ubuntu-20-04/
jeśli dobrze przemyślisz układ partycyjny dysku i postąpisz zgodnie z poradnikiem będzie ok
co co Windowsa istnieje opcja Factory Reset która jest w Windowsie
jeśli Sforomatujesz dysk i sam postawisz i Windowsa to nigdy nie będzie taki sam ja w chwili opuszczenia fabryki (inny brak partycji lub brak partycji Recovery ) np w przypadku lenovo jest ukryty przycisk do wciśnięcia z pomocą spinacza biurowego lib kluczyka do kart SIM oznaczony symbolem zawracania i innych modelach innych producentów może być skrót klawiszowy.
Ja sobie poradziłam pomimo braku doświadczenia z SSD ,wcześniej mając wieloletnie doświadczenie z Ubuntu.
w przypadku dysku SSD nie warto tworzyć partycji SWAP
kiepsko szukałeś poradnika
https://linuxiarze.pl/instalacja-ubuntu-20-04/
jeśli dobrze przemyślisz układ partycyjny dysku i postąpisz zgodnie z poradnikiem będzie ok
co co Windowsa istnieje opcja Factory Reset która jest w Windowsie
jeśli Sforomatujesz dysk i sam postawisz i Windowsa to nigdy nie będzie taki sam ja w chwili opuszczenia fabryki (inny brak partycji lub brak partycji Recovery ) np w przypadku lenovo jest ukryty przycisk do wciśnięcia z pomocą spinacza biurowego lib kluczyka do kart SIM oznaczony symbolem zawracania i innych modelach innych producentów może być skrót klawiszowy.
Ja sobie poradziłam pomimo braku doświadczenia z SSD ,wcześniej mając wieloletnie doświadczenie z Ubuntu.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.
Sława Ukrajini!
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.