Instalowanie Ubuntu po raz pierwszy

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
tanishbel87
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Instalowanie Ubuntu po raz pierwszy

Post autor: tanishbel87 »

Cześć,

Dzisiaj dostaję nowy laptop i muszę zainstalować Linuksa (Ubuntu). Nigdy wcześniej tego nie robiłem i szukałem wielu przewodników, ale nie wydaje się, że istnieje jakiś ostateczny. Obawiam się, że coś zepsuję z partycjami (swap, root, windows itp.) Lub konsolą / terminalem, biorąc pod uwagę mój kompletny brak doświadczenia. Znajomość odpowiedzi na te 2 pytania sprawiłaby, że eksperyment byłby o wiele mniej stresujący:

Czy powrót do odzyskiwania USB, który utworzę na zupełnie nowym komputerze (lub sformatowanie dysku i zainstalowanie systemu Windows od zera), faktycznie sprawi, że mój laptop będzie dokładnie taki sam, jak go kupiłem? Dosłownie żadnych pozostałości po nieudanej / złej konfiguracji instalacji?

Czy można bezpiecznie eksperymentować z różnymi typami partycji w systemach Windows / Linux na dysku SSD NVMe? W kupionym laptopie mam tylko jeden dysk 512 GB.192.168.0.1 routerlogin 192.168.l.l
Ostatnio zmieniony 02 lis 2020, 09:23 przez tanishbel87, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Instalowanie Ubuntu po raz pierwszy

Post autor: linuxozaurus »

Jeśli się boisz eksperymentów to zrób kopię zapasową danych na zewnętrzny dysk
w przypadku dysku SSD nie warto tworzyć partycji SWAP
kiepsko szukałeś poradnika
https://linuxiarze.pl/instalacja-ubuntu-20-04/
jeśli dobrze przemyślisz układ partycyjny dysku i postąpisz zgodnie z poradnikiem będzie ok

co co Windowsa istnieje opcja Factory Reset która jest w Windowsie

jeśli Sforomatujesz dysk i sam postawisz i Windowsa to nigdy nie będzie taki sam ja w chwili opuszczenia fabryki (inny brak partycji lub brak partycji Recovery ) np w przypadku lenovo jest ukryty przycisk do wciśnięcia z pomocą spinacza biurowego lib kluczyka do kart SIM oznaczony symbolem zawracania i innych modelach innych producentów może być skrót klawiszowy.

Ja sobie poradziłam pomimo braku doświadczenia z SSD ,wcześniej mając wieloletnie doświadczenie z Ubuntu.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”