zamontowanie dysku ssd do drugiego laptopa i INITRAMFS

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
zbyck
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 18.04
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

zamontowanie dysku ssd do drugiego laptopa i INITRAMFS

Post autor: zbyck »

Witam,padła mi grafika w jednym laptopie,wyciągłem dysk twardy SSD i zamontowałem w drugim laptopie.Mam na nim zainstalowany Windows7 i obok Ubuntu Mate 20.04.1 LTS 64bit.Mam problem z bootowaniem,nie idzie odpalić Ubuntu Mate natomiast Windows odpala normalnie się (z niego też piszę ten tekst ).Po wejściu w bootowanie Ubuntu wywala czarny ekran z napisem INITRAMFS
Próbowałem BootRepair coś zrobić ale nie dało rady.
poniżej log z bootrepair:
http://paste.ubuntu.com/p/pmkpcvWBjt/
Załączniki
initramfs.txt
initramfs txt
(60.6 KiB) Pobrany 20 razy
Laos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: Xfce

Re: zamontowanie dysku ssd do drugiego laptopa i INITRAMFS

Post autor: Laos »

Czy dobrze rozumiem ? Na laptopie A miałeś SSD z Ubuntu Mate, a na laptopie B miałeś zainstalowany Windows i Ubuntu Mate. Po dołożeniu SSD z laptopa A do laptopa B, przesłał się uruchamiać Ubuntu Mate który był zainstalowany na oryginalnym dysku laptopa B ?
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: kobrawerde »

Przeszukaj te tematy ale polecam najpierw backup systemów ( partycji ) lub całego dysku:
ubuntu boot error initramfs
Awatar użytkownika
tuxcnc
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: tuxcnc »

zbyck pisze: 07 lis 2020, 20:32Po wejściu w bootowanie Ubuntu wywala czarny ekran z napisem INITRAMFS
I najprawdopodobniej jest to wyjaśnienie.
W czasie instalacji tworzony jest initramfs dostosowany do konkretnego sprzętu, więc niekompatybilny z innym.
Poza tym wszystko powinno być w porządku, chyba że instalowałeś własnościowe sterowniki do sprzętu, szczególnie do grafiki.
Są sposoby na naprawę, ale najprościej będzie jak wygospodarujesz trochę miejsca na dysku, zrobisz tam mała partycję ext4 i tam zainstalujesz dodatkowe Ubuntu. Będziesz miał wtedy dostęp do starej instalacji i prawidłowy initramfs.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”