Ubuntu 20.04 nie aktualizuje się
- TeresaMaria
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 20.04
Ubuntu 20.04 nie aktualizuje się
Witam serdecznie,
Około tydzień temu zmieniłam hasło do Ubuntu (poprzednie było banalne; utworzył mi pan, który instalował Linuxa i było ryzyko, że haker łatwo zgadnie takie hasło, dlatego zmieniłam). Od tej pory nie ma żadnej aktualizacji (a celowo sprawdzam menadżerem aktualizacji) i nie wiem, czy to kwestia świąt (nikt nie wypuszcza teraz nowych aktualizacji), czy zmiana hasła namieszała coś w ustawieniach i straciłam możliwość aktualizacji.
Pozdrawiam serdecznie,
Teresa.
Około tydzień temu zmieniłam hasło do Ubuntu (poprzednie było banalne; utworzył mi pan, który instalował Linuxa i było ryzyko, że haker łatwo zgadnie takie hasło, dlatego zmieniłam). Od tej pory nie ma żadnej aktualizacji (a celowo sprawdzam menadżerem aktualizacji) i nie wiem, czy to kwestia świąt (nikt nie wypuszcza teraz nowych aktualizacji), czy zmiana hasła namieszała coś w ustawieniach i straciłam możliwość aktualizacji.
Pozdrawiam serdecznie,
Teresa.
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Re: Ubuntu 20.04 nie aktualizuje się
Zmiana hasła nie mogła spowodować takich problemów. Są święta, więc opiekunowie pakietów siedzą przy stole, piją gorzałę i nie myślą o aktualizacji.
- kszyhus
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 24.04
Spokojnie spędzaj Święta tak jak developerzy. Nie było żadnej aktualizacji.
Zawsze możesz sprawdzić:
Zawsze możesz sprawdzić:
Kod: Zaznacz cały
sudo apt update && sudo apt upgrade

PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
- TeresaMaria
- Piegowaty Guziec
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Jeśli nie było żadnych aktualizacji, to dobrze. Kamień z serca. 
Pytałam, bo kilka lat temu miałam problem z Linuksem (wtedy byłam rzeczywiście początkującą użytkowniczką): nie aktualizował się, a mnie nie przyszło do głowy sprawdzać ręcznie, bo myślałam, że będzie sygnalizował aktualizacje, podobnie jak Windows. Długo nie aktualizowałam Linuksa, pakiety zniknęły z repozytoriów, a Linuksa trzeba było instalować od nowa. Od tej pory regularnie sprawdzam ręcznie na wypadek, gdyby system sam nie znalazł aktualizacji.
Pozdrawiam serdecznie,
Teresa

Pytałam, bo kilka lat temu miałam problem z Linuksem (wtedy byłam rzeczywiście początkującą użytkowniczką): nie aktualizował się, a mnie nie przyszło do głowy sprawdzać ręcznie, bo myślałam, że będzie sygnalizował aktualizacje, podobnie jak Windows. Długo nie aktualizowałam Linuksa, pakiety zniknęły z repozytoriów, a Linuksa trzeba było instalować od nowa. Od tej pory regularnie sprawdzam ręcznie na wypadek, gdyby system sam nie znalazł aktualizacji.
Pozdrawiam serdecznie,
Teresa
- TeresaMaria
- Piegowaty Guziec
Czy w dalszym ciągu nie było żadnej aktualizacji? Jest 30 grudnia i dalej nic. I dlaczego zniknęły dwa posty z komendami? Nie zanotowałam sobie, bo myślałam, że zostaną na forum, i widzę, że już ich nie ma.
Pozdrawiam serdecznie,
Teresa
Pozdrawiam serdecznie,
Teresa
- 320
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Aktualizacji u mnie nie ma. Posty zniknęły bo były nie na temat.
Jeśli chcesz mieć dużo aktualizacji wybierz dystrybucje ciągłą
viewtopic.php?t=151972
Jeśli chcesz mieć dużo aktualizacji wybierz dystrybucje ciągłą
viewtopic.php?t=151972
- kszyhus
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 24.04
@TeresaMaria wreszcie się doczekałaś, jest już aktualizacja Ubuntu 20.04 a w niej Linux kernel and headers oraz Komponenty główne Ubuntu.TeresaMaria pisze: 30 gru 2020, 19:15 Czy w dalszym ciągu nie było żadnej aktualizacji? Jest 30 grudnia i dalej nic. I dlaczego zniknęły dwa posty z komendami? Nie zanotowałam sobie, bo myślałam, że zostaną na forum, i widzę, że już ich nie ma.
Pozdrawiam serdecznie,
Teresa

PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM