Kiedy btrfs na Ubuntu?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
xarx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Kiedy btrfs na Ubuntu?

Post autor: xarx »

Mam pytanie kiedy Ubuntu będzie na btrfs? Linus Torvalds twierdzi że Ubuntu i Debian są niepostępowe.
tomibuntu

Re: Kiedy btrfs na Ubuntu?

Post autor: tomibuntu »

Nie sprawdzałem bo nie widzę potrzeby zmiany z EXT4, ale wygląda na to, że od dłuższego czasu. Niepostępowy jest Slackware, może dzięki temu uniknął debilizmu w postaci systemd, snapd czy flatpak. Od 28 lat niemal te same narzędzia i działa, to jest fajne.
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: Tomfoc »

xarx pisze: 18 mar 2021, 19:41 Mam pytanie kiedy Ubuntu będzie na btrfs? ...
Wtedy, kiedy podczas instalowania systemu wybierzesz system plikowy btrfs.
xarx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Super. Jak należy partycjonować przy btrfs UbuntuDDE? Pytam, bo Fedora z automatu zrobiła to tak:
/boot/efi 600MB
/boot 1024MB
/ 70GB
/home resztaa
To oczywiście przy EXT4. Jak utworzyć EFI na Ubuntu? Gubię się w tych flagach itp.
I jeszcze pytanie które powinienem zadać na początku: Który system plików jest lepszy?
tomibuntu

Jak zadajesz błache pytania to pozwól instalatorowi zrobić to za Ciebie i wybrać domyślny standard. Fedora przeważnie domyślnie stosuje rozwiązania nie w pełni przetestowane lub niebędące jeszcze standardem bo taki jest charakter tej dystrybucji. EXT4 też był testowany najpierw w Fedorze nim kolejne dystrybucje używały go jako standard, teraz taka sytuacja jest z Btrfs. Przede wszystkim Btrfs jest wolniejszy i niezalecany przez to na dysku HDD. Jeśli trzymasz ważne dla Ciebie dane na dysku komputera zamiast na pendrive Btrfs jest lepszym wyborem bo oferuje "migawki" i "łatwiej przywrócić dane", ale na tym trzeba się znać. Btrfs jest lepszy, ale mniej przetestowany i nieukończony w pełni dlatego weź EXT4. Tutaj i tutaj możesz sobie poczytać bardziej szczegółowo. Nie wiem po co "/boot" na oddzielnej partycji, ale nie znam się dobrze. Jeśli masz czysty dysk to instalator Ubuntu zrobi tak:
  • Partycja "EFI" oznaczona jako "sda1" zamontowana w "/boot/efi" oznaczona flagami "boot", "esp"
  • Partycja "ROOT" oznaczona jako "sda2" zamontowana w "/"
Flaga "boot" oznacza obecność oprogramowania rozruchowego na partycji, a "esp", że oprogramowania dla rozruchu w UEFI.
Nazwy partycji - w szczególności ROOT są orientacyjne - nieużywane przez instalator. Wielu ludzi nazywa punkty montowania partycjami, a to bzdura.
xarx
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

W Ubuntu nie widzę powyższych flag do EFI. Jak to zainstalować w EFI? Bo moja karta graficzna coś nie lubi uruchamiania żadnego Linuxa w BIOS.
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: linuxozaurus »

Ja nie czuję potrzeby używania btrfs ja standardowo pozostaję przy ext4fs.
Co co Fedory nie mam odwagi wracać do systemów opartych na RPM pozostaję skromnie przy paczkach DEB (mam nieciekawe doświadczenia z dystrybucjami opartymi na RPM i nie pamiętam niczego lepszego niż dystrybucja Aurox)

Jeśli się uprzesz to zainstalujesz Ubuntu na btrfs, ale ja tego nie zrobię.
Ja zwykle dzielę dysk na partycje ręcznie.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
tomibuntu

xarx pisze: 20 mar 2021, 15:15 W Ubuntu nie widzę powyższych flag do EFI. Jak to zainstalować w EFI? Bo moja karta graficzna coś nie lubi uruchamiania żadnego Linuxa w BIOS.
Jak nie umiesz lub nie widzisz niech instalator zrobi za Ciebie.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Jak koniecznie chcesz mieć system postawiony na btrfs, to tworzysz partycję btrfs, potem przez debootstrap instalujesz na niej system albo kopiujesz z innej partycji rsynciem.
Jedno albo drugie to razem może 15 minut roboty, żaden problem.
:twisted:

Poza katastrofalnym lamerstwem, nic Tobie nie zabrania instalowania systemu na btrfs, reiserfs, reiserfs4, XFS czy jakim tylko chcesz systemie plików.
:P

To by było na tyle
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

jacekalex pisze: 23 mar 2021, 00:47
Poza katastrofalnym lamerstwem, nic Tobie nie zabrania instalowania systemu na btrfs, reiserfs, reiserfs4, XFS czy jakim tylko chcesz systemie plików.
:P

To by było na tyle
:craz:
Po tym jak się dowiedziałam jakim człowiekiem był Reiser
(morderca) to mi się odechciało używania ReiserFS i powróciłam do dobrze sprawdzonego rozwiązania jakim jest EXT4FS.
witam
Linuxozaurus
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: Tomfoc »

linuxozaurus pisze: 23 mar 2021, 02:31 Po tym jak się dowiedziałam jakim człowiekiem był Reiser
(morderca) to mi się odechciało używania ReiserFS i powróciłam do dobrze sprawdzonego rozwiązania jakim jest EXT4FS.
Reiser może być nawet diabłem albo papieżem (na jedno wychodzi) - nie ma znaczenia. Ważne czy stworzony przez niego system plikowy jest dobry, czy nie. Co do ext4 - w nazwie nie ma "fs". https://pl.wikipedia.org/wiki/Ext4
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

@Tomfoc dla to że był mordercą wpłynało na używanie ReiserFS ( na krótko był standardem w dystrybucjach RPM 2000 w OpenSUSE ) pomimo tego że w swoim czasie był lepszy od ext3. Potem już była przesiadka na ext4 (opracowano w 2009). U mnie tak zostało od 12 lat. Mimo wielokrotnej wymiany dysków twardych z tym 2 zmiana laptopa 2011 tok i 2020 ale to już jest inny temat. W 2009 roku ludzie masowo przechodzil na ext4 po wyroku wskazującym z 2008 roku.
witam
Linuxozaurus

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
tomibuntu

linuxozaurus pisze: 23 mar 2021, 02:31 Po tym jak się dowiedziałam jakim człowiekiem był Reiser
To zainstaluj najlepiej na NTFS, bo usługi nazywane są demonami, a Ian Murdock popełnił samobójstwo, nie wiadomo czy do kościoła chodził.
Awatar użytkownika
arecki
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: arecki »

Może nie wspominajmy o społeczności LGBT wśród twórców oprogramowania nie tylko dla GNU/Linux, bo to by mogło zmusić naszą @linuxozaurus do zaprzestania korzystania z jakiegokolwiek OS. :twisted:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”