Uszkodzone wine i niemożność upgrade do wersji 20
- jmcastor
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Uszkodzone wine i niemożność upgrade do wersji 20
Dzień dobry,
Mam kłopot, dość paskudny. Z nieznanych przyczyn uszkodzone zostały wirtualne pakiety wine i nie można ich zaktualizować, zgłaszane jest ich zatrzymanie przy aktualizacji. A wskutek niemożności zaktualizowania wszystkiego nie działa aktualizacja z "beavera" do "fossy". Bardzo przydałaby się światła porada jak to naprawić. Jeśli to bardzo trudne to westchnę głęboko, wgram fossę z płyty i zainstaluję wszystko od nowa. Kupa czasu i roboty, ale jeśli trzeba, to trudno...
Jarek
Mam kłopot, dość paskudny. Z nieznanych przyczyn uszkodzone zostały wirtualne pakiety wine i nie można ich zaktualizować, zgłaszane jest ich zatrzymanie przy aktualizacji. A wskutek niemożności zaktualizowania wszystkiego nie działa aktualizacja z "beavera" do "fossy". Bardzo przydałaby się światła porada jak to naprawić. Jeśli to bardzo trudne to westchnę głęboko, wgram fossę z płyty i zainstaluję wszystko od nowa. Kupa czasu i roboty, ale jeśli trzeba, to trudno...
Jarek
Dell Vostro 5490; CPU Intel Core i5-10210U; 16GB RAM; SDD512GB+HDD1TB
Re: Uszkodzone wine i niemożność upgrade do wersji 20
Odinstalować Wine.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kod: Zaznacz cały
sudo su
apt purge wine*
apt purge wine64*
apt purge wine32*
apt purge winehq-devel*
apt purge winehq-stable*
apt purge winehq-staging*
apt autopurge
exit
sudo apt update
Moje OS-y = Arch Linux || Windows 10 Pro
Linux'y, które miałem: MX Linux, AntiX, ZorinOS, wszystkie *ubuntu
, Linux Lite, Linux Mint, KDE Neon, Debian, Fedora, Manjaro, LinuxFX, LMDE, OpenSUSE, Arch
Linux'y, które miałem: MX Linux, AntiX, ZorinOS, wszystkie *ubuntu

- jmcastor
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Witam,
Trochę mi wstyd, bo w pierwszym poście zapomniałem napisać, żem z wine próbował różnych rzeczy robić, z usuwaniem włącznie, ale ciągle było źle. Dopiero po dłuższym czasie się zorientowałem, że oprócz wine muszę jeszcze usunąć 4 brużdżące repozytoria. Kiedy w końcu to zrobiłem, poszło zacnie
Tedy przepraszam za zawracanie głowy paniką - typową chyba dla linuksowego cieniarza? - i uznaję problem za załątwiony.
Dzięki serdecznie,
Jarek
Trochę mi wstyd, bo w pierwszym poście zapomniałem napisać, żem z wine próbował różnych rzeczy robić, z usuwaniem włącznie, ale ciągle było źle. Dopiero po dłuższym czasie się zorientowałem, że oprócz wine muszę jeszcze usunąć 4 brużdżące repozytoria. Kiedy w końcu to zrobiłem, poszło zacnie

Tedy przepraszam za zawracanie głowy paniką - typową chyba dla linuksowego cieniarza? - i uznaję problem za załątwiony.
Dzięki serdecznie,
Jarek
Dell Vostro 5490; CPU Intel Core i5-10210U; 16GB RAM; SDD512GB+HDD1TB