Witam wszystkich
mam w laptopie dysk SSD z 2-ma windowsami (W10;W8) i pozostawione celowo miejsce na końcu dla Linuxa.
komp staruje z bootmenu win gdzie wybieram który windows ma się uruchomić => chciałbym aby tak pozostało po instalacji Ubuntu oraz dodaniem go w tym samym menu do opcji startu - nie zaś start wszystkich systemów z gruba..
kiedyś już b.dawno temu bawiąc się linuxem dokonywałem instalacji w taki sposób (akurat) redhata ,gdzie grub/lilo miał nie nadpisywac chyba bootsectora a następnie po instalacji uruchamiany linux był jeszcze poprzez instalator w napędzie a następnie w linuxie wykonywana była komenda - chyba fs (zapomniałem i może bredzę a notatki już nie znajdę) ze ścieżką do partycji z linuxem i tworzonego ta komendą pliku który miał się znależć potem na C - np.:
fs - f /dev/hdc /dev/hda/lin
to tylko wyobrażenie o komendzie ,przełącznik -f zmyślony (ale był jakiś) a lin to plik który zapisany zostanie na C z windows i za pomoca niego mozna było uruchomić linuxa z bootmenu win..
może jest inna metoda i można zainstalować to podobnie bez zapisu bootsektora grubem a już w win easyBCD ?
niestety nie mam tego doświadczenia a nie chciałbym przy tej okazji skopać tych partycji i startu tych 2 winzgroz..
za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję
Instalacja na tym samym SSD z 2-ma Win i start z bootmenu win
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Re: Instalacja na tym samym SSD z 2-ma Win i start z bootmenu win
Bootloader Windowsa nie obsługuje ext*, a tym samym Linuxa. Raz tak zrobiłem, jak ty (Win 7 + Win 10 + Kubuntu) - efekt:
Grub pokazuje:
Wchodzę w Windows 10, odpala się kolejne menu, gdzie mogę wybrać między 10 a 7.
Grub pokazuje:
- Ubuntu
- Windows 10
Wchodzę w Windows 10, odpala się kolejne menu, gdzie mogę wybrać między 10 a 7.
Ostatnio zmieniony 07 maja 2021, 13:51 przez Wunder Wungiel, łącznie zmieniany 2 razy.
Moje OS-y = Arch Linux || Windows 10 Pro
Linux'y, które miałem: MX Linux, AntiX, ZorinOS, wszystkie *ubuntu
, Linux Lite, Linux Mint, KDE Neon, Debian, Fedora, Manjaro, LinuxFX, LMDE, OpenSUSE, Arch
Linux'y, które miałem: MX Linux, AntiX, ZorinOS, wszystkie *ubuntu

- arecki
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
Po raz kolejny wypisujesz bzdury.Wunder Wungiel pisze: 06 maja 2021, 14:51 Tak się nie da. Bootloader Windowsa (MBR) nie obsługuje ext*, a tym bardziej Linuxa. ...
Więc panie, o Linuxie w MBR można pomarzyć![]()
- kobrawerde
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Kontakt:
udało się zainstalowac gruba na partycji /boot (ext4) i wskazać ją w easybcd - hula tak jak chciałem. . dzięki - temat do zamknięcia..