Utworzenie partyci home na drugim dysku po instalacji Ubuntu 21.04
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Utworzenie partyci home na drugim dysku po instalacji Ubuntu 21.04
Witam jak utworzyć partycje home na drugim dysku SSD po zainstalowaniu Ubuntu 21.04? System jest ogólnie zainstalowany na jednym dysku SSD 120 GB, który został umieszczony w miejsce napędu DVD a na fabrycznym dysku HDD był Windows ale go usunąłem i wymieniłem na SSD by laptop ciszej chodził. System został zainstalowany automatycznie bez ręcznej konfiguracji. Wolałbym uniknąć ponownej instalacji systemu bo nie chce stracić danych w tym programy, które nie mam w Ubuntu software.
Z góry dziękuje za odpowidź
Z góry dziękuje za odpowidź
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
Re: Utworzenie partyci home na drugim dysku po instalacji Ubuntu 21.04
Twoje Ubuntu 21.04 już za pół roku straci wsparcie. Trzeba będzie je aktualizować do nowszej wersji, a to może się udać albo i nie. Może jest okazja zamiast 21.04 zainstalować wersję z długim wsparciem np. 20.04. Jeśli nie, to zrealizuj swój plan. Partycji /home nie trzeba tworzyć na drugim dysku. Na nim trzeba utworzyć partycję z system plikowym np. ext4 i montować ją w systemie jako /home. To wymaga wiedzy bo trzeba obecne /home przenieść na nową partycję. Możesz też na tym drugim dysku utworzyć partycję a na niej katalogi takie, jakie są w katalogu domowym użytkownika czyli: Dokumenty, Muzyka, Obrazy, Pobrane, Wideo i w tych katalogach trzymać swoje dane. Natomiast w katalogu domowym utworzyć linki do tych katalogów. W ten sposób dane z pierwszego dysku (tego z systemem) przeniesiesz na dysk drugi. W swoim domowym katalogu będziesz mieć przykładowo katalog Muzyka ale to będzie tylko link do katalogu Muzyka znajdującego się na dysku drugim. To bardzo proste rozwiązanie i zrobisz to samodzielnie.
-
- Piegowaty Guziec
Ja mam Ubuntu od 20.10 i nie przeszkadza mi te co pół roku aktualizacje.
A co mam zrobić jeśli nie mam partycji /home bo system zainstalował tylko partycje EFI i partycje / i nie pozwala na utworzenie kolejnej partycji? To wystarczy, że na tym drugim dysku utworze partycję z system plikowym np. ext4 i montować ją w systemie jako /home? W piliku ect/fstab nie ma wpisu, że taka partycja istnieje i nie wiem jak mam go zmodyfikować. To co w internecie znalazłem dotyczy Ubuntu 18.04 i nie działa mi i plik wygląda inaczej niż umie bo tam jest informacja o partycji /home a u umie niema. Jakby ktoś mógł podać jak to po kolei albo link.
Z góry dziękuje za odpowiedź
A co mam zrobić jeśli nie mam partycji /home bo system zainstalował tylko partycje EFI i partycje / i nie pozwala na utworzenie kolejnej partycji? To wystarczy, że na tym drugim dysku utworze partycję z system plikowym np. ext4 i montować ją w systemie jako /home? W piliku ect/fstab nie ma wpisu, że taka partycja istnieje i nie wiem jak mam go zmodyfikować. To co w internecie znalazłem dotyczy Ubuntu 18.04 i nie działa mi i plik wygląda inaczej niż umie bo tam jest informacja o partycji /home a u umie niema. Jakby ktoś mógł podać jak to po kolei albo link.
Z góry dziękuje za odpowiedź
- kobrawerde
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Kontakt:
Zerknij na:
https://www.howtogeek.com/116742/how-to ... ng-ubuntu/
ale nie zapomnij przy takich zabawach backup-u systemu
A temat : Przenoszenie /home z partycji systemowej na inną partycję masz na forum w dziale :poradniki i przewodniki:
viewtopic.php?f=146&t=179158
https://www.howtogeek.com/116742/how-to ... ng-ubuntu/
ale nie zapomnij przy takich zabawach backup-u systemu

A temat : Przenoszenie /home z partycji systemowej na inną partycję masz na forum w dziale :poradniki i przewodniki:
- kszyhus
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 24.04
@kobrawerde - dzięki za wskazanie mojego poradnika,kobrawerde pisze: 23 cze 2021, 22:44 A temat : Przenoszenie /home z partycji systemowej na inną partycję masz na forum w dziale :poradniki i przewodniki:
dodam jeszcze, że na kanale "Świat Linuksa" Bartek opisał to parę dni temu w przystępny sposób. Polecam.

PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
-
- Piegowaty Guziec
WOW. Nie myślałem, że prawie 6 letni poradnik będzie nadal aktualny. Montaż /home na drugi dysk zakończył się sukcesem. Tak jak myślałem, że tutaj rozwiąże mój problem. Metoda z linku do angielskiej strony umie nie działa.
Dziękuje i przepraszam, że powtarzam temat.
Dziękuje i przepraszam, że powtarzam temat.
- kszyhus
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 24.04
Cieszymy się, że mogliśmy pomóc i że się udało.

PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM