Apple M1 - próbował ktoś instalacji Ubuntu?

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
kreyzoll
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: Inna

Apple M1 - próbował ktoś instalacji Ubuntu?

Post autor: kreyzoll »

Pod wpływem otoczenia (aż mi wstyd :) ), kupiłem macbook air na M1. Od tego czasu z uporem maniaka i ogromną niecierpliwością, czekam na oficjalne wsparcie M1 wśród dystrybucji linuksa i tęsknię za Gnome.
Są dwa znane mi projekty - firmy Correllium oraz Asahi Linux.
Próbowaliście może któregoś z nich? Jak z działaniem sprzętu na chwilę obecną?
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Apple M1 - próbował ktoś instalacji Ubuntu?

Post autor: kobrawerde »

kreyzoll
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: Inna

Post autor: kreyzoll »

ten artykuł znam, ale niewiele on zmienia. Nie chodzi mi o instalację wirtualnej maszyny, bo z tym problemu nie ma, tylko o instalację zamiast macos'a.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Post autor: mario_7 »

Dopiero pod koniec zeszłego roku pojawiło się jako takie wsparcie dla M1 w kernelu - bardzo podstawowe póki co. Projekt Asahi Linux jest tym, który to jakoś ciągnie. Ale ponieważ praca związana z inżynierią wsteczną jest czasochłonna, nie spodziewałbym się w najbliższej przyszłości olbrzymich postępów.
Tutaj jest obecny status i postęp prac: https://asahilinux.org/2021/12/progress ... -nov-2021/
W grudniu wydano łatki na kernel, które dodają obsługę WiFi: https://lore.kernel.org/linux-acpi/2021 ... marcan.st/
Na ten moment jest za wcześnie, aby mnożyły się dystrybucje wspierające ten sprzęt. Oczywiście wraz z kolejnymi poprawkami dodawanymi do kernela wszystkie dystrybucje w którymś momencie otrzymają wsparcie dla M1, ale póki co trzeba się nagimnastykować z czymś niestandardowym.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”