Ubuntu 21.10 - pamięć podręczna i przestrzeń wymiany

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Isogashi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Ubuntu 21.10 - pamięć podręczna i przestrzeń wymiany

Post autor: Isogashi »

Cześć wszystkim :), ostatnio musiałem sformatować dysk i postanowiłem, do czasu premiery Ubuntu 22.04, przeskoczyć z Ubuntu 20.04.3 na wersję 21.10. Po instalacji nowego OS, w Monitorze Systemu, zobaczyłem, że system korzysta z pamięci podręcznej i przestrzeni wymiany. Parę lat temu (jakoś) udało mi się te funkcje wyłączyć, niestety, nie pamiętam jak to zrobiłem. Z przestrzenią wymiany już chyba się uporałem (dzięki temu poradnikowi), ale nie mogę sobie poradzić z wyłączeniem pamięci podręcznej :-x Stąd moje pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników Ubuntu: jak można obie te rzeczy (pamięć podręczną i przestrzeń wymiany) usunąć i wyłączyć?
Rgl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 24.10

Re: Ubuntu 21.10 - pamięć podręczna i przestrzeń wymiany

Post autor: Rgl »

Rozumiem wyłaczenie swapa ale co ci przeszkadza cache?
Laos
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: Laos »

Isogashi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Rgl pisze: 04 lut 2022, 06:50 Rozumiem wyłaczenie swapa ale co ci przeszkadza cache?
Przede wszystkim chodzi mi o miejsce na dysku (zginęło mi kilka GB), a gdzieś w dalszej kolejności o oszczędzanie dysku (SSD). Mój komputer ma 8GB (dokładnie 7,6GB) RAMu, w planie dodanie kolejnych 8GB, i wydaje mi się, że do przeglądania internetu, czy okazjonalnego zagrania w niezbyt wymagającą grę tyle (bez posiłkowania się cache) powinno wystarczyć :)
W Monitorze systemu przestrzeń wymiany jest już u mnie niedostępna, więc chyba usunąłem swapa. A czy swappiness odnosi się również do pamięci podręcznej, bo profilaktycznie (i zachowawczo) zmniejszyłem wartość tego parametru z 60 do 10?
Rgl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Pamięć podręczna jest w ram więc dysku nie zajmuje. System używa nieużywanej pamięci na bufory dyskowe, jeżeli jest potrzebna aplikacjom to ją zwalnia. Swapiness jest parametrem ustalającym jak często system wyrzuca aplikacje do swap, jeżeli go nie masz o swappines nie musisz się martwić.
Isogashi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Rozumiem. W takim razie z Monitorem systemu w Ubuntu 21.10 musi być coś nie tak. Po pierwsze, zwiększył on RAM w moim komputerze (pokazuje 8,2GB zamiast 7,6GB), a po drugie, pokazuje dziwne wartości pamięci (używany RAM + pamięć podręczna > cały RAM). Do tego dochodzą jeszcze zaginione GB na dysku. Ehh...
Rgl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Wpisz w terminalu komendę:

Kod: Zaznacz cały

free -m
i porównaj wynik z tym co pokazuje monitor systemu.
Też mam 21.10 i nie zauważyłem dziwnego zachowania.
Isogashi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wpisałem "free -h":

Kod: Zaznacz cały

razem       użyte       wolne    dzielone   buf/cache    dostępne
Pamięć:      7,6Gi       4,1Gi       290Mi       565Mi       3,2Gi       2,7Gi
Wymiana:        0B          0B          0B
a Monitor systemu wskazywał: Pamięć 5,3GB z 8,2GB; Pamięć podręczna: 3,5GB.
Z miejscem na dysku (zakładka System plików) jest już zupełnie dziwnie, bo nie dość, że Monitor systemu pokazuje mniejsze partycje np. 211,3GB (zamiast 216GB) dla /home, to jeszcze źle sumuje dostępne i wykorzystane miejsce (64,1+136,4=/=211,3).
Rgl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Monitor systemu gnome podaje domyślnie (przynajmniej w Ubuntu) wartości w tym idiotycznym standardzie SI gdzie każdy gigabajt jest mniejszy o 73741824 bajty więc dla ośmiu gigabajtów pokaże 8,6 gigabajta. Tak że wszystkie wartości podawane pamięci są po prostu błedne.
Dopiero teraz to zauważyłem.:(
Na szczęście w preferencjach jest opcja "pamięć w jednostkach IEC", którą można włączyć i podawane dane będą poprawne.
Nie rozumiem tylko skąd takie dziwne ustawienie w Gnome pasujące może biurokratom z UE czy innym **** (niecenzuralne) ale nie mające nic wspólnego z rzeczywistością.
Isogashi
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

O, dzięki :) Tak się zapatrzyłem w przestrzeń wymiany i pamięć podręczną , że sam o tym "bajerze", za którego domyślne ustawienie odpowiada pewnie jakieś lobby producentów pamięci, zapomniałem :)
Teraz będę mógł się zabrać za rozwiązanie zagadki zgubionych GB na dysku. Gdyby przybyło mi na dysku gigabajtów, to sprawa byłaby prosta ;P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”