Po instalacji Ubuntu pętla bootowania na laptopie Lenovo

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
alleski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 20.04

Po instalacji Ubuntu pętla bootowania na laptopie Lenovo

Post autor: alleski »

Cześć.

Bardzo proszę Was o wsparcie. Mam sytuację patową przy instalacji Ubuntu. Mając już dosyć windowsa postanowiłem na nowiutkim laptopie zainstalować Ubuntu. Dzisiaj to jest 14.04.2022 kurier przywiózł lapa, pobrałem świeżego Ubuntu 20.04.4 LTS, rozpakowałem iso na świeżego pendriva. W biosie, pomimo ustawiania bootowania z Pendriva na pierwszym miejscu lap nie chciał startować z pen. Przeczytałem na necie, że trzeba jeszce wyłączyć Secure Boot. Nie mogłem tego znalźć ale po przełączniu boot mode z opcji Legacy support na UEFI secure boot pojawił sie w zakładce Security i mogłem go wyłączyć. Wtedy Lap wczytał pendriva i rozpoczęła sie instalacja. Wszystko przebiegało prawidłowo, w trakcie instalacji sprawdził co trzeba i wywalił jeszce komunikat że jest już zainstalowany system o jakiejś dziwnej nazwie. Dał mi opcje do wyboru: zainstalować ubuntu obok tego , skasować i zainstalować ubuntu lub opcja trzecia dzielić na partycje. Pomyslałem, że to jakieś laptopowe pliki startowe wiec wolałem je zostawić. Wybrałem wiec opcję zainstaluj ubuntu obok. Dalej poszło gładko instalacja prawidłowa wszystko piękie. A no i w trakcie było jeszcze czy przy instalacji sprawdzić nowe instwersje ubuntu i aktualizować sterowniki firm trzecich czy jakoś tak to szło. Zaznaczyłem ok.Jak to na koniec komputer trzeba uruchomic ponownie i tu lipa. Po starcie na czerni pokazuje sie logo Lenowo potem czarny ekran i kiedy już system powinien sie ładować przez mega ułamek sekundy trudny do odczytania w lewym górnym rogu na czerni mignie Reset System. I od nowa bez końca. Logo czerń logo czerń i tak w kółko.Oczywiście w Biosie wypróbowałem inne możliwości bootowania i nic również wyłączając lub właczjąc Secure Boot. Nic nie pomaga. A no i co ciekawe cokolwiek bym nie zaznaczył na pierwszym miejscu w kolejności bootowania to po restarcie i ponownym wejsciu do Biosa na liście bootów jest Ubuntu.
Wygląda to tak:

Boot Priority Order
1. Ubuntu
2.ATA HDD:
3.USB CD:
4. Windows Boot Manager
5. NVMe: Micron MTFDHBA512QFD
6. USB HDD:
7. USB LAN:
8. USB FDD:

Wcześniej na liście było chyba 7 pozycji. Oczywiście Ubuntu nie było a jest w BIOSIE.

Nawet gdybym chciał teraz zainstalć win to i tak nie mogę nic zrobić bo w Biosie na pierwszym miejscu zawsze jest Ubuntu i nie zastartuje mi z USB nic.

Dzwoniłem do servisu Lenowo ale ręce umywają i mówią, że to wina Ubuntu.

Czy to możliwe, żeby Ubuntu skasował mi nowegio lapa? Ręce opadają.
Ma ktoś z Was jakiś pomysł jak wybrąc z tej sytuacji? Jest tu napewno wielu mądrych ludzi.

Pozdrwaiam i mam nadzieję, że ktoś mi odpisze.

Laptop Lenovo IdeaPad3 15ADA05
8 GB RAM
SSD 512
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Po instalacji Ubuntu pętla bootowania na laptopie Lenovo

Post autor: kobrawerde »

Na trzecim miejscu masz CD / USB (boot) wybierasz i instalujesz jakiś inny system z pena. Spróbuj z innym linuxem np. Debian / MxLinux itp może mają inny kernel / drivery i akurat Ci zadziała.
alleski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki za odpowiedź. Oczywiście próbowałem w wielu kolejnościach. Np. USB CD na pierwszym USB HDD na drugim i na ostatnie przerzucałem Ubuntu. Pobrałem win, pendrive instalacyjny ze strony micosoftu po wcześniejszym formatowaniu pendrive. Czysta prosta, sprawa nośnik systemu windows. Na pierwszym miejscu USB CD odpalam a tam dalej zapętlenie.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Post autor: kobrawerde »

Tu masz jakieś info odnośnie tego modelu i zainstalowanego linux-a ( różne wersje ) możesz posprawdzać podzespoły / wersję kernela itd
https://linux-hardware.org/?view=comput ... ADA05+81W1
alleski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dziękuje Ci bardzo za radę. Niestety jestem barszczem już na tym poziomie. Oddaję do serwisu bo nic już nie wskóram :wall: . Jakiś mega konflikt albo jakiś trefny model mi się trafił. Już nie wnikam, poddaję się i oddaję. Pozdro
Awatar użytkownika
linuxozaurus
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: linuxozaurus »

To nie wina marki Lenovo tylko Windowsa 10
Serwis niestety nic ci nie pomoże bo to sprawa konfliktu pomiędzy Windowsem a Linuxem.

Windows 10 wymaga Secure Boot
A Linux wyłączenia tej opcji ponieważ Kernel nie jest podpisany za wyjątkiem tego z Ubuntu LTS przez Canonical co ma prawo nie zbootować systemu.

Ja puki mam Windowsa 10 dałam spokój z linuxiem z powodu owego konfliktu.

Musisz poprostu wybrać Windows 10 czy Linux?
Niestety głupia aktualizacja Windowsa 10 rozwala gruba.

Czy to możliwe, żeby Ubuntu skasował mi nowegio lapa? Ręce opadają.

Ubuntu nie rozwaliło twojego komputera.
Niestety musisz wybrać Linux lub Windows 10

A co do serwisu o oni z niewiedzy mówią że to wina Linuxa i nie mają doświadczenia.
Jak nie zapomnę jak serwisant podał mi fałszywą diagnozę (brak sterowników a tak naprawdę była spalona karta wifi laptop marki Dell)
Dla serwisanta Linux to egzotyka.
To pisze z własnego doświadczenia nie zależnie od marki komputera.
witam
Linuxozaurus
Santo Subito Ioannes Paulus II "wolne oprogramowanie dla wolnych ludzi"
Lenowo IdeaPad L340 17API z Windows 11 Windows Dual Boot Linux Mint Cinamon in secure boot end user mode.

🇺🇦Sława Ukrajini!🇺🇦
Rgl
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 24.10
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Rgl »

linuxozaurus pisze: 24 maja 2022, 13:27
Windows 10 wymaga Secure Boot
A Linux wyłączenia tej opcji ponieważ Kernel nie jest podpisany za wyjątkiem tego z Ubuntu LTS przez Canonical co ma prawo nie zbootować systemu.
Używałem Windows 10 zarówno z Secure Boot jaki i bez. Teraz mam Windows 11 i Secure Boot oraz Ubuntu 21.10. Aby zainstalować wersję nie LTS nie musiałem nic kombinowac, po prostu zainstalowałem i działa.
Nie jest więc tak że nie da się zainstalować Ubuntu z włączonym SecureBoot - wtedy nie działa tylko hibernacja. Co do Windowsa to Secure Boot wymaga chyba od wersji 11.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”