Po zaaktualizowaniu ubuntu 22.04 przestał dzialac dobrze

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Steve57
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Po zaaktualizowaniu ubuntu 22.04 przestał dzialac dobrze

Post autor: Steve57 »

Witam. Zaaktualizowałem system komenda apt-get update && apt-get upgrade && apt autoremove a potem w aplikacji gnome software aktualizacje systemowa, po czym uruchomiłem tam ponownie komputer jako zaaktualizuj i uruchom ponownie. Po tym komputer się uruchamia o wiele dłuzej. i po tym zobaczyłem:
- Na pulpicie nie widze widze plikow, folderow nic, chociaz znajduja sie w katalogu Dekstop. Dodatkowo nie moge lewym przyciskiem myszy zaznaczac ekranu
- Sterownik do karty graficznej przestał działać i pisze ze uzywam: continue using a manully installed driver a wybranie sterownika NVIDIA nie jest mozliwe (opcje sa przyciemnione nie mozliwe do zmienienia), w ustawieniach jako karte graficzna pisze: llvmpipe (LLVM 13.0.1, 256 bits) oraz animacje w ogole ich nie ma a przy wlaczaniu ustawien ekran sie wylacza i wlacza jak juz sie ustawienia wlacza
- Nie mam eksploatora plików (nautilus) - odinstalowal sie sam
jak chce go zainstalowac pisze:
Reading package lists... Done
Building dependency tree... Done
Reading state information... Done
Some packages could not be installed. This may mean that you have
requested an impossible situation or if you are using the unstable
distribution that some required packages have not yet been created
or been moved out of Incoming.
The following information may help to resolve the situation:

The following packages have unmet dependencies:
nautilus : Depends: nautilus-data (= 1:42.0-1ubuntu2) but 1:42.2-0ubuntu1 is to be installed
E: Unable to correct problems, you have held broken packages.
próbowałem tez zainstalowac gnome -y ale dokladnie ten sam blad pisze w terminalu
prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 16 cze 2022, 15:50 przez Steve57, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Re: Po zaaktualizowaniu ubuntu 22.04 przestał dzialac dobrze

Post autor: kobrawerde »

Pewnie jak zwykle w Linux-ie po aktualizacji kernela najczęściej występują podobne błędy. Najprościej zweryfikować to powracając do poprzedniego kernela np. z opcji menu grub-a. Jeśli będzie OK to odinstalowanie najnowszej wersji kernela i czekanie na poprawkę w/w... oczywiście zgłaszając takie błędy programistom Ubuntu. Jak dostać się do grub-a i zmienić kernel szukaj na forum bo wiele razy było opisywane.
Steve57
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Steve57 »

udalo mi sie to naprawic, korzystajac z innej wersji kernela nic nie pomoglo, zainstalowalem przez terminal sterownik do karty graficznej i to pomoglo oraz te pliki zainstalowalem komenda: sudo apt install nautilus/jammy-updates
Została jedna rzecz tylko, na pulpicie nie ma zadnych plikow, folderow, nic nie ma. W katalogu Desktop normalnie rzeczy sie znajduja ale nic sie nie wyswietla. Dodatkowo jak klikam prawym nie mam opcji tworzenia folderu i nie moge zaznaczyc ekranu lewym przyciskiem myszy
Awatar użytkownika
emstrang
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: emstrang »

Wygląda to tak jakbyś w Ustawieniach pulpitu miał wybrany układ Pulpit a nie Widok folderu. Może jeszcze w Położenie powinno być Pokaż katalog pulpitu.
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04

Post autor: mario_7 »

Błędy przy instalacji pakietów wskazują, że masz bałagan w repozytoriach. Zacznij od poprawienia tego - może masz jakieś repozytoria testowe albo dla starszej wersji Ubuntu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”