[SOLVED] Ubuntu 22.04 LTS wylogowanie po kliknięciu na menu

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
gaijin
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

[SOLVED] Ubuntu 22.04 LTS wylogowanie po kliknięciu na menu

Post autor: gaijin »

Cześć. Mój ojciec ma komputer 15 letni na którym z powodzeniem działa wersja 16.04 na dysku klasycznym. Procesor pentium, karta raedon.
Chciałem zainstalować system 22.04 LTS na nowym dysku SSD.
Na początku miałem problem z instalacją ("Failed to start ubuntu live CD installer. Service.y..el crash...") zarówno z płyty jak i pendrive z obrazu utworzonego przez polecany program na ubuntu.com. Pomogło dopisanie do linii nomodeset.
System się zainstalował, przystąpiłem do uaktualnienia i wtedy nagle zamraża się obraz i przechodzi do ekranu logowania - tam kursor się porusza po ruchu myszą. Kliknięcie cokolwiek w menu (godzina, program w belce) to samo freeze a potem ekran logowania.
Jak jestem po uruchomieniu na pulpicie (mam ustawione automatyczne logowanie) to mogę załączyć zmianę rozdzielczości ekranu i konsole prawo-klikiem, ale błędu nie zobaczę, bo on jak już wystąpi to tylko reset pomoże. Ctrl+alt+F1 wyrzuca mnie do ekranu logowania.
Co mogę zrobić.
Proszę o podpowiedzi - przy tym komputerze będę nie wiem kiedy...
Ostatnio zmieniony 29 lip 2022, 08:11 przez gaijin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Kontakt:

Re: Ubuntu 22.04 LTS wylogowanie po kliknięciu na menu

Post autor: kobrawerde »

Ja bym spróbował po instalce systemu nie aktualizować natychmiast systemu. Posprawdzać czy wszystko będzie działało poprawnie nawet po kilkukrotnym restarcie. Potem zrobić uaktualnienie ale bez nowego kernela i dalej jw. posprawdzać czy wszystko z systemem OK ...jeśli tak to znalazłeś winowajcę. Ale wiadomo przyczyna może być też inna np. nowe drivery karty graficznej itd.
gaijin
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity

Re: Ubuntu 22.04 LTS wylogowanie po kliknięciu na menu

Post autor: gaijin »

Znalazłem w pracy taki sam komputer i tu zainstalowało się poprawnie z tego samego pena na taki sam rodzaj dysku. Być może któreś z ustawień bios coś psują, bo ich wersje są te same. Porobię zdjęcia i dysk podmienię - zobaczę czy zadziała.
W wadliwym startowałem tez z pierwszego kernela i było to samo. Dzięki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”