Cześć. Mój ojciec ma komputer 15 letni na którym z powodzeniem działa wersja 16.04 na dysku klasycznym. Procesor pentium, karta raedon.
Chciałem zainstalować system 22.04 LTS na nowym dysku SSD.
Na początku miałem problem z instalacją ("Failed to start ubuntu live CD installer. Service.y..el crash...") zarówno z płyty jak i pendrive z obrazu utworzonego przez polecany program na ubuntu.com. Pomogło dopisanie do linii nomodeset.
System się zainstalował, przystąpiłem do uaktualnienia i wtedy nagle zamraża się obraz i przechodzi do ekranu logowania - tam kursor się porusza po ruchu myszą. Kliknięcie cokolwiek w menu (godzina, program w belce) to samo freeze a potem ekran logowania.
Jak jestem po uruchomieniu na pulpicie (mam ustawione automatyczne logowanie) to mogę załączyć zmianę rozdzielczości ekranu i konsole prawo-klikiem, ale błędu nie zobaczę, bo on jak już wystąpi to tylko reset pomoże. Ctrl+alt+F1 wyrzuca mnie do ekranu logowania.
Co mogę zrobić.
Proszę o podpowiedzi - przy tym komputerze będę nie wiem kiedy...
[SOLVED] Ubuntu 22.04 LTS wylogowanie po kliknięciu na menu
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
[SOLVED] Ubuntu 22.04 LTS wylogowanie po kliknięciu na menu
Ostatnio zmieniony 29 lip 2022, 08:11 przez gaijin, łącznie zmieniany 1 raz.
- kobrawerde
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Kontakt:
Re: Ubuntu 22.04 LTS wylogowanie po kliknięciu na menu
Ja bym spróbował po instalce systemu nie aktualizować natychmiast systemu. Posprawdzać czy wszystko będzie działało poprawnie nawet po kilkukrotnym restarcie. Potem zrobić uaktualnienie ale bez nowego kernela i dalej jw. posprawdzać czy wszystko z systemem OK ...jeśli tak to znalazłeś winowajcę. Ale wiadomo przyczyna może być też inna np. nowe drivery karty graficznej itd.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
Re: Ubuntu 22.04 LTS wylogowanie po kliknięciu na menu
Znalazłem w pracy taki sam komputer i tu zainstalowało się poprawnie z tego samego pena na taki sam rodzaj dysku. Być może któreś z ustawień bios coś psują, bo ich wersje są te same. Porobię zdjęcia i dysk podmienię - zobaczę czy zadziała.
W wadliwym startowałem tez z pierwszego kernela i było to samo. Dzięki.
W wadliwym startowałem tez z pierwszego kernela i było to samo. Dzięki.