No to raczej tak na 90% to wina kernela ...przywrócenie starego kernela powinno być proste jeśli uruchomisz program grub tzn menu jego przy starcie systemu i tam masz opcje zaawansowane z wyborem poprzednich kerneli. Wybierasz ten najwcześniejszy uruchamiasz system i usuwasz wszystkie te po nim z pozycji terminala.
Włączyłem ubuntu na tym kernelu 6.5.0-9, uśpiłem i dalej tak samo jak 6.5.0-15.
To może inna aktualizacja jakiegoś programu ? ...
Ja czasami robię kopię zapasową systemu przed uaktualnieniami zwłaszcza gdy jest na liście kernel...bo czasami są takie kwiatki. Choć mając Linux Minta jak ja jest łatwiej przywrócić taki kernel z menu uaktualnienia systemu... a wcześniej wybranie prawidłowego z menu grub-a . Grub wyświetla mi się zawsze przy starcie systemu bo mam ich aż 3 ...jeśli masz tylko jeden system to musisz kliknąć odpowiedni przycisk w czasie startu systemu żeby zobaczyć menu grub-a.Albo poszukaj jak na stałe w systemie Ubuntu włączyć menu Grub-a .
cytat
Menu grub-a pojawi się, jeśli naciśniesz i przytrzymasz Shift podczas ładowania Systemu Ubuntu zaraz po logu Bios / uefi ale jeśli używasz BIOS-u. Gdy system zostanie uruchomiony przy użyciu UEFI, naciśnij klawisz Esc.