OpenVPN i NextCloud razem
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: x86_64
OpenVPN i NextCloud razem
Witam, mam pytanie czy jest możliwe współistnienie obu tych programów (OpenVPN i NextCloud) na jednym komputerze/serwerze (Ubuntu 24.04 Server). Oczywiście chodzi żeby razem działały jednocześnie. Potrzebuje urządzenia przez które będę się łączył z Internetem (żeby było widoczne jego IP) i przy okazji żeby to samo urządzenie było prywatną chmurą. Instalacja obu tych programów oddzielnie wydaje się względnie prosta, jednak nim zacznę chciałbym się upewnić czy taka współpraca jest w ogóle możliwa. Pozdrawiam
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
Re: OpenVPN i NextCloud razem
OpenVPN słuzy do stawiania tuneli VPN, Nextcloud to skrypt PHP pracujący na serwerze WWW jak Apache, Nginx czy Lighttpd, z obsługą PHP.
Oczywiście, ze mogą pracować na jednym serwerze, żadnych przeciwwskazań tu nie widać.
Może będzie tylko trzeba przez cgroup podzielić zasoby tego serwera, żeby się różne programy nie blokowany nawzajem.
I oczywiście ten serwer nie może mieć za mało ram czy zbyt słabych innych parametrów, jak procesor, zasoby dyskowe, itp.
Pozdro

Oczywiście, ze mogą pracować na jednym serwerze, żadnych przeciwwskazań tu nie widać.
Może będzie tylko trzeba przez cgroup podzielić zasoby tego serwera, żeby się różne programy nie blokowany nawzajem.
I oczywiście ten serwer nie może mieć za mało ram czy zbyt słabych innych parametrów, jak procesor, zasoby dyskowe, itp.

Pozdro

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: Brak
Re: OpenVPN i NextCloud razem
Super, dziękuje z odpowiedź. Komputer myślę że da radę, I3 7gen 3.9GHz i 8gb ramu w jednej kości więc w razie czego dokupię drugą.
Jak mi się rozwiązanie spodoba to dysk też nie problem powiększyć. W przyszłości ma on jeszcze służyć do sterowania urządzeniami w domu
.
Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam
Jak mi się rozwiązanie spodoba to dysk też nie problem powiększyć. W przyszłości ma on jeszcze służyć do sterowania urządzeniami w domu

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam