Grub jest zainstalowany ale się nie wyświetla Ubuntu 22.04

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
maksiomark
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Grub jest zainstalowany ale się nie wyświetla Ubuntu 22.04

Post autor: maksiomark »

:cry: Proszę o pomoc zainstalowałem poprawnie gruba w terminalu, ale mimo to nie wyświetla się i nie mogę wybrać systemu podczas rozruchu kompa. Mam zainstalowany jeszcze system Windows 7.
Ostatnio miałem poważna awarie z MBR ale udało mi się przywrócić MBR dyskiem ratunkowym Windows 7.
Zainstalowałem od nowa system 22.04 i od tego momentu nie mam gruba, przed awarią komputera wszystko było ok. Awaria nastąpiła podczas aktualizacji systemu Linux do wersji 22.04 z wersji 18.04.lts.
Ale MBR nie popsuł się od tej instalacji, chciałem zamontować gruba samodzielnie za pomocą super grub disk i się nie udało i uszkodziłem sektor rozruchowy.
Naprawiłem to i postawiłem Linuxa na nowo, działa ale nie mam gruba to znaczy nie wyświetla się na początku rozruchu komputera, ale linux się ładuje.
Ostatnio zmieniony 04 paź 2024, 01:15 przez maksiomark, łącznie zmieniany 1 raz.
maksiomark
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Re: Grub jest zainstalowany ale się nie wyświetla Ubuntu 22.04

Może to komuś pomoże!
Jest taki wspaniały program jak boot-repair, który prowadzi krok po kroku i automatycznie skanuje i naprawia rozruch komputera, przywraca Gruba.
Po prostu wpisz nazwę tego programu w Google i ściągnij.
Jest to obraz Iso., który trzeba zainstalować po przez program do utworzenia dysku startowego z usb, takie programy do utworzenia są skolei instalowane w linuxach standardowo więc nie będzie z tym problemu.
Następnie otwórz bios przełącz na to aby rozruch następował z pendraiwa i zrestartuj komputer.
Otworzy się program, boot-repair a potem postępuj zgodnie z wytycznymi programu.
Zamykam temat ponieważ grub się pojawił i wszystko śmiga jak należy😁🙂
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE
Architektura: x86_64

Post autor: jacekalex »

MBR to prehistoria.
Lepiej dysk przestaw na GTP, wtedy możesz używać na dysku do 127 partycji podstawowych (żegnasz partycje logiczne i rozszerzone).
Bootloader?
NA GPT EXTLInux na UEFI Refind i gotowe.
tu o Extlinux (GPT):
https://morfikov.github.io/post/instala ... -extlinux/
a tu o Refind (to na UEFI):
https://wiki.archlinux.org/title/REFInd

Grub-2 nigdy idealny nie był i często są w nim problemy nieznane w innych bootloaderach.

Pozdro
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
maksiomark
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

Fajnie że mi odpisałeś 🙂
Jak pisałem jakoś sobie poradziłem,a z tego co napisałeś wybacz, nic nie kumam. Ale poczytam linki, który przesłałeś, dzięki.
Pozdrawiam.
maksiomark
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Kontakt:

maksiomark pisze: 03 paź 2024, 18:46 :cry: Proszę o pomoc zainstalowałem poprawnie gruba w terminalu, ale mimo to nie wyświetla się i nie mogę wybrać systemu podczas rozruchu kompa. Mam zainstalowany jeszcze system Windows 7.
Ostatnio miałem poważna awarie z MBR ale udało mi się przywrócić MBR dyskiem ratunkowym Windows 7.
Zainstalowałem od nowa system 22.04 i od tego momentu nie mam gruba, przed awarią komputera wszystko było ok. Awaria nastąpiła podczas aktualizacji systemu Linux do wersji 22.04 z wersji 18.04.lts.
Ale MBR nie popsuł się od tej instalacji, chciałem zamontować gruba samodzielnie za pomocą super grub disk i się nie udało i uszkodziłem sektor rozruchowy.
Naprawiłem to i postawiłem Linuxa na nowo, działa ale nie mam gruba to znaczy nie wyświetla się na początku rozruchu komputera, ale linux się ładuje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”