Xubuntu instalacja - system nie uruchamia się po instalacji

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
NowyXubu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64

Xubuntu instalacja - system nie uruchamia się po instalacji

Post autor: NowyXubu »

Po zainstalowaniu Xubuntu 24.04 Minimal [laptop Dell latitude 6430u] po zakończeniu konfiguratora instalacji i kliknięciu uruchom ponownie komputer/uruchom teraz [cz co tam się dokładnie wyświetla [mniejsza o to]] lub tak samo po kliknięciu shut down, komputer nie wyłącza się - zawiesza się na ekranie ,,ładowania systemu' i nic się nie dzieje, nie pojawia się żaden komunikat. Po wyjęciu pendrive'a bootowalnego i kliknięciu enter, komputer wyłącza się, ale przy ponownym włączeniu nie da się uruchomić systemu Xubuntu.
Czy ktoś może wie co jest nie tak?
Czy powodem może być zbyt mała ilość dostępnej pamięci na dysku? System instalowałem na przestrzeni 8,1GB [obok windows [ręczne partycjonowanie]]. Przed instalowaniem systemu robiłem porządki na windows'ie żeby zwolnić więcej miejsca, ale coś jest nie tak - ilość wolnego miejsca wyświetla w ,,ten komputer" zmienia się w czasie kiedy nie są wprowadzane żadne modyfikacje [łącznie zmienia się nawet o 3GB]; usuwam pliki i aplikacje, a wolnego miejsca nie przybywa lub przybywa mniej niż zostało usunięte; w zarządzaniu dyskami, gdy kcę zmiejszyć partycję by zrobić miejsce pod instalację, niezależnie od tego czy w ,,ten komputer" aktualnie wyświetla się 17 cz 14GB wolnego miejsca, wyświetla się ilość wolnego miejsca dostępnego do zmniejszenia 8569MB. Dysk czyściłem cleanerem systemowym, ADWcleanerem i Ccleanerem. Dysk Samsung SSD PM830mSATA 128GB
Z góry dziękuję
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Xubuntu instalacja - system nie uruchamia się po instalacji

Post autor: kobrawerde »

A system minimal ( ubuntu / debian ) to czasem nie jest taki serwer ...czyli nie ma graficznej nakładki czyli obsługujesz w/w z terminala / ssh ... OK ja kiedyś wgrywałem wersję minimal to była bez grafiki ale chyba ta wersja jest tzw desktop-owa ...
Wymagania systemowe dla Xubuntu : https://xubuntu.org/requirements/#:~:te ... d%20system.
może
https://askubuntu.com/questions/1231259 ... ion-solved
A sprawdzałeś na tym lapku wersję Live ...
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”