Grub środowisko graficzne

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Newtroter
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Grub środowisko graficzne

Post autor: Newtroter »

Znowu pytanie zupelnego laika na ktore nie bardzo umiem znalezc odpowiedz w sieci. Testuję ubuntu z pendive. Probuje nauczyc sie przeprowadzić pelną, najprostszą sesję z konsoli. Znalezc katalog, wyświetlic zawartość, zmienic katalog, uruchomić plik, kopiowac plik, podmontowac pendrive itd oraz zamknac system bez dotrykania sie srodowiska graficznego. Takie dawne wspomnienia dosa. odkrylem również fajny program mc-pasman czyli NC w linuxowym wydaniu. (przynajmniej tak go postrzegam)Moje pytanie:
Czy moge w prosty spoisob otworzyc ubuntu z grub bez otwierania srodowiska graficznego na jedna sesje. Tak zeby mieć tylko czarny ekran zamiast konsoli i w niej dzialac a przy nastepnym uruchomieniu moge z powrotem powrócic do normalnego ubuntu ze srodowiskiem graficznym i niczego przy tym nie zepsuć?

przepraszam za błedy ale w sesju live nie mam polskiego słownika do korekty tekstu.
Awatar użytkownika
kszyhus
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Grub środowisko graficzne

Post autor: kszyhus »

Wejdź poprostu w powłokę TTY 1 lub TTY2
[CTRL+ALT+F1] lub [CTRL+ALT+F2]
:clap: PC: ASRock Z270-Pro4 *** Intel i7 7700K *** 32GB RAM
PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
Newtroter
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Grub środowisko graficzne

Post autor: Newtroter »

Sorki za moje głupie pytania ale w końcu dział przedszkole a moja wiedza wykuwa sie powoli to może mi wybaczycie :). Najpierw do tego co powyżej, żeby kogoś w błąd nie wprowadzać. Nie pobierajcie zadnego mc-pasman ale ma być Midnight Commander w skrócie mc. Pobiera i instaluje sie go bezpośrednio z konsoli poleceniem: sudo apt-get install mc a wywołuje w konsoli po zainstalowaniu przez wpisanie mc (wiem ze to wiecie ale wprowadziłem w błąd to chcę poprawić). Oczywiście polecenie CTRL+ALT+F1 do zamkniecie środowiska graficznego tez działa. I kolejne głupie pytanie. Dlaczego z mc mogę otwierać niektóre pliki w programach domyślnych na przykład pliki mp-3, focie czy nawet pdf a niektórych nie. Na przykład dokumentu tekstowego z libre (nie pamietam rozszerzenia a jestem w windowsie teraz) czy da sie to jakoś przypisać, żeby z konsoli otwierać inne pliki?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”