Aktualizacja przeglądarki w ubuntu 18.10.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 18.10
- Architektura: x86_64
Aktualizacja przeglądarki w ubuntu 18.10.
Ubuntu 18.10 jest ostatnim systemem jaki mogę zainstalować na starym Think padzie R 61 1.66 Ghz. Niestety zawarta tam przeglądarka Firefox już nie jest akceptowana. Ściągnąłem plik najnowszej wersji Firefox. Czy mogę zaktualizować samą przeglądarkę Firefox? Jak mam to zrobić?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: Aktualizacja przeglądarki w ubuntu 18.10.
nie da siepawelec47 pisze: 17 sty 2025, 17:36 Ubuntu 18.10 jest ostatnim systemem jaki mogę zainstalować na starym Think padzie R 61 1.66 Ghz. Niestety zawarta tam przeglądarka Firefox już nie jest akceptowana. Ściągnąłem plik najnowszej wersji Firefox. Czy mogę zaktualizować samą przeglądarkę Firefox? Jak mam to zrobić?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 18.10
OK,ale może więcej szczegółów i mam prośbę,napisz jak wytrzezwiejesz. Dzięki.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 24.10
https://support.mozilla.org/pl/kb/insta ... tributions
Nie wiem jak z bibliotekami w ubuntu 18.10 czy będą wymagane wersje
Czy na pewno żadna późniejsza wersja ubuntu z LXDE czy XFCE nie da się zainstalować? W 2020 lub 2021 instalowałem koleżance aktualne Lubuntu na jeszcze starszym laptopie. Może po prostu zamiast Ubuntu wybierz którąś z wersji lite
Nie wiem jak z bibliotekami w ubuntu 18.10 czy będą wymagane wersje
Czy na pewno żadna późniejsza wersja ubuntu z LXDE czy XFCE nie da się zainstalować? W 2020 lub 2021 instalowałem koleżance aktualne Lubuntu na jeszcze starszym laptopie. Może po prostu zamiast Ubuntu wybierz którąś z wersji lite
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
Ubuntu 18.10 miało krótkie wsparcie (9 miesięcy) i pewnie już nikt i nic o tym nie pamięta. Może coś jeszcze wspierać Ubuntu 18.04 bo to była wersja LTS. Niemniej też już od 2023 roku jest bez oficjalnego wsparcia.
Jeśli problemem z aktualizacją Ubuntu jest stary 32-bitowy procesor, to raczej trzeba postawić na jakąś inną, lekką, bardziej współczesną dystrybucję Linuksa, która wciąż wspiera taką architekturę.
Nie ma sensu użeranie się ze starym niewspieranym oprogramowaniem... Raz, że trzeba rozwiązywać nieistniejące problemy, a dwa - z bezpieczeństwem nie będzie to miało zbyt wiele wspólnego.
Jeśli problemem z aktualizacją Ubuntu jest stary 32-bitowy procesor, to raczej trzeba postawić na jakąś inną, lekką, bardziej współczesną dystrybucję Linuksa, która wciąż wspiera taką architekturę.
Nie ma sensu użeranie się ze starym niewspieranym oprogramowaniem... Raz, że trzeba rozwiązywać nieistniejące problemy, a dwa - z bezpieczeństwem nie będzie to miało zbyt wiele wspólnego.