Pierwsze rozczarowanie Ubuntu.

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Newtroter
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Pierwsze rozczarowanie Ubuntu.

Post autor: Newtroter »

Cieszyłem się przesiadka na Linux ja dziecko zabawką. Niestety nie za dlugo. Wczoraj po aktualizacji (jakiejś większej chyba) przestaly działać dwie gierki KDE Knetwalk i Kbreakout oraz programik graficzny, kolourpaint. Tak po prostu sie nie uruchamiają. Wszystkie apki byly pobrane ze sklepu Ubyntu (centrum programów) Dezinstalacja i ponowne dogrywanie nic nie daje. Po prostu Doesnt work i dziękujemy panu. Powiem Wam ze jestem daleki od chwalenia windy ale tam takie coś nigdy mnie nie spotkalo. Zadna tragedia sle stracilem pewnosć siebie. Czy po następnej aktualizacji nie bedzie tak z Libre office albo z Firefoxem??? Albo jeszcze co gorszego?
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: Cinnamon
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Pierwsze rozczarowanie Ubuntu.

Post autor: kobrawerde »

Moim zdaniem już wałkowaliśmy to na forum od dawna że Linux (linux operating system open source code) jest systemem darmowym i czasem są jakieś błędy które trzeba czasami korygować bo nie tworzy go li tylko jeden koncern np. Microsoft ...takie gierki ale też programy tworzą pewnie osobne podmioty / ludzie i trzeba by się zwrócić do ich twórców a nie biadolić nad samym systemem Linux.
Ale fakt iż czasami nawet przy aktualizacji np. systemowego kernela są błędy ale też wynikają one z bardzo dużej liczby sprzętu / firm które musi takie jądro obsłużyć i nawet sprzęt firm które nie wspierają Linux-a i deklarują nawet że nie chcą go wspierać :-)
Tak więc dla przypomnienia można powiedzieć iż najlepiej przed jakąś większą aktualizacją ale nie tylko zwłaszcza kernela najlepiej zrobić sobie backup systemu ! I sory ..... albo się do tego przyzwyczaisz albo "szoruj" ....do Microsoftu i jego OS z dodatkami ...wirusami itd
Ale że straciłeś pewność siebie bo jakieś tam gierki przestały Ci się uruchamiać ??? ...sory ale to już temat chyba nie na forum linux-a ....a pomocy nie uzyskasz tutaj.
Ps. Musisz nauczyć się przezorności korzystając z systemu Linux i tyle ...z czasem bardzo go polubisz ale nie poddawaj się bo warto mieć umiejętność posługiwania się tym OS-em nie tylko na PC / laptopach ale także na raspberry pi / orangepi itd itp
Akurat jestem na fajnym linux-ie uruchamianym z pendriva i działa on naprawdę super ...to odmiana puppylinux : EasyOS i nawet bardzo bezpieczna bo w całości szyfrowana ...polecam.
Dzisiaj uaktualniałem system linux (mint) który mam na mini serwerze i po restarcie nie mogłem się zalogować do w/w bo dyski są szyfrowane prog. veracrypt a ja szybko loguje się i wpisuję hasło przez skrypt w sieci LAN / ssh ... okazało się iż nowa wersja prog. veracrypt i o dziwo tylko na Linux Mint inaczej interpretuje nową zmianę systemowego sudo ...i co do kogo mam mieć pretensję ? do Linuxa ? wersji Mint ? może do samego : Torvald linus-a :-) ... no raczej chyba li tylko do prog. veracrypt ! znalazłem temat na github -ie o w/w błędzie i poprawkę czyli najnowszą wersję veracrypt ... problem rozwiązany ( ale nie zawsze jest tak prosto więc backup to podstawa ) ...kurcze ale nie miałem dużego stresa i nie chciało mi się wyskakiwać przez okno :-) .. bo miałem ....backup :-)
Serwer: LinuxMint/Ubuntu 22.04/HWE kernel/Vsftpd/Kodi/Jellyfin/iptv-dvbt2/etc.
CPU: Intel N100 / RAM: 32GB DDR5
Storage: Lexar NM620 2TB M.2 - (x2)
Mobo: MiniPC (Topton X6C )
Laptop: Lenovo Legion 5 Pro 16ITH6H /Ram32GB/ssd500GB/ssd1TB
Newtroter
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie bardzo rozumiem. Co mam backupowac? system przed aktualizacją? Raczej kopia do tej pory kojarzyła mi sie z danymi a nie z systemem. Chcialbym miec system tak aktualny jak to tylko możliwe. Przynajmniej przez lata tak nauczylem sie na windowsie. Spróbowalem dzisiaj dograć jeszcze gierkę kapman. Też nie działa. Wszystkie wspomniane przeze mnie programy które po ostatniej aktualizacjo przestaly działac to Knetwalk, Kbreakout, Kapman i programik graficzny, kolourpaint. Wszystkie laczy jedno: są z firmy KDE. Powtórne dogrywanie ich nic nie pomaga. Reszta dziala normalnie.
Newtroter
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Moge napisać do KDE ze na moim komputerze po ostatniej aktualizacji Ubuntu 24.01 (najnowszego) wszystkie ich aplikacje zostaly zablokowane, tylko powiedzcie mi jak to zrobić
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Kontakt:

Nie bardzo rozumiem. Co mam backupowac? system przed aktualizacją? Raczej kopia do tej pory kojarzyła mi sie z danymi a nie z systemem.
To raczej zmień nawyki ... backup systemu to podstawa
Może gry od KDE nie działają prawidłowo na Ubuntu ? trzeba szukać informacji ...
może...
https://askubuntu.com/questions/1529693 ... untu-24-04
Newtroter
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No przeciez działaly przed aktualizacją
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Kontakt:

Mój program veracrypt też działał przed aktualizacją :-)
Newtroter
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No brawo! Pomogles! Dzieki. Wszystko działa! Pomógł zamieszczony przez Ciebie link. Oto roziązanie problemu:

"Być może zainstalowałeś wersje snap tych gier (w przypadku korzystania ze sklepu z aplikacjami), co może mieć problemy.

Przejście na wersję apt pomoże najprawdopodobniej.

Najpierw usuń aplikacje snap. Otwórz terminal i uruchom następujące polecenia jeden po drugim.

sudo snap remove kapman
sudo snap remove ksudoku

Teraz uruchom następujące polecenie, aby zainstalować te aplikacje za pomocą APT.

sudo apt install ksudoku kapman

Teraz powinny działać, gdy otwierasz aplikacje z menu aplikacji."

Pozwoliłem sobie wkleić kawałek tekstu z tej strony choć nie wiem czy tak wolno. Trzeba z konsoli usunać snapy poleceniem remove i zainstalować to samo apt. Zrobiłem tak i wszystko działa. No w koncu przedzszkole!
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Kontakt:

No tak ...nie używam snap-a ale nie jestem kimś kto zupełnie odrzuca wszelkie nowości ale powiem że jakoś mi nie przypadł do gustu i ma dużo złych opinii ...jednak czasem i on może pomóc z instalacją jakiegoś ważnego dl nas programu bo dużo takich można spotkać już tylko w serwisie snap :-(
Newtroter
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No ale w sumie musicie przyznać ze to wszystko z punktu widzenia kogoś calkiem nowego, kto zainstalowac Ubuntu zamiast Windowsa z powodow czysto praktycznych, poniewaz mam za słaby sprzęt na win 11, to wygląda to trochę fajansowato. Po zainstalowaniu Ubuntu na pasku z lewej strony, chyba ulubionych jest apka Centrum Programów ktora sobie nazywam sklepem Ubuntu. No mogloby sie wydawac ze te aplikacje, (jeszcze dwa tygodnie temu nie mialem pojecia co to snap a co apt i w ogóle o tym nie slyszałem) w tym sklepie to coś zaufanego i polecanego przez twórcow OS. W moim naiwnym rozumieniu jak pobierasz gdziekolwiek to ryzykujesz ale w naszym sklepie to cos sprawdzonego i pewnego. Nie mowcie mi tu również że każdy moze sobie coś zaprojektowac i dopisać sie do oficjalnych pakietów z aplikacjami które program zaleca aktualizować. To przecież musi podlegac jakiejs rygorystycznej kontroli i gruntownemu sprawdzeniu. Ja rozumie ze Linux tworzy otwarta społecznosć ale przecież nie każdy moze sobie grzebac w jadrze dystrybucji LTS którą Ubuntu sciaga z firmy Canonical. Gdyby tak było to to w ogole nie miałoby prawa działać. To takie dywagacje Piegowatego Guźca jak mnie tu fajnie nazwano. :)
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Kontakt:

Ale jak widzisz działało ( wersja instalacyjna Live Ubuntu ) i przestało więc na początku było sprawdzone i zatwierdzone ale wydanie nowej wersji Ubuntu to pewnie jakieś kilka lat (LTS) więc w międzyczasie jest sporo uaktualnień kernel-i / paczek związanych z grafiką systemową i czort wie co jeszcze nie jestem programistą :-) które mogą spowodować problemy z jakimiś programami ..a z jakiego powodu ? ...różnie bywa a najczęściej programy tracą wsparcie swoich twórców i nie są już rozwijane / dostosowywane do nowych paczek systemowych jak wspominałem u mnie prog. Veracrypt z nową wersją sudo ale co więcej z tylko dystrybucją LinuxMint ! a wiesz ile jest wersji Linux-a ? :-) ciężko żeby Ubuntu korygowała każde uaktualnienie do wszystkich wersji Linux-a opartych o Ubuntu
to niemożliwe !!! itd... na szczęście szybko uaktualnione już jak widzę nawet w repozytorium LinuxMint-a. Ale jeśli program nie miał by już wsparcia to musiał bym kombinować z dongrade programu do starszej wersji jeśli takowa istnieje jako wersja instalacyjna :-) ... jeśli nie to tylko backup systemu więc polecam bo w linux-ie się przydaje :mrgreen:
Ps. może spasuje Ci jakaś inna wersja Linux-a z np. innym menedżerem okien (ja nie lubię Gnome): cinnamon / kde / więcej https://blog.askomputer.pl/srodowiska-g ... e-w-linux/
i będzie miała mniej takich błędów ?
https://distrowatch.com/
najbardziej popularne to ranking po prawej stronie ale musisz wiedzieć że i tak większość opartych jest o Ubuntu / Debian -a :-)
co moim zdaniem nie jest wadą a zaletą nie musisz uczyć się wszystkiego od początku np. w konfiguracji zarządzaniem danym linuxe-em w terminalu itd
Newtroter
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nic na razie nie zmieniam. Za mało sie na tym znam. Pisac moge w Libre, rachunki mam opłacone, poczta dziala. Generalnie nie ma tragedii. Wszystko jest ok. Przynajmniej z tego sklepu mogliby te snapy wywalić, ktore juz sie nie uruchomią. Mam nauczke z aktualizacją. W zasadzie Windows trzeba było ciągle aktualizować ze względu na bezpieczenstwo. Te wszystkie latki, patche itp. Tu zdaje się to zagrozenie jest miejsze. Jakis antywirus zainstalowalem, clam sie nazywa, tak ze ..... nastepna aktualizacja przy kolejnym LTS. za dwa lata. Zapominam o tym bo dziala :) Zdaje sie że tu tą filozofia trzeba sie kierowac.
Awatar użytkownika
kobrawerde
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Kontakt:

Ja nie używam antywirusa bo moim zdaniem szkoda dysku na dodatkowy program :-) ...tzn kiedyś też stosowałem skanowałem i przez 10 - 15 lat nic nie znalazłem więc chyba to zbędny balast. Oczywiście jeśli korzystasz przezornie z linux-a czyli instalujesz programy z dedykowanych repozytoriów itd ...ale nawet instalowałem prog. z repozytoriów ppa i też nigdy nic nie wykryłem ale w tym przypadku można się w to bawić.
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: JerryG »

kobrawerde pisze: 17 lut 2025, 16:14 Ja nie używam antywirusa bo moim zdaniem szkoda dysku na dodatkowy program :-) ...tzn kiedyś też stosowałem skanowałem i przez 10 - 15 lat nic nie znalazłem więc chyba to zbędny balast. Oczywiście jeśli korzystasz przezornie z linux-a czyli instalujesz programy z dedykowanych repozytoriów itd ...ale nawet instalowałem prog. z repozytoriów ppa i też nigdy nic nie wykryłem ale w tym przypadku można się w to bawić.
Potwierdzam, w tej chwili takze nie uzywam w systemie.
Jakis czas temu uzywalem z Claws Mail, ale mialem wtedy kilka-nascie roznych kont na PL serwerach z duza iloscia spamu i tez nic nie znalazlem - nie klikam we wszystko co przychodzi i tu moze byc przyczyna - chodzi o linki.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
auto_joker
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: auto_joker »

Kiedyś zainstalowałem sobie Tora i odwiedziłem kilka "cebulkowych" witryn. Wkrótce po tym ClamAV zaczął wykrywać pogejrzane pliki. Ale to było temu daaawno ;-)

Nie chcę się wymondrzać. TU jest dosyć ciekawy artkół.

Jak zawsze o bezpiczeństwie systemu decyduje najslabsze ogniwo. Jak prawie zawsze ogniwem tym jest czlowiek.

Co do niezawodności systemu Windows. Najlepiej zapytajcie informatyków z helpdesku pracujących w dużych instytucjach gdzie jest po kilka tysięcy komputerów. Każda aktualizacja systemu Windows to stres. Można obstawiać ile stanowisk tą razą padnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”