Lenovo Yoga L13 gen3 - tryb tabletu, hibernacja i gładzik

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
WujaGlodek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 24.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Lenovo Yoga L13 gen3 - tryb tabletu, hibernacja i gładzik

Post autor: WujaGlodek »

Serwus, szukam odpowiedzi, albo pomocy jak to ugryźć:
Yoga L13 gen3 i Ubuntu 24.10

1. Jeśli w trakcie uśpienia bateria padnie, to nie ma opcji, żeby komputer się podniósł sam: po uruchomieniu wywala się BusyBox, a po wyjściu z niego konsola informuje, że nie jest w stanie zamontować katalogu /mnt, /sys i koniec. Twardy reset pomaga, ale to chyba nie o to w tym chodzi.
2. Kursor ma tendencję do tracenia swojej szybkości i precyzji: czasem nagle zaczyna się przycinać. Wiem, że to touchpad Elana a nie Synaptic, ale to chyba nie jest problemem skoro sterownikiem jest teraz libinput
3. Klawiatura fizyczna i touchpad nie wyłączają się w trybie tabletu. Jest to okrutnie frustrujące, gdy złożony laptop zaczyna pisać coś bo klawisze opierają się o kolana. Patrzyłem co tam się dzieje w monitor-sensor, ale wszystko wygląda ok, system widzi żyroskop i wie, że ekran się obraca.

Dodam, że obok mam jeszcze znacznie nowszego Asusa Expert Booka, również z funkcją tabletu, ale za to postawionym na 24.04 LTS i tam żadnego z powyższych problemów nie ma, a monitor-sensor i np. logind.conf są identyczne.
Pomocy, bo nie wiem nawet gdzie zacząć, a grzebać w logach zwyczajnie nie umiem :(
Awatar użytkownika
mario_7
Administrator
Administrator
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Re: Lenovo Yoga L13 gen3 - tryb tabletu, hibernacja i gładzik

Post autor: mario_7 »

Przydałyby się logi. Bez nich trudno stwierdzić co jest nie tak.

co do trybu tabletu - temat poruszany w internecie:
ponoć tryb tabletu działa w sesji Xorg, ale są problemy w sesji Wayland
dodatkowo można znaleźć takie porady:
https://askubuntu.com/questions/1256660 ... -tablet-he
https://github.com/alesya-h/linux_detect_tablet_mode
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”