Yoga L13 gen3 i Ubuntu 24.10
1. Jeśli w trakcie uśpienia bateria padnie, to nie ma opcji, żeby komputer się podniósł sam: po uruchomieniu wywala się BusyBox, a po wyjściu z niego konsola informuje, że nie jest w stanie zamontować katalogu /mnt, /sys i koniec. Twardy reset pomaga, ale to chyba nie o to w tym chodzi.
2. Kursor ma tendencję do tracenia swojej szybkości i precyzji: czasem nagle zaczyna się przycinać. Wiem, że to touchpad Elana a nie Synaptic, ale to chyba nie jest problemem skoro sterownikiem jest teraz libinput
3. Klawiatura fizyczna i touchpad nie wyłączają się w trybie tabletu. Jest to okrutnie frustrujące, gdy złożony laptop zaczyna pisać coś bo klawisze opierają się o kolana. Patrzyłem co tam się dzieje w monitor-sensor, ale wszystko wygląda ok, system widzi żyroskop i wie, że ekran się obraca.
Dodam, że obok mam jeszcze znacznie nowszego Asusa Expert Booka, również z funkcją tabletu, ale za to postawionym na 24.04 LTS i tam żadnego z powyższych problemów nie ma, a monitor-sensor i np. logind.conf są identyczne.
Pomocy, bo nie wiem nawet gdzie zacząć, a grzebać w logach zwyczajnie nie umiem