Uruchamianie Ubuntu z instalacji na zewnętrznym dysku

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
jarr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 25.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Uruchamianie Ubuntu z instalacji na zewnętrznym dysku

Post autor: jarr »

Witam,

Mam problem z uruchomieniem Ubuntu z zewnętrznego dysku USB (WD My Book 4.55 TB, GPT). System nie startuje, a GRUB nie działa. EFI (ESP) o rozmiarze 665 MB (FAT32) jest obecne i widoczne w Windows jako dysk Z:, ale brakuje w nim folderu EFI/ubuntu, co sugeruje, że GRUB został usunięty lub nie zainstalował się poprawnie.

Na tym dysku znajdują się:

partycja NTFS (~3.9 TB),

partycja EXT4 (~645 GB) z Ubuntu (niewidoczna w Windows, ale obecna),

partycja EFI,

oraz mała partycja MSR (4 KB).

Z poziomu Windows 11 sprawdziłem strukturę partycji w DiskGenius – wszystko wygląda na fizycznie nienaruszone, ale GRUB nie pojawia się przy starcie systemu.

Następnie uruchomiłem komputer z Ubuntu Live USB (Try Ubuntu) i wykonałem kilka prób naprawy:

Zamontowałem partycję EXT4 (/mnt) i partycję EFI (/mnt/boot/efi),

Wykonałem bind mounty: /dev, /proc, /sys,

Wszedłem do systemu za pomocą chroot /mnt,

Uruchomiłem grub-install z parametrem --target=x86_64-efi --efi-directory=/boot/efi --bootloader-id=ubuntu,

Następnie update-grub.

Instalacja przebiegła bez błędów, ale po restarcie nadal:

nie pojawia się GRUB,

Ubuntu się nie uruchamia,

BIOS nie pokazuje żadnego wpisu dla Ubuntu/GRUB.

Dodatkowo pojawiły się błędy w konsoli typu: unable to allocate pty: No such device, które chwilowo utrudniły dalszą pracę z terminalem. Mimo to instalacja GRUB została wykonana poprawnie.

Wygląda to tak, jakby GRUB był zainstalowany, ale wpis nie został dodany do UEFI NVRAM albo BIOS nie widzi EFI z zewnętrznego dysku USB.

Co mogę jeszcze zrobić? Czy Boot-Repair może pomóc, skoro ręczna instalacja GRUB nie działa? Albo czy trzeba ręcznie dodać wpis bootujący w UEFI (np. przez efibootmgr lub innym narzędziem)? Szukam pewnego rozwiązania, bo system jest na dysku, ale nie mogę do niego dotrzeć.

Z góry dziękuję za pomoc!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”