Corel - zastepstwo
Corel - zastepstwo
Szukam programu, ktorego format zostnie bez problemu odczytany przez corela - czytalem o InkScape i Sy...CosTam. O i ile InkScape ma swoj format zapisu o tyle nie wiem, i nie moge tego szybko sprawdzic, jak radzi sobie z nim corel.
Czy o czyms podobnych slyszeliscie?
Ewentualnie z ktorymi wersjami corela moglby radzic sobie crossOverOffice?
Pozdrawiam
Czy o czyms podobnych slyszeliscie?
Ewentualnie z ktorymi wersjami corela moglby radzic sobie crossOverOffice?
Pozdrawiam
- Lamilami
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.10
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Co do Inkscape, to ja go używam i działa super.
minusy to brak pędzli i możliwości pracy na kilku stronach.
Formatem domyślnym jest .svg nie odczytywany przez Corela, ale oczywiście jak w każdym programie można eksportować .tif -odczytywalny przez cokolwiek i bezstratny.
Gimp służy do grafiki wektorowej i nie ma większej różnicy między nim a Photoshopem.
Co do Corela to najlepiej 8 (podobno była też wersja na linuxa, a na wine czy C.O.Of. pójdzie), A tak poza tym to tylko 8 czasem 9 powyżej Corele są totalnie zbugowane...zwłaszcza 13.
pozdrawiam
POMOGŁO?
minusy to brak pędzli i możliwości pracy na kilku stronach.
Formatem domyślnym jest .svg nie odczytywany przez Corela, ale oczywiście jak w każdym programie można eksportować .tif -odczytywalny przez cokolwiek i bezstratny.
Gimp służy do grafiki wektorowej i nie ma większej różnicy między nim a Photoshopem.
Co do Corela to najlepiej 8 (podobno była też wersja na linuxa, a na wine czy C.O.Of. pójdzie), A tak poza tym to tylko 8 czasem 9 powyżej Corele są totalnie zbugowane...zwłaszcza 13.
pozdrawiam
POMOGŁO?
A ja jako ciekawostkę przesyłam dobrego helpa do Inkscape'a
http://tavmjong.free.fr/INKSCAPE/MANUAL/html/index.php
oczywiście po angielsku. Lepszego nie spotkałem...
Adam Golebiewski
http://tavmjong.free.fr/INKSCAPE/MANUAL/html/index.php
oczywiście po angielsku. Lepszego nie spotkałem...

Adam Golebiewski
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Tak, tak, tylko że ja mam X3 i jeszcze ani razu mnie nie zawiódł, czego nie mogę powiedzieć o 12. Używam wersji ENG więc nie wypowiem się o błędach dodanych przez Polaków. I jeszcze jedno - oświeć mnie czym np. różni się grafika w Corel'u wyeksportowana do JPEG od zapisanej do JPEG?Lamilami pisze:A tak poza tym to tylko 8 czasem 9 powyżej Corele są totalnie zbugowane...zwłaszcza 13.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
eeeee..Gimp służy do grafiki rastrowej...Inkscape do wektorowej. A co do różnicy pomiędzy Gimpem a Szopem to zgoda.Lamilami pisze: Gimp służy do grafiki wektorowej i nie ma większej różnicy między nim a Photoshopem.
M$ Windows - Kraina Wiecznych Restartów
---------------------------------------------------
- el.pescado
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Kontakt:
Corel Draw zapisuje JPG?prezes firmy pisze:Tak, tak, tylko że ja mam X3 i jeszcze ani razu mnie nie zawiódł, czego nie mogę powiedzieć o 12. Używam wersji ENG więc nie wypowiem się o błędach dodanych przez Polaków. I jeszcze jedno - oświeć mnie czym np. różni się grafika w Corel'u wyeksportowana do JPEG od zapisanej do JPEG?
Ogólnie chyba chodzi o to, że "zapisanie" powoduje utworzednie na dysku dokładnej kopii edytoanego dokumentu (przez co zwykle da się zapisać tylko w natywnym formacie, lub jednym z niewielu). "Eksport", natomiast, dopuszcza pewne przetworzenie danych. Więc, teoretycznie, po zapisaniu dokumaneu i otwarciu go powinno się otrzymać ten sam dokument, a po wyeksportowaniu i zaimportowaniu można się liczyć z pewnymi różnicami.
A wracając do tematu - do grafiki wektorowej polecam Xara Xtreme.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Corel nie zapisuje w formacie jpg. jpg-a możesz jedynie wyeksportować z corela. Więc Twoje pytanie jest niezasadne, bo nie ma takiej opcji jak zapisywanie do jpg-a. Ogólnie rzecz traktując Corel ze swoim formatem .cdr zapisuje plik w wrsji edytowalnej, tj . w wersji, którą ktoś, gdzieś może wyedytować i np. nanieść poprawki. czyli format crd jest plikiem źródłowym (informacje o warstwach, kolorach, oraz innych składowych projektu) a jpg jest plikiem wynikowym, którego nie da się wyedytować.Lamilami pisze: I jeszcze jedno - oświeć mnie czym np. różni się grafika w Corel'u wyeksportowana do JPEG od zapisanej do JPEG?
M$ Windows - Kraina Wiecznych Restartów
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Czepiając się szczegółów, plik jpg zapisany/wyexportowany z Corel'a (Draw/PhotoPaint) da się wyedytować -- jedynie zabraknie warstw. Co nie znaczy, że takiego pliku nie można zmienić.czaku pisze: [...] a jpg jest plikiem wynikowym, którego nie da się wyedytować.

www.twojeauto.info - analiza kosztów Twojego samochodu
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
Odp: Corel - zastepstwo
a inkscape moze importowac *.cdr? pzdr
edit-nie moze :/
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Architektura: x86_64
Ja potrzebóje programu który otworzy format corela... I najlepiej jak by go umiał zapisać jako jpg następnie.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: Fluxbox
ja odpaliłem corel draw 9 pod ubuntu, przez wine i działał właściwie dobrze ... po za tym że funkcja wklej nie działa:P. Jeżeli chodzi Ci tylko o otwarcie *.cdr i zapisanie go w *.jpg to zainstaluje przez wine corela i eksportuj do *.jpg. Takie jest moje zdanie.
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
http://sk1project.org/ - tutaj znaleźć kilka programów, w tym Uniconvertor, który to pozwala importować pliki cdr (taka możliwość pojawia się m.in. w Inkscape).
Instalacja jest banalna - wystarczy pobrać plik rpm (bo obecnie pliku deb brak) najnowszej wersji Uniconvertora i potraktować go Alienem:
(najpierw instalacja Aliena i Fakeroot)
nastepnie
w tym samym katalogu, co rpm pojawi się pakiet deb, a z nim wiadomo co trzeba zrobić. 
Instalacja jest banalna - wystarczy pobrać plik rpm (bo obecnie pliku deb brak) najnowszej wersji Uniconvertora i potraktować go Alienem:
(najpierw instalacja Aliena i Fakeroot)
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install alien fakeroot rpm
Kod: Zaznacz cały
cd ścieżka/do/katalogu/z_plikiem_rpm
fakeroot alien nazwaPlikuZUniconvertorem.rpm

-
- Piegowaty Guziec
Polecam poszukac programu Xara - darmowy i z interface'm podobnym do Corela. http://www.xaraxtreme.org/. Na windzie jest dostepna platna wersja, z dluga historia i jakas popularnoscia.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
możemusiek pisze:a inkscape moze importowac *.cdr? pzdr

źródło: http://wiki.inkscape.org/wiki/index.php/FAQCan I open/import *.cdr (Corel Draw Vector drawing file) files in Inkscape?
You can use the UniConvertor for converting CDR and some other formats to SVG. In Inkscape 0.46, there's an input extension that will allow you to open or import CDR files directly from Inkscape if you have UniConvertor installed on your system.
If you can't run UniConvertor, you can try this workaround:
1. Open CDR file Corel Draw. Save it as binary encoded CGM* file. It will save only vector graphics. It will not save bitmap graphics.
2. Open CGM file in OpenOffice Impress. Copy to Open Office Draw and insert original JPG or another bitmap graphics. Save file as ODG And you can continue in Open Office Draw program.)
3. Select all (CTRL+A)
4. Export as SVG.
5. Open SVG file in Inkscape and correct mistakes if they appear.
* Note: OpenOffice will open only binary encoded CGM files in Impress. If the CGM is encoded using clear-text encoding, it will be opened in OpenOfice Writer, thus rendering the next steps invalid.
barcin pisze:Polecam poszukac programu Xara - darmowy i z interface'm podobnym do Corela. http://www.xaraxtreme.org/. Na windzie jest dostepna platna wersja, z dluga historia i jakas popularnoscia.
Xara nie importuje plików Corela
- velogustlik
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Kontakt:
Za pomocą centrum oprogramowania zainstalowałem inkscape i UniConvertor. Mam też imagemagick i dalej nie mogę ani otworzyć CDR, ani ich importować. Macie jakiś pomysł?
http://DobraStronaPolski.pl/
- Nem
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Możliwe, że jest on z wersji X5 UniConverter obsługuje do X4.
This world is just illusion, always trying to change you