Wymiana danych z windows 5.0 [SPVM3000]

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
coyot
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Blackbox

Wymiana danych z windows 5.0 [SPVM3000]

Post autor: coyot »

Poszukuję czegoś co skutecznie pozwoli synchronizować mój palmofon pod KUBUNTU. No dobra ... jeśli będzie możliwa wymiana danych to wystarczy ;). dzięki za rady. pozdr.
CoYoT

EDIT: Znalazłem sposób na wymianę danych z moim palmofonem :) dzięki pomocy kolegów z forum pdaclub.pl
Podaję go również tutaj. Może ktoś jeszcze spotka się z tym kłopotem.
- Prostym i przyjemnym rozwiązaniem na dostanie się do swojej karty SD jest doinstalowanie programu pod Windows Mobile o nazwie WM5torage - dostępny na forum http://www.modaco.com
Dzięki niemu nasze urządzenie będzie widziane przez linuxa jako dodatkowa pamięć.

pozdrawiam.
CoYoT
Awatar użytkownika
yacup
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 20.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

WM5torage. Karta SD w palmtopie jako zewnetrzny Dysk USB

Post autor: yacup »

W załaczeniu plik wm5torage.cab (trzeba rozpakować po ściągnięciu ponieważ rozszerzenie .cab jest niedozwolone: to jest najnowsza-dzisiaj jest 16-05-2007 roku- i stabilna wersja, jest jeszcze 1.74 ale to jest beta, program jest freewarowy). Plik należy skopiować do PDA i uruchomić. Po zainstalowaniu z Programów uruchomić wm5torage, wskazać DSK1 i nacisnąc Activate i Done. Można w ramach uruchomienia tzw. wodotrsyków zaktywować mruganie i wibracje przy odczycie i zapisie. Komputer będzie widział Kartę SD jako dysk zewnętrznyUSB (nie potrzeba SynCE i innych programów do synchronizacji).
UWAGA!!! Po zaktywowaniu programu PDA nie widzi StorageCard. Należy program ponownie (np. po skopiowaniu danych) uruchomić i rozaktywować (NIE ODINSTALOWAĆ TYLKO ROZAKTYWOWAĆ ->>> Inactive i Done) i wszystko wraca do stanu wyjściowego. Działa na 100% w Ubuntu, W Windzie jeszcze nie sprawdziłem ale też pewnie działa. Niewątpliwą zaleta programu jest brak koniecznośći instalowania oprogramowania do synchronizacji (w windzie ActiveSync, W Linuksie SynCE, Multisync i inne), no chyba, ze komuś zależy na synchronizacji Kontaktów, Outloka i innych windowsowych śmieci.
Edit: wrzucam nowszą wersję pliku wm5torage
bunny1985
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: bunny1985 »

POdepne się do tematu. Czy może ktoś wytłumaczyć po polsku jak ustawić raki applet z synce??? chodzi o połączenie przez usb na windowsie mobile 6. Zależy mi na połączniu sieciowym instalacji programów i przeglądaniu zawartości.
baran3k
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Kontakt:

Odp: Wymiana danych z windows 5.0 [SPVM3000]

Post autor: baran3k »

Ja swoje HP Ipaq rw6815 z windows mobile 5.0 na pokładzie synchronizuje za pomocą http://www.synce.org/moin/ . Dzięki tej paczce przesyłam pliki kontakty notatki oraz zadania między telefonem a komputerem. Na stronie projektu jest howto jak odpalić to pod ubuntu.

Mi udało się skorzystać z tego dobrodziejstwa pod Ubuntu 7.10

Osobiście zwraca uwagę na przestrzeganie instrukcji np. ja darowałem sobie kasowanie starych modułów jądra i nadpisałem je nowymi okazało się ,że trzeba je pierw skasować inaczej synchronizacja nie ruszy. Drugim takim elementarnym problemem było zainstalowanie pluginu synce-plugin z repozytorium ten plugin który nam jest potrzebny jest w folderze /usr/share/pycentral/synce-sync-engine/site-packages/plugins/synce-opensync-plugin-2x.py i należy go przekopjować do /usr/lib/opensync/python-plugins

Reszta jest w miarę dobrze opisana na wiki.

Pozdrawiam i życzę miłego użytkowania.
Twardy74
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: Twardy74 »

Witam;
Mam podobny problem, chcę zsynchronizować mojego Asusa P750 pod Ubuntu z Evolution Mail. Mam już zainstalowanego Multisynca ale on nie widzi ani programów do synchronizacji na komputerze jak i urządzenia mobilnego mimo, że jest podłączone przez kabel USB do laptopa. Mam również Asusa F3Tc. To moje początki z Linuxem, więc bądźcie wyrozumiali i tłumaczcie jak kompletnemu newbie:-)
baran3k
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: baran3k »

Sugeruję zapoznać się z wiki na stronie, aktualnie sparowałem moje HP tym razem z Windows mobile 6 na pokładzie oraz Ubuntu 8.04, według starego schematu i wszystko przebiegło bez problemów. Dla leniwych link bezpośredni http://www.synce.org/moin/SynceWithUbuntu
DarC
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wymiana danych WiFi/bluetooth

Post autor: DarC »

Witam
Pierwszy post więc się przedstawię:
Linixem zajmuję się od kilku lat prywatnie i zawodowo. Na codzień używam Ubuntu 8.04. Korzystam z pracy zdalnej (NX). Teraz przyszedł czas na ujarzmienie tandemu Evolution <--> PDA z WinCE.
Korzystając z powyższego linku doprowadziłem do synchronizacji kalendarza pomiędzy Evolution i PDA podpiętego na kablu USB .. (podziękowania dla autorów) ale w miarę jedzenia ...
Czy można przeprowadzić taką synchronizację przez WiFi i/lub bluetooth'a?
tomekd
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: tomekd »

WItam. W zasadzie jestem laikiem ale pojętnym. Walcze, walcze ale zatrzymałem się. (Ubuntu 8.04)
Niby już wszystko działa tyle że utknąłem na:

create_partnership.py "Linux" "Contacts"
Creating partnership...

error: failed to create partnership
error: org.synce.SyncEngine.Error.Disconnected

I nie wiem co dalej. Z góry dziękuję za podpowiedź.
and2000
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: and2000 »

tomekd: u mnie po zainstalowaniu tych źródeł: http://www.mpellis.org.uk (apt update i upgrade) create partnership zaczęło działać

DarC: jakieś specjalne ustawienia? sync-engine działa, widzi urządzenie, pda pokazuje synchronizację, synce-kpm (mimo,że używam gnoma)- też synchronizuje dane- a evolution za diabła nie chce- możesz coś podpowiedzieć?
DarC
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: DarC »

Hmmm Chyba żadnych specjalnych ustawień. Jedna uwaga tylko .... Synchronizacja przestała działać po aktualizacji jajka. Więc IMO trzeba zacząć od synce-pls - sprawdź czy widzi katalogi i pliki z PDA.. Jeżeli tak a pozostałe pakiety z poniższego linka są zaintalowane (Zwłaszcza opensync-plugin-evolution) to powinno działać. Jeżeli nie ... to sprawdź czy dmesg widzi PDA. W razie problemów loop do początku : http://www.synce.org/moin/SynceWithUbuntu

PS. Sporo czasu zajmuje mi usuwanie podwójnych wpisów w PDA (książka adresowa i spotkania) jak się synchro nie zakończy powodzeniem i zaczynam od nowa. Może zasugerować autorom jakieś działania transakcyjne albo przynajmniej zapis i odczyt logów, przywracanie stanu sprzed w przypadku niepowodzenia??

DarC
Awatar użytkownika
tommy8482
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: tommy8482 »

witam, mam pocket pc mio 168, chciałbym się dowiedzieć, jakim cudem udaje wam się połączyć ppc i ubuntu?

tutaj jest mój wątek, może wie ktoś jak połączyc ubuntu 8.10 z windows mobile 2003 ?
hesus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: hesus »

Witam,
Zapytam trochę inaczej - czy możliwe jest zmuszenie do przeglądania pocketa pod Nautilusem?
Zainstalowałem Synce, działa i wykrywa sprzęt, ale jak wybieram opcję explore wywala mi komunikat:
Nie można wyświetlić "synce://SGH-i780/". Program Nautilus nie obsługuje położeń "synce".
sloniupl
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 10.10

Post autor: sloniupl »

mam ten sam problem co hesus powyżej.
Obrazek
Awatar użytkownika
zeppy24
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10

Post autor: zeppy24 »

hesus pisze:Witam,
Zapytam trochę inaczej - czy możliwe jest zmuszenie do przeglądania pocketa pod Nautilusem?
Zainstalowałem Synce, działa i wykrywa sprzęt, ale jak wybieram opcję explore wywala mi komunikat:
sloniupl pisze:mam ten sam problem co hesus powyżej.
Obrazek
Tez tak mialem i wieszalem psy na Ubuntu, kluczem do sukcesu jest przeczytanie ze zrozumieniem tego co napisal yacup w 2 poscie tego watku i nie trzeba kombinowac z programami do synchronizacji. Oczywiscie jesli chodzi tylko o dostep do karty pamieci.

Testowalem HP iPAQ Voice Messenger FB142AA z WM6.1 na Ubuntu 9.10 i Mint 8 w wersjach 32 bit i smiga o pierwszego podpiecia :)
Linux Mint 8 Helena ME
wojtastytus
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04

Post autor: wojtastytus »

Dzięki "yacup" twoja metoda działa w 100% na Ubuntu 10.04 :grin:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”