[SOLVED] Jak zmienić adresy DNS przy aktywnym DHCP
[SOLVED] Jak zmienić adresy DNS przy aktywnym DHCP
Witam,
Mam taki problem:
Net działa strasznie wolno,
z tego co zauważyłem związane jest to z serverami DNS,
jak przepisze odpowiednie adresy to wszystko śmiga.
Problem tkwi w tym że po restarcie wszystko wraca do stanu poprzedniego.
Używałem jednego z narzędzi w KDE do zmiany dns, zrobiłem to też ręcznie (resolv.conf) i cały czas to samo. Nie mam pomysłów co dalej. Pewnie to prosta sprawa ale jestem
newbie i wszystko jest problemem.
Thx
kubuntu 6.06
statyczne IP
za routeram d-link
Mam taki problem:
Net działa strasznie wolno,
z tego co zauważyłem związane jest to z serverami DNS,
jak przepisze odpowiednie adresy to wszystko śmiga.
Problem tkwi w tym że po restarcie wszystko wraca do stanu poprzedniego.
Używałem jednego z narzędzi w KDE do zmiany dns, zrobiłem to też ręcznie (resolv.conf) i cały czas to samo. Nie mam pomysłów co dalej. Pewnie to prosta sprawa ale jestem
newbie i wszystko jest problemem.
Thx
kubuntu 6.06
statyczne IP
za routeram d-link
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: Brak
- Kontakt:
polecam OpenDNS na ich stronie jest opis co i jak (http://www.opendns.com/start/unix.php) powinien rozwiazac twoj problem, a do tego usluga pdnsd w systemie dziala na zasadach dnsmasq z tym wyjatkie ze po restarcie ciagle pamieta z-cachowane adresy.
- empe
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
BYLO
znajdz lub dodaj linijke
#prepend domain-name-servers
usun # i za tym poleceniem wpisz po przecinku swoje dobre DNS-y np:

Kod: Zaznacz cały
/etc/dhcp3/dhclient.conf
znajdz lub dodaj linijke
#prepend domain-name-servers
usun # i za tym poleceniem wpisz po przecinku swoje dobre DNS-y np:
prepend domain-name-servers 217.172.224.92, 217.172.224.93

nowy sprzęt - operacja zakończona 
nowy system - http://www.freebsd.org/ - kusząca propozycja... przygotowania trwają

nowy system - http://www.freebsd.org/ - kusząca propozycja... przygotowania trwają

Zmianę pliku możesz zablokować wpisując:
-i cofa blokadę
sudo chattr +i /etc/resolv.conf
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
Mam podobny problem z utrzymaniem DNS.
Konkretnie podczas instalacji sieci instalator nie utrzymuje DNS-u w swoim zapisie. W trakcie sprawdzania sieci jest zapisany IP, maska podsieci, bramka. Pozycja DNS jest pusta choć chwilę temu ją wpisywałem. Tak więc w ogóle nie mogę korzystać z internetu dla nowszych wersji Ubuntu.
Używam Ubuntu od roku i od wersji 5.10 do wersji 6.10 nie miałem żadnego problemu. Kłopoty zaczęły sie od próby zainstalowania wersji 6.12. Nie instaluje też sieci w 7.04 ani w 7.05.
Chcąc nie chcąc zmuszony jestem do korzystania z wersji 6.10 bo nawet w tej wersji nie przyjmuje od miesiąca aktualizacji podając komunikaty:
- źle skonfigurowana sieć, skontaktuj sie ...
lub: Włóż płytkę o nazwie Ubuntu 7.04_Fiesty Fawn_ - Relase i386 (20070415)
Próbowałem dokonać zmian podanych tutaj przez
empe lecz nie mogę dostać się do "/etc/dhcp3/dhclient.conf " , być może popełniam bład przy wpisywaniu kodu. Jeżeli można to prosiłbym o pełny kod.
Pozdrawiam
Konkretnie podczas instalacji sieci instalator nie utrzymuje DNS-u w swoim zapisie. W trakcie sprawdzania sieci jest zapisany IP, maska podsieci, bramka. Pozycja DNS jest pusta choć chwilę temu ją wpisywałem. Tak więc w ogóle nie mogę korzystać z internetu dla nowszych wersji Ubuntu.
Używam Ubuntu od roku i od wersji 5.10 do wersji 6.10 nie miałem żadnego problemu. Kłopoty zaczęły sie od próby zainstalowania wersji 6.12. Nie instaluje też sieci w 7.04 ani w 7.05.
Chcąc nie chcąc zmuszony jestem do korzystania z wersji 6.10 bo nawet w tej wersji nie przyjmuje od miesiąca aktualizacji podając komunikaty:
- źle skonfigurowana sieć, skontaktuj sie ...
lub: Włóż płytkę o nazwie Ubuntu 7.04_Fiesty Fawn_ - Relase i386 (20070415)
Próbowałem dokonać zmian podanych tutaj przez
empe lecz nie mogę dostać się do "/etc/dhcp3/dhclient.conf " , być może popełniam bład przy wpisywaniu kodu. Jeżeli można to prosiłbym o pełny kod.
Pozdrawiam
Linux - to brzmi dumnie.
- barja
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 18.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Do edycji:
Do obejrzenia:
sudo gedit /etc/dhcp3/dhclient.conf
sudo cat /etc/dhcp3/dhclient.conf
Ubuntu 16.04 64 Gnome,
Acer Aspire ES15, 4 GB RAM, Intel HD Cherryview
Acer Aspire ES15, 4 GB RAM, Intel HD Cherryview
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86
Witaj barja.
Udzieliłaś mnie już pomocy w innej sprawie. Teraz cieszę się że podjęłaś temat.
Pierwszy kod już oglądałem wg. wskazówki empe , znalazłem dojście które podajesz, jednak wydaje mi się że wpis jest prawidłowy tzn. mój DNS. Być może przeoczyłem coś innego. Wiem jednak że masz instynkt i należy się kierować Twoimi radami.
W drugim kodzie jedyny znany mi adres to maska podsieci, reszty moich danych brakuje. Jest tak w czynnym systemie w którym koresponduję. By sprawdzić w wersji 7.04 musiałbym wymienić dysk. Wskaż czego szukać w obydwu kodach i ewentualnie jakich dokonać zmian.
Muszę dodać bo pominąłem w pierwszym wejściu: korzystam z sieci przewodowej LAN, będącej na moim osiedlu.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 5 Wrzesień 07, 15:51 ]
Miałem błąd "literówka" w zapisie w /etc/resolv.conf
Problem rozwiązany.
Udzieliłaś mnie już pomocy w innej sprawie. Teraz cieszę się że podjęłaś temat.
Pierwszy kod już oglądałem wg. wskazówki empe , znalazłem dojście które podajesz, jednak wydaje mi się że wpis jest prawidłowy tzn. mój DNS. Być może przeoczyłem coś innego. Wiem jednak że masz instynkt i należy się kierować Twoimi radami.
W drugim kodzie jedyny znany mi adres to maska podsieci, reszty moich danych brakuje. Jest tak w czynnym systemie w którym koresponduję. By sprawdzić w wersji 7.04 musiałbym wymienić dysk. Wskaż czego szukać w obydwu kodach i ewentualnie jakich dokonać zmian.
Muszę dodać bo pominąłem w pierwszym wejściu: korzystam z sieci przewodowej LAN, będącej na moim osiedlu.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 5 Wrzesień 07, 15:51 ]
Miałem błąd "literówka" w zapisie w /etc/resolv.conf
Problem rozwiązany.
Linux - to brzmi dumnie.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
Odp: [adresy DNS] Wolny net
dzieki jiad, to rozwiązalo moj problem.