wine +polskie czcionki
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
wine +polskie czcionki
nie wiem czemu ale skopiowalem do folderu w .wine---> fonts wszsytkie czcionki ttf msttfcorefonts i wciaz nie mam polskich czcionek tylko jakies krzaki zamiast nich.
takze kopiowalem te czcionki do kat. /usr/share/wine/fonts ale wciaz bez efektu
uzywam wine 0.9.36
jest na te czcionki sposób ???
takze kopiowalem te czcionki do kat. /usr/share/wine/fonts ale wciaz bez efektu
uzywam wine 0.9.36
jest na te czcionki sposób ???
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86
- Kontakt:
-
- Piegowaty Guziec
kurde nie wiem co piszesz jaki utf8? z winecfg wlasnie ze siedze z nim na win2000..
w ogole to gdzie wine trzyma te czcionki...jak skasowalem mu w jednym i drugim katalogu wszytkie czcionki to i tak wyszperał jakies okropne.. natomiast jak zmienie w jednym dowolnym katalogu czcionke to i zmienia w programie na jakas inną wiec zupelny bajzel z tymi czcionkami, nie wiem skad on to bierze.
programu uzywam ktory przed chwila zareklamowalem czyli ajt soft slownik ang.polski.
jest calkiem dobry i ma duzo slowek ale kurna.....nie ma polskich czcionek w nim i sie ciezko czyta..:/ nie wiem jak inne programy pod wine sie zachowuja z czcionkami bo tylko to mam pod wine juz i nawet tutaj wine daje d*py.....
[ Dodano: 9 Maj 07, 23:04 ]
do dawidgarus:
przeciez pisze juz ze tam je skopiowalem...i to wlasnie jest standardowa metoda. i pisze ze nie dziala :/
w ogole to gdzie wine trzyma te czcionki...jak skasowalem mu w jednym i drugim katalogu wszytkie czcionki to i tak wyszperał jakies okropne.. natomiast jak zmienie w jednym dowolnym katalogu czcionke to i zmienia w programie na jakas inną wiec zupelny bajzel z tymi czcionkami, nie wiem skad on to bierze.
programu uzywam ktory przed chwila zareklamowalem czyli ajt soft slownik ang.polski.
jest calkiem dobry i ma duzo slowek ale kurna.....nie ma polskich czcionek w nim i sie ciezko czyta..:/ nie wiem jak inne programy pod wine sie zachowuja z czcionkami bo tylko to mam pod wine juz i nawet tutaj wine daje d*py.....
[ Dodano: 9 Maj 07, 23:04 ]
do dawidgarus:
przeciez pisze juz ze tam je skopiowalem...i to wlasnie jest standardowa metoda. i pisze ze nie dziala :/
-
- Piegowaty Guziec
no widzisz skoruppa u ciebie wszystko chodzi ...:/
fajny słowniczek prawda? . ; )
co do wine to ja mam w jego katalogu tym od /usr/share/wine/fonts od poczatku takie kilkadziesiat czcionek z rozszerzeniem .fon . Nie wiem moze..to wina 64bitowego systemu
ze u mnie zawsze cos nie pasuje..
(ostatnio problmem z bibliotekami przy instalowaniu kdenlive na którym mi zależy )...
temat wciaz otwarty jesli ktos wie jak wine rządzi czcionkami to zapraszam.
co do wine to ja mam w jego katalogu tym od /usr/share/wine/fonts od poczatku takie kilkadziesiat czcionek z rozszerzeniem .fon . Nie wiem moze..to wina 64bitowego systemu
(ostatnio problmem z bibliotekami przy instalowaniu kdenlive na którym mi zależy )...
- gindek
- Sędziwy Jeż
Odp: wine +polskie czcionki
"zainstaluj msttcorefonts - to rozwiąże Twoje problemy z czcionkami w wine i nie tylko"
u mnie pomogło
i śmiga wypasik
ale jak by nie działało to jeszcze mozna sprobować
"W katalogu ~/.wine/drive_c/windows dorób katalog /fonts i skopiuj do niego fonty z windowsa lub z /usr/share/fonts/msttcorefonts
możesz też dołożyć inne ttf
I naprawdę powinno zadziałać"
źródlo http://www.linux.com.pl/forum/index.php ... ea334044cf
u mnie pomogło

ale jak by nie działało to jeszcze mozna sprobować
"W katalogu ~/.wine/drive_c/windows dorób katalog /fonts i skopiuj do niego fonty z windowsa lub z /usr/share/fonts/msttcorefonts
możesz też dołożyć inne ttf
I naprawdę powinno zadziałać"
źródlo http://www.linux.com.pl/forum/index.php ... ea334044cf
.
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"
.
"Wojny przychodzą i odchodzą a moi żołnierze są wieczni"
.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
u mnie pomogła zmiana nazwy katalogu ~/.wine/drive_c/windows/fonts na ~/.wine/drive_c/windows/Fonts przed tą zmianą nie działały (nie były dostępne) żadne czcionki, które kopiowałem z windy.kaladann pisze:no widzisz skoruppa u ciebie wszystko chodzi ...:/
freedom so hard when we are all bound by laws...
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Skontroluj też czy masz ustawione polskie locale. Wine ustawia na jego podstawie strony kodowe dla programów nie korzystających z Unicode.
Moje locale wygląda tak:
Sprawdź też zawartość odpowiedniego klucza w rejestrze - odpal ~/.wine/drive_c/windows/regedit.exe, i skontroluj klucz HKEY_CURRENT_USER\Software\Wine\Fonts\Codepages. Jego wartość jest generowana za każdym uruchomieniem Wine w oparciu o locale i powinna mieć postać "1250,852" dla polskich locale.
W angielskich locale jest tam wartość "1252,437" - wtedy polskie programy starego typu (nie korzystające z Unicode) wyświetlają "krzaki".
Moje locale wygląda tak:
Kod: Zaznacz cały
LANG=pl_PL.UTF-8
LC_CTYPE=pl_PL.UTF-8
LC_NUMERIC=pl_PL.UTF-8
LC_TIME=pl_PL.UTF-8
LC_COLLATE=pl_PL.UTF-8
LC_MONETARY=pl_PL.UTF-8
LC_MESSAGES=pl_PL.UTF-8
LC_PAPER=pl_PL.UTF-8
LC_NAME=pl_PL.UTF-8
LC_ADDRESS=pl_PL.UTF-8
LC_TELEPHONE=pl_PL.UTF-8
LC_MEASUREMENT=pl_PL.UTF-8
LC_IDENTIFICATION=pl_PL.UTF-8
LC_ALL=
W angielskich locale jest tam wartość "1252,437" - wtedy polskie programy starego typu (nie korzystające z Unicode) wyświetlają "krzaki".
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
pytanie trochę z innej beczki,
czy ktoś spotkał się z takim problemem:
przeniosłem z windowsa do wine rodzinę fontów typu otf Myriad
normalnie jest ich na liście kilka.
natomiast w aplikacjach uruchamianych na wine na liście czcionek pojawiają sie nie wszystkie i do tego każda nazywa się identycznie oraz ma ten sam krój.
dzięki za sugestie
czy ktoś spotkał się z takim problemem:
przeniosłem z windowsa do wine rodzinę fontów typu otf Myriad
normalnie jest ich na liście kilka.
natomiast w aplikacjach uruchamianych na wine na liście czcionek pojawiają sie nie wszystkie i do tego każda nazywa się identycznie oraz ma ten sam krój.
dzięki za sugestie
- xdeepx
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86_64
Mam z tym problem robię jak jest tu podane :http://www.nvnews.net/vbulletin/showpos ... ostcount=1
i mi sie nie udaje:/
Może ktoś to napisać krok po kroku jak to zrobić?
Z góry dziękuję
i mi sie nie udaje:/
Może ktoś to napisać krok po kroku jak to zrobić?
Z góry dziękuję