Windows server 2003 + ubuntu 6.10- brak neta

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
cysiek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 6.10
Środowisko graficzne: Blackbox
Kontakt:

Windows server 2003 + ubuntu 6.10- brak neta

Post autor: cysiek »

Witam!:)
Problem jest następujący: Musze zrobić w szkole prezentacje o ubuntu(dowolna wersja). W szkole jest sieć lokalna w której jest udostępniony net. Na serwerze sieci jest windows server 2003. Wszystkie kompy na których jest win(xp) bezproblemowo się z nim dogadują i wszystko piękni śmiga. Niestety na ubuntu(6.10 ale moge zainstalować inną wersję) net niedziała:( Do korzystania z sieci potrzebne jest login i hasło(mam cały zestaw;] ). Sprawdziłem konfiguracje sieci i wygląda następująco(wklejam wynik wykonania komendy 'ipconfig' na win xp):

Kod: Zaznacz cały

Konfiguracja IP systemu Windows
Karta Ethernet Połączenie lokalne:
        Sufiks DNS konkretnego połączenia : sbsmein.edu.plť
        Adres IP. . . . . . . . . . . . . : 172.168.0.29
        Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.255.0
        Brama domyślna. . . . . . . . . . : 172.168.0.1

Ubuntu ma połączenie z serwerem('ping 172.168.0.1' zwraca wynik poniżej jednej milisekuny) ale neta od niego 'nie pobiera' :(
I teraz pytnie: Jak skonfigurować ubuntu żeby zadziałał internet(neostrada 1 albo 2 mega)?
Wcześniej zapytałbym się o to nauczyciela, któy stworzył tą sieć i skonfigurował sieć, ale On już niestety nie pracuje w szkole :( Forum i google już przeszukałem ale niestety nieznalazłem nic sensownego:(
W 'Places-->windows network' jest sieć (windows network) ale jak sie na nią kliknie to wywala błąd "couldn't display all of the contents on windows network" ale (czasem) normalnie 'wchodzi' ale nic nie pokazuje ;/
Lepsza sztuczna inteligencja niż naturalna głupota :) (a może jednak nie;])
grzecho1989
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Post autor: grzecho1989 »

Mam bardzo podobny problem. Mój problem opisałem pod http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?t=47394 ale szanowni admini kazali mi zerknąć do 'search' i tam jedynym pasującym do mojego tematu był ten.
Może ktoś mógłby odpowiedzieć na ten lub mój temat? Byłbym wdzięczny.
mikolajs
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Odp: Windows server 2003 + ubuntu 6.10- brak neta

Post autor: mikolajs »

Mam dokładnie ten sam problem. Samo ustawienie IP, maski i gatewaya nie wystarcza. Nie chce mi udostępnić sieci. Adres jest ustawiany ręcznie.
px33
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: px33 »

Masz domenę? Pobierz likewise-open (jest w repozytoriach) i wepnij komputer do domeny (potrzebujesz hasła admina, zaq1@WSX albo ZAQ!2wsx, może zadziałać operator: zaq1@WSX albo xsw23edc).

Poza tym możesz potrzebować zmienić ustawienia proxy (na "sbs2008" dla najnowszych pracowni), a najlepiej zaloguj się przez rdp na konsolę serwera i wyłącz te wszystkie bzdury.
Poza tym dobrze jest ustawić własne DNS-y (openDNS), bez tego w 2005 nie działało (tzn. albo nie łączyło Windowsów(OpenDNS) albo Linuksów (domyślne) :P )
Awatar użytkownika
H.o.W.g.H
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: H.o.W.g.H »

Mam problem jak wyżej tylko że w połowie. Windows Server 2003 udostępnia internet dla sieci lokalnej. Na nim jest DHCP. Zainstalowałem Ubuntu Hoża Hawajka. Żadnego problemu nie miała z dogadaniem się z serwerem i wyjście na świat pojawiło się od razu BEZ MOICH INGERENCJI. Jako dowód ten post.
Ale .... !
W tzw. "otoczeniu sieciowym" widać WSZYSTKIE kompy sieci lokalnej. I na niektórych widać udostępnione zasoby a na niektórych nie. Najgorsze, że właśnie serwer pokazuje puste okno. Ani plików, ani drukarek.
W drugą stronę patrząc na otoczenie sieciowe w WinXP to kompa z Ubuntu nie widać. Może tutaj jakiś problem ? Znalazłem wpis na forum jak "zapisać" sambę do grupy roboczej i to zrobiłem ale efekty żadne.
Najlepsze że klient poczty Evolution bez problemów gada z moim kontem Windows Exchange właśnie na tym serwerze.
I co ? Co tu jest grane ?
p.s. jakby kto pytał to mój staż linuxowy wystratował 17.11.2008
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”