witam
jestem nowym uzytkownikiem lina i w tym co napisze wyjadacze moga dopatrzyc sie bezsensownych ruchow, ale po operacjach ktore wykonano do tej pory zrobilem cos takiego :
modprobe ndiswrapper
W menadzeze pakietow instalujemy ndiswrapper-common i ndiswrapper-utils-1.9
W menadzeze sterownikow wlasnosciowych status atherorosa musi byc nieuzywany i wylaczony
W pliku blacklist (/etc/modprobe.d/blacklist) musi byc dodany wpis blacklist ath_pci
po zwaleniu systemu po zabawie z odinstalowywaniem pakietow i kolejnej instalacji okazalo sie ze zapomnialem jeszcze o czyms
dodanie tych polecen okazalo sie potrzebne
pushd */ar5007eg/
po tej instrukcji wywala ze trzeba doinstalowac biblioteki , wiec to robimy
sudo ndiswrapper -i net5211.inf
popd
sudo modprobe ndiswrapper
echo "ndiswrapper" | sudo tee -a /etc/modules
restart kompa
system/administracja/siec/siec bezprzewodowa - dodajemy ustawiena sieci recznie i enter
restart kompa
znowu system/administracja/siec/siec bezprzewodowa - ponownie ustawiamy tryb roamingu
restart kompa
Po takich czynnościach polecenie iwconfig ładnie wywala mi wlana:
Prosze aby ktos wytlumaczyl kolejno potrzebe wykonania powyzszych polecen jezeli to nie bedzie problem
root@bilbo-laptop: iwconfig
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
wlan0 IEEE 802.11g ESSID:"Kraina Bilbo"
Mode:Managed Frequency:2.457 GHz Access Point: 00:19:5B:B2:3E:F9
Bit Rate=54 Mb/s
Encryption key:................................... Security mode:restricted
Power Management:off
Link Quality:62/100 Signal level:-56 dBm Noise level:-96 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
Jezeli lo i eth0 sa no wireless nie szkodzi.
Jezeli w menadzeze sieci pojawi sie polaczenie bezprzewodowe zostawiamy tryb roamingu
W ustawieniach naszego polaczenia w ikonce sieciowej na pasku ustawiamy SSID i polaczenie WPA2 oraz TKIP lub AES w zaleznosci co tam mamy
Wprowadzamy haslo.
Jezeli wykrywamy sieci wchodzimy w ustawienia routera i w zakladce Filtry / MAC Filters
ustawiamy disable MAC filters.
W ikonie zatwierdzamy logowanie do naszej sieci
Jezeli w routerze pojawi sie nazwa naszego kompa w DHCP Client , klonujemy adres i apply
aby nasz adres zostal dodany do listy
Wychodzimy z MAC Filters i zaraz ponownie do niego wchodzimy jezeli chcemy to ustawiamy
Only allow computers with MAC ..... i apply , zatwierdzamy operacje i powinno dzialac.
W kazdym razie u mnie siec WIFI po 3 dniach przekopywania neta ruszyla i dziala stabilnie.
Sprzet to acer 5315 i atheros ar5007eg oraz d-link 524
Pozdrawiam i jezeli ktos dopatrzy sie w tym bezsensownych posuniec prosze o korekte
Wersja NDISwrappera 1.51 , stery takie jak wszyscy polecają i dla jasnosci najpierw instalowalem wszystko na ndisw...1.51 potem dopiero zainstalowalem paczki ndiswrappera 1.43, nie wiem czemu tak ale dopiero tak to zadzialalo