Frameworki w php

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
mempty
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME

Frameworki w php

Post autor: mempty »

Witam,

Jak myślicie, warto się nauczyć jakiegoś frameworka do robienia większych projektów stron internetowych ?

Jeśli ktoś korzysta z jakiegoś frameworka to może mógłby się podzielić wrażeniami :)

Zastanawiałem się nad symfony bo mówią że najlepszy - po jakimś czasie zrezygnowałem bo poziom trudności mnie pogrążył (jestem przecież początkujący phpowiec)
Dzisiaj chwyciłem się cakephp - ponoć łatwe i intuicyjne

Jakie są Wasze opinie ?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
el.pescado
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: inny OS
Architektura: x86
Kontakt:

Odp: Frameworki w php

Post autor: el.pescado »

Ja trochę pisałem w cakePHP i hmm... podoba mi się;) Ogólnie cała koncepcja frameworku MVC jest bardzo pomocna przy pisaniu stron składających się z >5 podstron.

Ale i tak rzeczą, która najbardziej mi się spodobała to Ruby on Rails.
mempty
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Post autor: mempty »

Wiesz co, rzeczywiście cakePHP jest niezłe. Niedługo nad tym posiedziałem i widzę że nie jest trudne. Czuję że można będzie przy tym frameworku tworzyć fajne stronki co mnie bardzo cieszy :)
Co do symfony to nawet nie wiem jak je ugryźć.

Pozdro
Lewandowski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: Lewandowski »

Co do Frameworków to mogę powiedzieć tyle ;) Warto się nauczyć np. Zend Framework'a. Jest to bardzo rozbudowany Framework. Oferuje wiele możliwości, jest oparty na MVC i PHP5. A jak ktoś nie chce tak rozbudowanego środowiska pracy to polecam równierz CakePHP lub CodeIgniter ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
luinnar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Post autor: luinnar »

Jeżeli jesteś początkującym PHPowcem poznaj pierwsze język, opanuj OOP (w kwestii myślenia, nie tylko składni), a potem ucz się frameworków.

Których się uczyć? Wszystko zależy od tego czego wymaga pracodawca i co CI będzie się bardziej podobało. Obecnie często używa się Symfony i Zenda. Oba mają swoje + i -, jak zresztą wszystkie frameworki.
Potrzebne nam nowe są
Hałasu strategie
Nowe definicje buntu
Lewandowski
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Lewandowski »

Racja najpierw poznaj dobrze składnie i budowę OOP w PHP5. Mogę powiedzieć tyle, że będzie ciężko do czasu gdy nie nauczysz się myśleć jak serwer Apache z PHP... ;)

http://www.php.rk.edu.pl/w/p/kurs-ci/ Tu masz świetny kurs i opis Code Igniter'a.
Awatar użytkownika
killuś
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86

Re: Frameworki w php

Post autor: killuś »

Ja osobiście pisze w Codeigniter aktualnie w wersji 2.0.2 , uważam , że dla początkującego człowieczka który stawia pierwsze kroki w OOP , CI bedzie najlepszy, ze względu na świetnie napisaną dokumentacje frameworka, jest dobrze rozdzielona na działy, i klarownie na przykładach oparta.
A to dość istone, twierdząc tak mam na myśli choćby Symfony, w wersji 1.x.x w którym dokumentacja nie była aż tak jasna. Nie wiem natomiast jak wygląda to w Symfony 2.0. Jednak jeśli chodzi o prace zarobkową to spotkałem się ofertami w których najczęściej poszukiwali programistów w Zend Framework.
pozdrawiam
hmm...
Awatar użytkownika
kabanek
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Frameworki w php

Post autor: kabanek »

ja pisałem w zendzie jak i w symfony. Symfony 1.4 ma fajny generator admina. W nim mi się szybciej pisze niż w zendzie, chociaż zend ma więcej klas i są bardziej obszerne. Co do symfony 2.0, to próbowałem coś w tym napisać, ale utknąłem :( za mało jest dokumentacji jeszcze na jego temat i brakuje jakiegoś dobrego tutka w stylu jobeet.
@killuś
ja mogę powiedzieć na odwrót - więcej rozumiem z dokumentacji symfony niż zenda :)
Reszty frameworków nie znam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”