Zmiana karty graficzne z Radeona na nvidia

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
LukasJ
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 6.10

Zmiana karty graficzne z Radeona na nvidia

Post autor: LukasJ »

Witam wszystkich :)
Mam w planach zmianę karty graficznej z radeona 9200 na GeForce 7300GT. Czy będę musiał zmieniać cały system, formatować dysk i postawić Kubuntu od nowa czy wystarczy instalacja sterowników. Nie instalowałem żadnych sterowników do Radeona używałem tych dostępnych w dystrybucji ("radeon" w Xorg). Aha jeśli wystarczy instalacja odpowiednich sterowników to czy odpowiednie to te ze stronki nvida.pl czy mam zastosować coś innego dla tej karty.
Dane techniczne :
Kubuntu 6.10
uname -a:

Kod: Zaznacz cały

Linux 2.6.17-10-generic #2 SMP Fri Oct 13 18:45:35 UTC 2006 i686 GNU/Linux 
Awatar użytkownika
Ruri
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Odp: Zmiana karty graficzne z Radeona na nvidia

Post autor: Ruri »

Wystarczy zmiana sterowników, ew. małe poprawki w Xorg.conf
LukasJ
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

A sterowniki te ze stronki nvidia.pl czy lepiej zainstalować sterowniki za pomocą narzędzia Envy ??
Awatar użytkownika
Ruri
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: Ruri »

Jak masz 6.10 to lepiej przez envy. Samo Ci pobierze sterowniki ze strony nvidia. I poustawia.
LukasJ
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ok. Dzisiaj się tym zajmę więc, wieczorem dam znać jak poszło...
Dzięki Ruri za zainteresowanie...
Relentless
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: Relentless »

Witam
tez jestem przed przesiadka karty graficznej (stary ATI Radeon na GeForce 8600GT). Jeste pełen obaw czy system się po tej przesiadce podniesie i czy móje Ubuntu 7.10 samo poprosi o płytkę instalacyjną żeby doinstalować potrzebne sterowniki..
Awatar użytkownika
Jes
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Jes »

Relentless pisze:zy móje Ubuntu 7.10 samo poprosi o płytkę instalacyjną żeby doinstalować potrzebne sterowniki..
Nie.
To nie windows!
--------- Powiedz NIE dzieciom neo !! ---------
--== registered Linux user number 452851 ==--
Relentless
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

i co z tego że to nie windows? jest przecież menedżer sprzętu, który przy uruchomieniu powinien wykryć nowy sprzęt (nowa karta graficzna).. a sterowniki do kart (ATI i Nvidia) są przecież na płytce instalacyjnej... więc w czym problem?
Cyryllo
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Cyryllo »

Najnowwsze ubuntu ma coś takieggo że jak zmiwenisz karte i podczas uruchamiania ponownego wyskoczy jakiś błąd to uruchamia się program konfiguracyjny
w moim przypadku tak było.
LukasJ
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Witam....
Słuchaj Relentless ja po włożeniu karty i odpaleniu urochomiłem system a następnie dzięki "Envy" zainstalowałem sterowniki. Nie miałem żadnych kłopotów, stery pobrały się, wcześniej programik sam wykrył odpowiednią wesje i zainstalowały się. Prościej niż na Windows...:) Nie wiem jak to jest w 7.10 ale na 6.10 nie było najmniejszych problemów...Myśle że jeśli to jest jeszcze nowszy system to powinno być jeszcze lepiej i prościej (chociaż nie wiem czy można jeszcze łatwiej i prościej :) ).
Kumpel mi mówił żę w 7.10 nawet pojawia się dymek, iż wykryto kartę i jaka to karta i system sam instaluje sterowniki. Ale nie jestm tego pewien....
Pozdwawiam..
Relentless
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

no to jestem już po przesiadce :-)
niestety nie mam podłączenia na tym kompie do netu więc ENVY odpada :-(

po zamianie karty ze starej ATI na nvidie 8600 i odpaleniu kompa środowisko graficzne nie odpaliło i włączył się program do konfiguracji, trochę to trwało i wcale nie było takie oczywiste, niestety rozdzielczość jaką mogłem się cieszyć to tylko 800x600 pomimo tego że ustawiłem podczas konfiguracji na 1280x1024.
Po wyłączeniu i odpaleniu kompa pojawiła się jednak oczekiwana rozdzielczość czyli wspomniane 1280x1024.
Mam za to następne pytanie, co zrobić aby mieć dostępne efekty wizualne pulpitu? czy potrzebne są sterowniki od nvidi? (do ściągnięcia przez ENVY)... dlaczego na sterownikach dostępnych z płytką instalacyjną te efekty nie działają?
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Post autor: k2cl »

@ Relentless
Te sterowniki na których działasz to najprawdopodobniej "nv" (możesz sprawdzić w xorg.conf), czyli sterowniki otwarte. Działają poprawnie, ale nie zapewniają akceleracji - i właśnie dlatego nie ma efektów pulpitu. Żeby poprawnie działał compiz, musisz zainstalować sterowniki własnościowe - polecami envy albo instalator ze strony nvidii...
LukasJ
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

W Twoim przypadku pozostaje jedynie instalacja sterowników dostępnych na stronie nvidi, pobierasz, odpalasz skrypt (jakok root) i to by było tyle, troszkę to potrwa ale nie powinno być problemów. Po zakończonej instalacji odpalasz programik konfuguracyjny Nvidi (nvidia-setting .... nie pamiętam dokładnie - jestem wpracy i nie mam możliwości sprawdzić) i tam wszystko ustawiasz rozdzielczość itp. no i oczywiście masz już wsparcei 3D i compiz działa aż miło..:)
Fazer
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.04
Kontakt:

Post autor: Fazer »

Relentless, jeśli chodzi ci o sterowniki na płytce instalacyjnej od producenta karty graficznej, to są tam tylko stery dla Windowsa.

Zanim zainstalujesz ręcznie sterowniki Nvidii, koniecznie przeczytaj to - https://help.ubuntu.com/community/NvidiaManual. Unikniesz w ten sposób problemów.

Najlepiej z innego komputera ściągnij pakiet nvidia-glx-new lub nvidia-glx-new-envy i poprzez menadżera pakietów Synaptic zainstaluj go na swoim kompie (chociaż dwukrotnie kliknięcie na plik z pakietem też powinno zadziałać).
mQ
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: mQ »

Witam!

Aby nie zakładać nowego wątku, podepnę się tu.
Mam problem odwrotny - przesiadłem się z nVidii na Ati i za cholerę nie mogę ustawić żeby zainstalowane sterowniki od Ati (czy to Envy czy Ubuntowe) działały poprawnie. Za każdym restartem mam rozdzielczość 800x600 i otrzymuję komunikat o złej konfiguracji grafiki po czym uruchamia się okienko z możliwością zmiany rozdzielczości itp. jednak dostępne są jedynie 640x480 i 800x600. Ustawienie sterownika monitora także nic nie zmienia - po restarcie jest znowu Domyślny.
E5200 @ 3GHz / EP-43-DS3 / G.Skill 2x2GB / HIS Radeon 4670 / Samsung F1 640GB / SB Audigy / Powered by OCZ Fatal1ty
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Post autor: k2cl »

Na jakich sterownikach działa teraz Twój system - "ati", "fglrx"? Może w xorg.conf zostały jakieś zapisy po starej karcie (niby nie powinny, ale...)? Generalnie - sprawdź swój model karty a potem poszukaj na forum albo w :goog:
Chrisz77
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: Chrisz77 »

obecnie mam radeona 9200(a mam zaistalowanego ubuntu 9.10) i chcialem wymienic ta karte na karte z serii hd.czy dobrze zrobie??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”