D-Link Dwl-520+

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
Citan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: Blackbox

D-Link Dwl-520+

Post autor: Citan »

Witam!! Mam taki problem od wczoraj mam zainstalowane ubuntu 7.10, i mam karte sieciowa D-Link DWL-520+, i ubuntu samo mi ja zainstaslowalo, czy wie ktos moze skad moge pobrac orginalne sterowniki do tej karty pod ubuntu, lub jak mam skonfigurowac aby internet dzialal poprawnie, bo jak dalem na nadajnik i wpisalem odpowiednie haslo to mnie nie polaczylo, kiedy wszedlem w System>Administracja>Sieci i wpisalem ip i cala reszta tez sie nie polaczylo...??
Tomasz Dominikowski
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64
Kontakt:

Odp: D-Link Dwl-520+

Post autor: Tomasz Dominikowski »

To rozwiązanie pewnie uruchomi kartę, ale należy używać jedynie jeśli faktycznie nie działa standardowo.

Zanim wykonasz poniższą procedurę upewnij się, że sieć, do której się próbujesz podłączyć nie używa nowoczesnych zabezpieczeń typu WPA/WPA2. Ta karta ich nie obsługuje. Poniższe rozwiązanie tego nie zmieni. Niestety, albo sieć otwarta, albo WEP.

Aplikacje -> Terminal

Kod: Zaznacz cały

wget -c ftp://ftp.dlink.com/Wireless/dwl520+/Driver/dwl520+_drivers_307.zip
sudo apt-get install ndisgtk
unzip dwl520+_drivers_307.zip
cd Drivers/WinXP/
sudo ndiswrapper -i AIRPLUS.INF
echo 'ndiswrapper' | sudo tee -a /etc/modules
sudo mv /lib/modules/`uname -r`/ubuntu/wireless/acx/acx.ko /lib/modules/`uname -r`/ubuntu/wireless/acx/acx.bak
Po całej procedurze uruchom komputer ponownie.
happyyear26
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: happyyear26 »

witajcie
mam Ubuntu od 2 dni
i mam właśnie problem z internetem:(
nie wiem gdzie mogę znałeś te sterowniki ;/
bo nie działa mi internet:(
jeżeli jest ktoś kto możne pomóc to będę wdzięczny:)
wersje Ubuntu ma 8,04
Ubuntu 8.04.1 i3
coś takiego

happyyear@interia.pl
bartek.j3
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.04

Post autor: bartek.j3 »

Sorki że odgrzewam temat ale po aktualizacji ubuntu7.10 =>8.04=>8.10=>9.04 na wyżej wymienionej karcie nie działa mi net (wogóle instalacji nie mogłem rozpocząć musiałem wypjąć ją z PCI i dopiero instalować) do wersji 8.04 wyżej wymieniony sposób działa od 8.10 nie było bata komp się wieszał na oknie logowania i nic go nie ruszyło. W maradzerze kart besprzewodowych karta jest widziana jako włączona ale gdy odpalam ten menadzerek to wywietla mi komunikat "Unable to see if hardware is presen" potem pojawia się karta a przy próbie konfiguracji wyświetla "Could not find a network configuration too" Ktoś może mi powiedzieć o co biega?? ja już wysiadam walcze przy tym od tamtego piątku i już nie mam siły :(
neokid
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: neokid »

No dobra mam tą samą kartę śieciową i nie wiem jak zainstalować. Kolega wyżej napisał że tamten sposób już nie działą, a więć mógłby ktoś pomóc mi i innym to skonfiguurować?
bartek.j3
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: bartek.j3 »

Jaką masz wersję ?? 9.04??

Może ten sposub u ciebie zadziała:
http://newbie.linux.pl/?id=article&kategoria=4&show=173

Ponoć u paru osób zadziałał
neokid
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: neokid »

No dobra nic z tego nie rozumiem ( i to ma być dla newbie?) Mógłby ktoś spolszczyć to na język totalnych newbie?

O to tekst(nie rozumiem go):
Co zrobiłem, że u mnie działa:
1. Ściągnąłem źródła sterownika, są tutaj. Do wyboru jest kilka wersji. Najnowszy driver nie zawsze jest najlepszy. W moim przypadku znakomicie się sprawuje acx100-0.2.0pre6_plus_fixes_5.tar.bz2. W momencie pisania tego artykułu, najnowszą wersją była pre6_plus_fixes_10, testuję ją dopiero od niedawna, więc nie mogę zbyt wiele o niej powiedzieć. Wersja pre6_plus_fixes_9 była nie do użycia - po paru minutach traciła połączenie.

2. Skompilowałem (i zainstalowałem) jajko z następującymi opcjami: CONFIG_NET_RADIO=y
CONFIG_NET_WIRELESS=y
CONFIG_SMP=n

Wniosek - musisz mieć źródła kernela (ewentualnie już skompilowany kernel z tymi opcjami, w tym wypadku musisz mieć tylko pliki nagłówkowe jądra). Moduł działa z jajkami z serii 2.4. Zalecany oczywiście jest najnowszy kernel.

3. Potrzebujesz jeszcze Wireless Tools. Zazwyczaj jest w dystrybucji, wystarczy je zainstalować. Zalecana najnowsza wersja. Możesz ją pobrać stąd. Więcej informacji jest na tej stronie.

4. Ostatnią rzeczą która jest konieczna to firmware. Znajdziesz je w archiwum ze sterownikami do karty dla Windowsów. Są to cztery pliki: WLANGEN.BIN
RADIO0d.BIN
RADIO11.BIN
AIRPLUS.BIN lub RADIO15.BIN
Wielkość liter w nazwie plików jest bardzo ważna.

5. Skompilowałem moduł acx100.
Rozpakowałem archiwum. Uruchomiłem skrypt ./Configure - tutaj może się wysypać jeśli nie masz właściwie zainstalowanych plików nagłówkowych jądra. Co robić w takim wypadku? Przeczytać co Configure wysypało na ekran i odpowiednio zareagować. Jeszcze nigdy mi się nie przytrafił bład na tym etapie, wieć wiecej porad nie mogę udzielić.
Możemy już przystąpić do kompilacji sterownika. Uruchamiamy make i czekamy chwilke. Po udanej kompilacji w katalogu ./src powinien sie pojawić plik acx100_pci.o - to jest nasz moduł jądra.

6. Zainstalowałem sterownik.
W katalogu root'a zrobilem następujące podkatalogi: /root/wlan
/root/wlan/firmware
/root/wlan/module

Do katalogu firmare skopiowałem pliki WLANGEN.BIN, RADIO0d.BIN, RADIO11.BIN, AIRPLUS.BIN lub RADIO15.BIN. W katalogu module umieściłem plik acx100_pci.o. Do katalogu /root/wlan skopiowałem następujące pliki: start_net i stop_net - są w archiwum ze źródłami sterownika.
Następną rzeczą którą zrobiłem było zmodyfikowanie skryptu start_net: zmieniłem IP, NETMASK, GATEWAY, ESSID (tutaj jest bardzo ważna wielkość liter), RATE, CHANNEL (można zostawić wyłączone - sterownik sam znajdzie właściwy kanał), MODE (do wyboru managed - z access pointem lub ad-hoc) oraz DEBUG (na 0x00). Uaktualniłem też zmienne
MODULE_AT="/root/wlan/module/acx100_pci.o" oraz
FIRMWARE_AT="/root/wlan/firmware"

Już mamy wszystko co jest potrzebne do uruchomienia sieci: ./start_net
Czekami krótką chwilę i odpalamy iwconfig. U mnie wyświetla takie coś:

wlan0 IEEE 802.11b+ ESSID:"access_point" Nickname:"acx100 v0.2.0pre6"
Mode:Managed Channel:3 Access Point: 00:02:2D:07:72:93
Bit Rate=5.5Mb/s Tx-Power:20 dBm
Retry min limit:5
Encryption key:off
Link Quality:100/100 Signal level:23/100 Noise level:0/100
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0

Czasami, za pierwszym uruchomieniem start_net może się nie udać połączenie z access pointem - iwconfig zwraca: Access Point: 00:00:00:00:00:00. U mnie działa uruchomienie skryptu start_net jeszcze raz.
ckloss
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS

Post autor: ckloss »

czy ktoś zna prosty i sprawdzony sposób do uruchomienia skutecznego tej karty?

EDIT:
odpowiem sobie sam:mrgreen:

dokładnie ten topic viewtopic.php?t=75045 a w szczególności
Jeśli chcesz z Wicd korzystać, to w pliku /etc/network/interfaces zostaw tylko:
Kod:

auto lo
iface lo inet loopback
i ponownie uruchom system

i dalej
Taki sam plik interfaces powinien być dla Network Managera.
tez kolegi @mario_7

i dalej
Obecnie korzystasz z natywnego sterownika. Pewnie musisz zainstalować pakiet linux-restricted-modules (jeśli jeszcze go nie masz), aby zadziałał.

Jeśli chciałbyś skorzystać z ndiswrappera, to wykonaj:
Kod:

sudo ndiswrapper -m
echo 'ndiswrapper' | sudo tee -a /etc/modules
echo 'blacklist acx' | sudo tee -a /etc/modprobe.d/blacklist
i uruchom ponownie system.

tez kolegi @mario_7

i jeszcze
ndiswrapper -l
Kod:

airplus : driver installed
device (104C:8400) present (alternate driver: acx)
oczywiście kolegi @mario_7
oczywiście trzeba sterownik AIRPLUS.INFO od naszej karty zainstalować-jest cos takiego w menu systemu jak "użyj ndiswrappera do zainstalowania sterowników"-nie pamietam dokładnie ,bo pisze z win XP
W każdym razie u mnie wszystko zaskoczyło i działa stabilnie:-)

pozdrawiam i mam nadzieje,że pomoże innym...więc pomagaj innym ,to i tobie pomogą;-)
noname2327
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Architektura: x86_64

Re: D-Link Dwl-520+

Post autor: noname2327 »

Witam. Czy ktoś zna rozwiązanie zainstalowania sterów do tej karty w ubuntu 11.04?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”