Witam,
mam problem z komputerem DELL. Sprzęt mniej więcej 3-letni, na Celeronie 2000. Pod Windą działa ok, nie widziałem jeszcze na nim nigdy niebieskiego ekranu.
Postanowiłem zalegalizować system, przez wywalenie Windy i instalację czegoś "normalnego".
Postawiłem na nowiutkim dysku Ubuntu 7.10.
Wszystko byłoby pięknie, ale system po zamknięciu (znika plansza z "Ubuntu") nie wyłącza się.
Pomyślałem, trudno, spróbuję najnowszego Susła. Na kolejnej partycji postawiłem nowy system. Susełek również nie miał żandnych problemów przy instalacji i normalnej pracy (za wyjątkiem kiepskiej współpracy z drajwerami do NVidii) i również się nie wyłącza. To znaczy susełek zatrzymuje pracę dysków (to słychać) ale nie wyłącza zasilacza w kompie.
Nie mam jeszcze doświadczenia ze sprawami sprzętowymi pod linuxem, więc proszę o wskazówkę, gdzie szukać problemu.
komputer się nie wyłącza: DELL
- empitt
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
Odp: komputer się nie wyłącza: DELL
Kiedyś byłem w podobnej sytuacji i zmiana ustawienia w biosie mi pomogła.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
Niestety, BIOS jest dość ubogi i nie znalazłem nic związanego z ACPI aby włączyć lub wyłączyć 
Gdyby to był zwykły składak na standardowej płycie głównej to pewnie by było (lub się przynajmniej normalnie nazywało)

Gdyby to był zwykły składak na standardowej płycie głównej to pewnie by było (lub się przynajmniej normalnie nazywało)
-
- Piegowaty Guziec
Witam ja równiez mam problem z komputerem dell podaje jego model DELL GX150 P3 a problem wyglada nastepujaco komputer nie wykrywa napedu ktory jest podlaczony w ogule chce zainstalowac system wkładam płyte nic sie nie dzieje plyta sie kreci ale lipa dalej z tym w biosie nie ma opcji zeby wlaczyc naped resetowalem biosa z 100 razy wyjmowalem baterie i inne kombinacje nic wyjmowalem dysk instalowalem systemy na innych kompach tez niie dziala instalowałem system 98 i xp przy 98 pokazuje sie logo systemu ale gdy komputer sie wlacz wyskakuje okno z komunikatem < Rozszezenie płyty systemowej dla ACPI BIOS i dalej system windows instaluje oprogramowanie dla nowego sprzetu i tak tek dlugo moze instalowac te badziewie ze cały dzien i noc minie i nic sie nie dzieje dalej tak jak by sie wieszał natomiast gdy zainstaluje system xp na innym kompie i przełoze dysk spowrotem do dela to wyskakuja opcje do wyboru uruchom normalnie ostatnia konfiguracja az po tryb awaryjny na zedne te opcje tez nie reaguje resetuje sie i pokazuje sie dalej to samo co to za huuu**** prosze o pomoc jezeli kto sie zna na tym z gory dzieki zimny browar w wasza strone