Samba 3.0.26 + UBUNTU 7.10 + Win98
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: Blackbox
Samba 3.0.26 + UBUNTU 7.10 + Win98
witam,
mam taki problem mam sambe 3.0.26 która stoi na UBUNTU 7.10 i chcem to skonfigurować tak żeby mogło to współpracować z Microsoft networking w windows 98. I jest tak w win98 pokazuje mi się w otoczeniu sieciowym ikone serwera Linuxa, ale jak na niego klikne to mi wyskakuje okno logowania do zasobu $IPC bodajże i prosi mnie o hasło. Zrobiłem nawet użytkownika w sambie ale nic z tego nie idzie. Słyszałem że win szyfruje hasło a samba w ten sposób nie może go odczytać. I tu do was prośba, jak włączyć to odszyfrowywanie haseł z wina, albo jak wyłączyć szyfrowanie haseł na winie, żeby to jakoś działało.
mam taki problem mam sambe 3.0.26 która stoi na UBUNTU 7.10 i chcem to skonfigurować tak żeby mogło to współpracować z Microsoft networking w windows 98. I jest tak w win98 pokazuje mi się w otoczeniu sieciowym ikone serwera Linuxa, ale jak na niego klikne to mi wyskakuje okno logowania do zasobu $IPC bodajże i prosi mnie o hasło. Zrobiłem nawet użytkownika w sambie ale nic z tego nie idzie. Słyszałem że win szyfruje hasło a samba w ten sposób nie może go odczytać. I tu do was prośba, jak włączyć to odszyfrowywanie haseł z wina, albo jak wyłączyć szyfrowanie haseł na winie, żeby to jakoś działało.
- desper
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
Odp: Samba 3.0.26 + UBUNTU 7.10 + Win98
Spróbuj zmienić po prostu w pliku /etc/samba/smb.conf parametr:
security = user
na
security = share
security = user
na
security = share
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
i zadbaj o prawa dla wszystkich do odczytu udostępnienego katalogu.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: Blackbox
zrobiłem tak jak mówiliście ale jescze grzebałem w ustawieniach i nie prosi o hasło tylko widać go w otoczeniu na win98 ale jak klikam 2 razy to mówi że nie można się połączyć gdyż nieprawidłowa ścieżka dostępu
już mnie ta samba wkurza mocno bo z linunxa moge elegancko po winie sobie chodzić ściągać z niego a nawet wysyłac jakieś pliki czy coś, a w drugą strone to nie chce działać

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Może ten post będzie pomocny: viewtopic.php?p=477970 ?
Problem wyglądał bardzo podobnie, z tym że na Ubuntu 8.04.
Problem wyglądał bardzo podobnie, z tym że na Ubuntu 8.04.