EDIT:
i prosił bym o nie pisanie mi ze odsyłacie mnie na inne forum bo juz przegldałem mase linów i nic to nie pomogło nadal jej nie widzi ubuntu na windowie odpla normalnie po zainstalowaniu sterowników
Ja tez mam problem z ta kamerka.Tzn dziala ale nie ze skype.Na poczatku skype ja wykrywal,ale mialem czarny obraz a od jakiegos czasu mam komunikat ze Previous webcam not detected(/dev/video0).Zmiana wersji skype na najnowsza 2.0.0.43 nic nie dala.Na camstream i ekiga nic sie nie zmienilo czyli kamerka w nich dziala.Mozesz napisac cos wiecej o tym hacku?skoruppa pisze:musisz caly poradnik, potem instalujesz hacka aby na skype dziala. Wszytsko bedize dzialac.
I niestety kamerka nawet po dodaniu łatki nadal nie jest widziana w Skype?MPlayer 1.0rc2-4.1.3 (C) 2000-2007 MPlayer Team
CPU: AMD Sempron(tm) Processor 2500+ (Family: 15, Model: 44, Stepping: 2)
CPUflags: MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 1 3DNow2: 1 SSE: 1 SSE2: 1
Compiled with runtime CPU detection.
mplayer: could not connect to socket
mplayer: No such file or directory
Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.
Playing tv://.
TV file format detected.
Selected driver: v4l
name: Video 4 Linux input
author: Alex Beregszaszi
comment: under development
unable to open '/dev/video0': No such file or directory
Exiting... (End of file)
FATAL: Error inserting ov51x_jpeg (/lib/modules/2.6.20-16-generic/extra/ov51x-jpeg.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter
Już wszystko buja.sudo modprobe ov51x-jpeg forceblock=1
dmesg wywala:FATAL: Error inserting ov51x_jpeg (/lib/modules/2.6.22-14-generic/extra/ov51x-jpeg.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
Zainstalowałem jeszcze raz , tym razem wg. viewtopic.php?t=50016&highlight=live+vista i obraz jest, skype nadal nie znajduje dev/video0[...]
[ 42.197370] Linux video capture interface: v2.00
[ 42.237364] input: ImPS/2 Generic Wheel Mouse as /class/input/input3
[ 42.239883] parport_pc 00:09: reported by Plug and Play ACPI
[ 42.239939] parport0: PC-style at 0x378 (0x778), irq 7, dma 3 [PCSPP,TRISTATE,COMPAT,ECP,DMA]
[ 42.335152] ov51x_jpeg: Unknown parameter `forceblock'
[...]
[ 219.133420] ov51x_jpeg: Unknown parameter `forceblock'
[ 390.482450] ov51x_jpeg: Unknown parameter `forceblock'
[ 1039.518222] ov51x_jpeg: Unknown parameter `forceblock'
[ 1166.822831] ov51x_jpeg: Unknown parameter `forceblock'
[ 1292.403491] ov51x_jpeg: Unknown parameter `forceblock'
[ 3652.556205] ov51x_jpeg: Unknown parameter `forceblock'
Po odłączeniu i ponownym podłączeniu kamery zaczęła działać, mimo że skype wykrywa ją jako 0519 ale dev/video0analogman@analogman:/$ sudo modprobe ov51x-jpeg
WARNING: /etc/modprobe.d/options line 9: ignoring bad line starting with 'ov51x-jpeg'
Kod: Zaznacz cały
tar xzvf ov51x-jpeg-1.5.7.tar.gz
cd ov51x-jpeg-1.5.7
make
sudo make install
sudo depmod
sudo modprobe ov51x-jpeg
options ov51x-jpeg forceblock=1
~/Pulpit/ov51x-jpeg-1.5.6$ make
make -C /lib/modules/2.6.24-18-generic/build M=/home/mm/Pulpit/ov51x-jpeg-1.5.6 modules
make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.24-18-generic'
make[1]: *** Brak reguł do wykonania obiektu `bez'. Stop.
make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.24-18-generic'
make: *** [all] Błąd 2
A może to producenci nie są user-friendlyjaredj pisze:I jak tu linux ma być user friendly?
To mnie rozśmieszyłeś xD Microsoft o to nie dba, nie naciska.. ani nic. Po prostu Windows jest DOMINUJĄCYM systemem i to chyba samym producentom zależy aby produkt działał na ów systemie. Już prędzej są naciski w drugą stronę. Aby nie wydawać proramów/sterowników na inne platformy (pamiętacie jak Microsoft groził producentom sprzętu, że odbierze im licencje na Windowsy jeśli będą preinstalować Netscape?)która dbała by o zgodność sterowników do sprzętu z systemem
Albo jeszcze wcześniejszą wypowiedź irokieeDokładnie, najnowszego sterownika nie trzeba patchować ponieważ patch został dodany do oficjalnego wydania.
No i oczywiście w tym temacie co podałeś link, specjalnie zaznaczone na niebiesko aby nie przegapićpo restarcie mam już obraz kamerki w skype bez patchowania
I przypominam: ten oraz tamten temat tyczy się innej kamerki niż twoja, co za tym też idzie inny sterownik. No i oczywiście patch jest do sterownika a nie do skypeKwestia współpracy ze Skype jest już tam pewnie rozwiązana, więc przy nowszej wersji można pominąć etap patchowania.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości