[java] pozycjonowanie JButton'ów

Bash, C, C++, Java, PHP, Ruby, GTK, Qt i wiele innych - wszystko tutaj.
pozyton
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

[java] pozycjonowanie JButton'ów

Post autor: pozyton »

Witam, ponownie mam mały problem z JButton'ami, normalnie są one układane jeden obok siebie, a chciałbym by były jeden pod drugim. Zmiana rozmiaru okna nie wchodzi w grę, gdyż JButtony są na panelu zachodnim, w środku i na wschodzie są inne panele (na północy i południu nie). Moje pytanie, ja sprawiśc by JButton'y na panelu były jeden pod drugim lub jak określić rozmiar JPanel'u??
alpin23
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Kontakt:

Odp: [java] pozycjonowanie JButton'ów

Post autor: alpin23 »

Ja robię to trochę inaczej (bo widzę, że ty kodujesz w Eclipse - i tylko w eclipse ?)

GUI projektuję w NetBeans, a później projekt z gotowym interfejsem przenoszę do eclipse :) Choć - w zasadzie dobrze jest opierać się na mavenie...

pzdr.awiam
My Own Blog: http://lipnicki.eu/
pozyton
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: pozyton »

Ja kpiszę w kate :D brzydze się wszelakimi edytorami typu Eclipse, NetBeans, KDevelop itp., zabijają prawdziwe programowania, w kate sam musisz wykombinować co jest źle, sam kombinujesz.

A więc ponawiam pytanie, jak zmienić rozmiar panelu lub jak zmienić by JButtony układały się jeden pod drugim niezależnie od wolnej przestrzeni (a wszystko bez urzycia NetBeansa, Eclipsa i wszelakich innych takich) :?:
Awatar użytkownika
mate_haru
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 9.04
Środowisko graficzne: Fluxbox
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: mate_haru »

jak zmienić rozmiar panelu lub jak zmienić by JButtony układały się jeden pod drugim niezależnie od wolnej przestrzeni (a wszystko bez uzycia NetBeansa, Eclipsa i wszelakich innych takich)
Do takich rzeczy wykorzystuje sie GridLayout, BoxLayout, SpringLayout itp... a jak chcesz miec naprawde wszystko na tip top i nie zalezy Ci szczegolnie na czasie i objetosci kodu, to GridbagLayout... ale mozna w nim robic rozne cuda. :)
Awatar użytkownika
Opalo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Post autor: Opalo »

Najłatwiej bedzie Ci wykorzystac ktorys z layout manager'ów. Opis dostepny jest tutaj. Na poczatku moze sie to wydawac trudne, ale warto zainwestowac troche czasu. Poza tym mozesz jeszcze sprobowac tej biblioteki. Sam jej nie uzywalem, ale slyszalem, ze podobno jest niezla. Generalnie pisanie GUI w swingu to calkiem specyficzne zajecia i pewnie zje Ci troche nerwow i czasu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Programowanie”