Sieć lokalna, wykrywanie sieci windows

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
Awatar użytkownika
rookie_linux_user
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Sieć lokalna, wykrywanie sieci windows

Post autor: rookie_linux_user »

Witam i zarazem proszę o pomoc.
Posiadam 2 kompy i router. Na jednym z nich mam 2 systemy: xp i Ubuntu, na drugim sam xp.
Sieć działała bez problemu(nie zależnie od systemów), internet jest na obu stanowiskach. Dzisiaj włączam Ubuntu, chcę skorzystać z zasobów drugiego kompa i nagle okazuje się, że nie znajduje sieci lokalnej. Wchodzę w sieć, dalej sieć windows, próbuję otworzyć "domowa" (tak nazwałem sieć lokalną gdy ją zakładałem) i wywala komunikat:

Nie można wyświetlić zawartości folderu.
Nie można odnaleźć "Siec Windows:domowa". Być może został on niedawno usunięty.

Zastanawiam się skąd ten błąd, do wczoraj wszystko działało elegancko. Bardzo proszę o pomoc z góry dziękuję.

EDIT:
Problem rozwiązałem, musiałem sobie dorobić skrót (łącze/linka jak kto woli) do zasobów tamtego kompa. Teraz działa tylko po co mi kolejna ikona na pulpicie skoro mógłbym tam wchodzić przez miejsca->sieć windows? Zastanawiam się czemu nawet teraz nie można się łączyć właśnie w taki sposób, a jedynie przez dorobiony skrót?
Beyo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10

Odp: Sieć lokalna, wykrywanie sieci windows

Post autor: Beyo »

Ja mam podobny problem z tym ze mi pokazuje iż nie może wyświetlic wszystkich komputerow w danej grupie sieciowej i w rezultacie nie pokazuje niczego
Awatar użytkownika
kazislav
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 11.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86

Post autor: kazislav »

U mnie identycznie. Widać sieć a potem już nie. I tak jak mu się zachce...Da się coś z tym zrobić?

edit: doszedłem do rozwiązania (w moim przypadku). Nie wiem dlaczego ale bo zmianie z OpenDNS na te przyznawane przez mojego dostawcę wszystko wróciło do normy.
Awatar użytkownika
MikiNw
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: MikiNw »

mam ten sam problem co przedmówcy ktoś pomoże ??
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”