Tytułem wstępu - pracuję na Ubuntu 7.10.
Wczoraj stałem się posiadaczem usb wifi dongle TP-LINK TL-WN321G opartego na chipsecie RT73. Gwizdek był tani(39pln), a ja potrzebowałem czegoś do połączenia mojego desktopa z siecią domową, więc długo się nie zastanawiałem przy zakupie.
Po zamontowaniu w porcie USB system wykrył go bez problemu i udalo mi się połączyć z moim routerem wifi przy szyfrowaniu WPA TKIP(nadmienię, że robiłem to przy użyciu network-manager'a). Wszystko chodziło cudownie, aż do momentu, w którym moje połączenie się zerwało. Niestety odnawianie nie pomagało, więc poprosiłem wujka google, żeby mi coś poradził. Praktycznie od razu znalazłem sterowniki rt2x00 na serialmonkey i postanowiłem spróbować ich użyć. Po ich instalacji, która miała polepszyć sytuację, stało się coś zupełnie odwrotnego... Po załadowaniu modułu w momencie łączenia z routerem, wszystko po prostu się wieszało.
Jeśli znasz to skądś i chciałbyś rozwiązać swój problem - czytaj dalej.
Schemat postępowania(sprawdził się u mnie):
1. Uaktualnij kernel do 2.6.24 wg. instrukcji stąd
Możesz pominąć patche, chyba, że są Tobie wyjątkowo potrzebne.
2. Według tego postu zrób wszystko aż do punktu 12-tego.
3. Ze strony http://cbbk.free.fr/bonrom/ ściągnij Rutil, następnie wypakuj, skompiluj i zainstaluj
Kod: Zaznacz cały
sudo -s
cp RutilTv0.16.tar.gz /usr/src
tar zxf RutilTv0.16.tar.gz
cd RutilTv0.16
./configure.sh
apt-get install libgtk2.0-dev
make && make install
5. Z menu Aplikacje->Internet wybierz "RutilT WLAN manager"
6. Jeśli wszystko się powiodło, to powinna się pojawić zakładka nazwana "RT73 WLAN"
7. Od tego momentu nie miałem problemu z wykrywaniem mojego routera jako zabezpieczonego WEP (jest zabezpieczony WPA) oraz z gubieniem połączenia.
8. Co do network-manager'a - po prostu teraz nie widzi mojej karty wifi, więc nie ma z nim konfliktów - NIE TRZEBA go usuwać, aby karty z RT73 działały.
Podsumowując, powyższa procedura nie jest nigdzie opisana, zadziałała w moim przypadku, niekoniecznie musi w Twoim, jednak są duże szanse, że się powiedzie. U mnie rozwiązała problem ze zrywaniem połączenia, zawieszaniem w trakcie łączenia i wszystko obecnie działa jak należy.
Zważając na cenę karty jest to dobry zakup przy niewielkim wkładzie pracy w modyfikację systemu, a karta działa w pełni sprawnie (packet injection również działa).