Intel Wireless WiFi Link 4965AGN - brak połączenia

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
kxson
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Blackbox
Kontakt:

Intel Wireless WiFi Link 4965AGN - brak połączenia

Post autor: kxson »

witam, mam kubuntu 7.10 od nie dawna, wczesniej mialem ubuntu 7.10 i ciagle pojawia sie jeden problem. Mam karte sieciowa ethernet ale jej nie uzywam i mam karte taka jak napisalem w temacie 'Intel Wireless WiFi Link 4965AGN' , a problem jest nastepujacy, ze po wlaczeniu linuxa, wszystko pieknie dziala wybieram z sieci bezprzewodowych moja siec, wpisuje klucz, nastepuje polaczenie, internet dziala, stronki laduja sie w przegladarkach, aktualizacje mozna sciagac i wszystko smiga ALE.. po jakis 1 min.. nastepuje zerwanie polaczenia i nie moge sie ponownie polaczyc i sprzet zaczyna szalec, nie widac na liscie polaczen bezprzewodowych mojego routera!! taka sytacja powtarza sie na kazdym linuxie jakiego mialem;/ identyczna!! taka sama sytuacja na kilku routerach roznych firm sprawdzalem;/ jak podlacze za pomoca kabla to zadnego problemu nie ma i wszystko smiga ;/

potrafi ktos pomoc?
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Odp: Intel Wireless WiFi Link 4965AGN - brak połączenia

Post autor: k2cl »

Mam laptopa z identyczną kartą wifi - zdarzały mi się takie jazdy w przypadku jakiejś usterki na linii router-modem. W jakiś sposób wpływało to również na cały komputer. Jeśli jesteś pewien, że router ma połączenie z netem i nic złego się tam nie dzieje, spróbuj wyrzucić Network Managera którego (jak sądzę...) używasz, a zamiast jego zainstaluj wicd. Dużo lepiej radzi sobie - zwłaszcza z zabezpieczonymi sieciami wifi.
kxson
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

mialem wicd i... to samo ;/ jestes pewien ze u Ciebie dziala na tej karcie ? u mnie router dziala zez zarzutow.. bo nie tylko ja korzytam i inni na winie maja ciagle ;/ na linuxie i innymi kartami tez maja ;/
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel

lspci wyrzuca u mnie coś takiego:

Kod: Zaznacz cały

03:00.0 Network controller: Intel Corporation PRO/Wireless 4965 AG or AGN Network Connection (rev 61)
Może nasze karty różnią się wersjami? Z pytań dodatkowych - czy Twoja sieć wifi jest szyfrowana? Czy po tym jak zaczynają się problemy, komputer nie wykrywa tylko Twojego routera (a widzi wszystkie inne), czy też w ogóle przestaje znajdować jakiekolwiek sieci bezprezowodwe?
kxson
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

no dokladnie tak.. ze po rozlaczeniu widzi wszystkie sieci poza mojej ;/ a co do szyfrowania to sieci bez szyfrowania nie sprawdzalem;/ sciagnalem wicd i.. potrzebuje jakies pakiet 'python-gtk2' ;/ a nie ma go na liscie dostepnych ;/ sa python'y ale nie mam -gtk2 ;/
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel

Skoro tak, proponowałbym "testowo" wyłączyć szyfrowanie lub zmienić je na inne - przynajmniej przekonasz się, czy to tu tkwi problem.
A jeśli chodzi o wicd i python-gtk2, uaktualnij sobie listę repozytoriów. U mnie ten pakiet był w repo, chociaż listę serwerów z oprogramowaniem mam nader skromną...
EDIT
I uaktualnij profil - bo jeszcze ktoś gotów uwierzyć, że używasz takiego zabytku jak 5.10 :) Nie mylić z butami wspinaczkowymi 5.10, ale to już lekki OT ;)
kxson
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

kurde.. co do uaktualnienia listy repozytow..to cos czarowalem i teraz przy wlanczaniu mi sie pojawai blad;/ "bo jeszcze ktoś gotów uwierzyć, że używasz takiego zabytku jak 5.10/" nie bardzo rozumiem co masz na mysli?! co mam uaktualnic?!
nalu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 11.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: nalu »

Profil, masz uaktualnic profil - obecnie masz "System 5.10". Chyba nie używasz tak starego wydania...?
Co do błędów, napisz przy włączaniu czego pojawia się błąd i jakiej treści. Domniemam, iż chodzi o błędy z kluczami GPG podczas aktualizacji, skoro grzebałeś w repozytoriach.... No chyba, że wymodziłeś coś lepszego... :razz:
kxson
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

a jak mozna uaktualnic ten profil? mozna jakims poleceniem w konsoli ?? :D
niik
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: niik »

nalu ma prawdopodobnie na myśli Twój profil na forum. Na górze masz link 'Ustawienia' a potem 'Edytuj profil' :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”