czarny ekran, sterowniki ATI
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 7.10
- Środowisko graficzne: GNOME
czarny ekran, sterowniki ATI
Witam
posiadam karte graficzna Radeon x1950 i probowałem zainstalować do niej sterowniki przez Envy czy chociażby sposobem podanym na ubuntu wiki i za każdym razem mam to samo, resetuje kompa i po resecie zamiast ekranu logowania mam czarny ekran, bez kursora.
Dopiero jak z recovery mode przelącze sterownik na vesa to wszystko działa.
A wiec czy jest jakiś sposób by zainstalować sterowniki i nie było czarnego ekranu?
posiadam karte graficzna Radeon x1950 i probowałem zainstalować do niej sterowniki przez Envy czy chociażby sposobem podanym na ubuntu wiki i za każdym razem mam to samo, resetuje kompa i po resecie zamiast ekranu logowania mam czarny ekran, bez kursora.
Dopiero jak z recovery mode przelącze sterownik na vesa to wszystko działa.
A wiec czy jest jakiś sposób by zainstalować sterowniki i nie było czarnego ekranu?
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
- Architektura: x86
Odp: czarny ekran, sterowniki ATI
Zdarzyło mi się instalować sterowniki do zintegrowanej grafiki ati - właśnie przy pomocy skryptu Envy. Efekt był taki sam - czarny ekran, a powodem były dwa pakiety uszkodzone podczas instalacji sterowników... spróbuj w trybie recovery wpisać i zobacz, co wypluje... Jeśli zaś apt stwierdzi, że wszystko jest w porządku, cały problem powinien sprowadzać się do skonfigurowania xorg.conf 
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get check

-
- Piegowaty Guziec
pisze że wszystko jest ok, wiec co mam zrobić z xorg.conf?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
mam ten sam problem i niewiem co zrobić. Pomocy:wall:
czarny ekran bez kursora
jak co to mam tą sama karte:-?
karta graficzna ati radeon x1950 (AGP)
Próbowałem instalować przez envy według instrukcji, ale i tak samo wyszło,
też probowałem ręcznie.
A na google jest niby coś, ale to nie jest to, moim zdaniem to jest jakiś wielki bugg:(
czarny ekran bez kursora
jak co to mam tą sama karte:-?
karta graficzna ati radeon x1950 (AGP)
Próbowałem instalować przez envy według instrukcji, ale i tak samo wyszło,
też probowałem ręcznie.
A na google jest niby coś, ale to nie jest to, moim zdaniem to jest jakiś wielki bugg:(
- matisyahu
- Piegowaty Guziec
Też mam x1950pro na AGP. Wypróbowałem już chyba wszystko, co można na ten temat znaleźć w necie i cały czas pupa - po reboocie blank screen. I nieważne, czy instaluję ręcznie, przez Envy, kompiluję czy cokolwiek innego.
Walczę z tym od czwartku i już zaczynam mieć dość...
EDIT:
Po pięciu dniach walki i poszukiwań wreszcie znalazłem rozwiązanie!!! Sprawdziłem na świeżej instalacji i działa!
Problem leży nie w samych sterownikach, ale w tym, czy monitor podłączony jest kablem analogowym, czy DVI. Na analogowym działa spoko, zaś na DVI pojawia się problem
A teraz krok po kroku co z tym zrobić:
1. Instalujesz Envy, a następnie przez Envy stery do Ati.
2. Nie restarujesz kompa!!!
3. Odpalasz terminal i wpisujesz:
4. Na końcu sekcji "Device" dopisujesz Option "EnableMonitor" "tmds1":
5. Restartujesz kompa:
6. Trzymasz kciuki 
U mnie działa, czekam na komentarze jak u Was
Walczę z tym od czwartku i już zaczynam mieć dość...

EDIT:
Po pięciu dniach walki i poszukiwań wreszcie znalazłem rozwiązanie!!! Sprawdziłem na świeżej instalacji i działa!

Problem leży nie w samych sterownikach, ale w tym, czy monitor podłączony jest kablem analogowym, czy DVI. Na analogowym działa spoko, zaś na DVI pojawia się problem
A teraz krok po kroku co z tym zrobić:
1. Instalujesz Envy, a następnie przez Envy stery do Ati.
2. Nie restarujesz kompa!!!
3. Odpalasz terminal i wpisujesz:
sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Driver "fglrx"
Option "VideoOverlay" "on"
Option "OpenGLOverlay" "off"
Option "EnableMonitor" "tmds1"
EndSection
sudo reboot

U mnie działa, czekam na komentarze jak u Was

-
- Piegowaty Guziec
matisyahu niestety miałem taki sam problem i wydaje mi sie ze zrobilem tak samo jak Ty ale mi to nie idzie:( nie wiem co jest nie tak, fakt ze miałem drobne problemy z edycja xorg.conf ale jakos sie z tym uporałem i myśle ze dobrze to zrobilem.
-
- Piegowaty Guziec
Niom ja tez bym nie chciał narzekać ale u mnie też to nie przeszło 
EDIT:
Może coś źle wpisałem w xorg'u i tego nie widzę więc umieszczam go pomiżej

EDIT:

Może coś źle wpisałem w xorg'u i tego nie widzę więc umieszczam go pomiżej
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
Defaultdepth 24
EndSection
Section "Device"
Driver "fglrx"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "pl"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
EndSection
Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
screen "Default Screen"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection
Section "Extensions"
Option "Composite" "Enable"
EndSection
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
Trelos, robiles tak samo jak Kolega opisal ??? mam karte hd2600xt pod agp no i pod analogowym kablem (normalny jak do kazdego monitorka) podlaczony do LCD no i blank screen ... boje się troche to robic bo neiwie mja ksie zachowac jak mi wywali czarny ekran - nie chce na nowo instalowac ubuntu ...
/ P4 HT 3,20 GHz / ASUS P4P800S / 2GB DDR400 / HD2600XT 256DDR3 (AGP) /
/ P4 HT 3,06 GHz / ASUS P4PE-X / 1GB DDR400 / GF6600 256DDR (AGP) /
-
- Zakręcona Traszka
- Architektura: x86_64
Niestety u mnie ten sposób też nie działa. Po tym jak dopisałem na końcu sekcji "Device" - Option "EnableMonitor" "tmds1" nic się nie zmieniło. Po resecie x-ów nadal pojawia się biały, albo czarny ekran.Problem leży nie w samych sterownikach, ale w tym, czy monitor podłączony jest kablem analogowym, czy DVI. Na analogowym działa spoko, zaś na DVI pojawia się problem
- matisyahu
- Piegowaty Guziec
U mnie się sprawdziło, szkoda że u Was nie...
W każdym razie rozwiązanie znalazłem po paru dniach ciągłego kombinowania, jak już byłem niemalże pewien że się nie da. Pozostaje mi zatem trzymać kciuki! 

-
- Piegowaty Guziec
matisyahu mi nie poszło niestety, ale mam prośbę wrzuć całego xorga!!! może problem jest gdzie indziej, bo sie domyslam, ale nie jestem tego pewien:)
1)poza tym envy zainstalowałeś z instalatora czy ręcznie
Jak tobie poszło to musi być szczegół, ale bardzo ważny
1)poza tym envy zainstalowałeś z instalatora czy ręcznie
Jak tobie poszło to musi być szczegół, ale bardzo ważny
- matisyahu
- Piegowaty Guziec
Envy instalowałem przez Synaptic, a dalej tak jak podlinkowałem było. Wpis w xorg.conf dodałem przed restartem, ale później też można z konsoli.
A mój xorg.conf wygląda tak:
Swój dopisek zaznaczyłem boldem. W dopisanym wierszu nie wstawiałem żadnej spacji - wszystkie odstępy robiłem tabulatorem.
Edit: Aha, jeszcze jedno mi się przypomniało: wcześniej jak mi się po instalacji sterów wieszał po restarcie odpaliłem terminal w trybie recovery i wpisałem w nimW odpowiedzi dostałem "Error: unable to open display (null)". Też miałeś taki komunikat?
A mój xorg.conf wygląda tak:
# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
# sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
Defaultdepth 24
EndSection
Section "Device"
Driver "fglrx"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "pl"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
Option "CorePointer"
EndSection
Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
screen "Default Screen"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection
Section "Extensions"
Option "Composite" "Enable"
EndSection
Edit: Aha, jeszcze jedno mi się przypomniało: wcześniej jak mi się po instalacji sterów wieszał po restarcie odpaliłem terminal w trybie recovery i wpisałem w nim
fglrxinfo
-
- Piegowaty Guziec
A jeszcze takie pytanie, przez envy instalowałeś sterowniki automatycznie czy manualnie?
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
próbowalem nawet skopiować Twojego xorga i nici ;/ to chyba bedziemy musieli poczekac na rozwiazanie 100% pewne ;/
-
- Piegowaty Guziec
to samo mi wyskoczyło: "Error: unable to open display (null)"Edit: Aha, jeszcze jedno mi się przypomniało: wcześniej jak mi się po instalacji sterów wieszał po restarcie odpaliłem terminal w trybie recovery i wpisałem w nimW odpowiedzi dostałem "Error: unable to open display (null)". Też miałeś taki komunikat?Kod: Zaznacz cały
fglrxinfo
ale miejsza z tym.
zainstalowałem jeszcze raz ubuntu 8.4 i zauwazyłem coś po zainstalacji envy jak sie instalował to ściągnął 60 pakietów tak jak powinno być i zrebootowałem system dla pewności i odpalilem envy z paska i odpaliłem automatyczną instalke i wtedy pojawiło sie czarne puste okienko komend i envy sie wyłoczyło. (aha przed uruchominiem prosil o hasło, oczywiście podałem (ale nie haslo roota, tylko uzytkownika)).
Wiec jeszcze raz uruchomiłem ponownie system a tu po logowaniu pusty ekran w pastelowym jasnym kolorze żółci z kursorem i kicha. próbowałem z recorvery mode i to samo. Sorki ale rece mi opadają przyryłem forum google4linux, wszystko. probowałem różnych metod i nic albo czarny ekran albo ten ekran
Ja nie jestem specjalistą, wiec proszę o pomoc:)
ps.
gdy wpisywałem w ubuntu 7.10 to mogłem edytować a w 8.4 nie moge bo wywala że komenda jest zła. Pytanie to jaka powinna być??sudo gedit /etc/X11/xorg.conf
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Blackbox
Może usiłujesz odpalić gedita w trybie textowym ? Sprubój zamiast gedit wpisać nano.netrolo pisze: ps.
gdy wpisywałem w ubuntu 7.10 to mogłem edytować a w 8.4 nie mogą bo wywala że komenda jest zła. Pytanie to jaka powinna być??
- Adlatus
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 18.04
U mnie, po aktualizacji do 8.04, na karcie Radeon x1300 dopiero instalacja sterowników w/g drugiego sposobu z tej strony rozwiązała problemy z czarnym albo białym ekranem (po włączeniu Comiz-a) oraz z muleniem przy otwieraniu okien.
-
- Zakręcona Traszka
Witam!
Ja również na nowym Ubuntu 8.04 nie mogę zainstalować sterowników do swojej karty (ATI Radeon™ Xpress1200 series). Sterowniki próbowałem zainstalować zarówno przez envy, jak i tz. metodą ręczną z tej strony (http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu ... tion_Guide).
Przerobiłem punk 1 i 2, ale za każdym razem rezultat był ten sam (po zalogowaniu się miałem biały ekran).
Na Ubuntu 7.10 takich problemów nie miałem, na którym to także instalowałem sterowniki zarówno przez envy, jak i tz. metodą ręczną. Dodam, że na 7.10 bez problemu mogłem nawet zainstalować sterowniki uruchamiając Ubuntu z live Cd. Po zainstalowaniu tych sterowników robiłem tylko reset x-ów i wszytko było ok (nawet działał Compiz Fusion).
Z tego wniosek, że problem białego lub czarnego ekranu, który pojawia się po instalacji sterowników Ati, nie tylko wynika z zastosowania niewłaściwej metody ich instalacji, ale spowodowany jest również innymi przyczynami.
Jeżeli ktoś potrafi wskazać bezpośrednią przyczynę wyżej opisanego problemu to bardzo proszę o informację.
Ja również na nowym Ubuntu 8.04 nie mogę zainstalować sterowników do swojej karty (ATI Radeon™ Xpress1200 series). Sterowniki próbowałem zainstalować zarówno przez envy, jak i tz. metodą ręczną z tej strony (http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu ... tion_Guide).
Przerobiłem punk 1 i 2, ale za każdym razem rezultat był ten sam (po zalogowaniu się miałem biały ekran).
Na Ubuntu 7.10 takich problemów nie miałem, na którym to także instalowałem sterowniki zarówno przez envy, jak i tz. metodą ręczną. Dodam, że na 7.10 bez problemu mogłem nawet zainstalować sterowniki uruchamiając Ubuntu z live Cd. Po zainstalowaniu tych sterowników robiłem tylko reset x-ów i wszytko było ok (nawet działał Compiz Fusion).
Z tego wniosek, że problem białego lub czarnego ekranu, który pojawia się po instalacji sterowników Ati, nie tylko wynika z zastosowania niewłaściwej metody ich instalacji, ale spowodowany jest również innymi przyczynami.
Jeżeli ktoś potrafi wskazać bezpośrednią przyczynę wyżej opisanego problemu to bardzo proszę o informację.
-
- Piegowaty Guziec
- Kontakt:
wydaje mi się ze wina nie lezy ani po stronie metody jaka uzywamy (czy envy czy recznie) ani po stronie karty i producenta sterów - bo jak mowicie ze na wczesniejszych dystro nie bylo problemów - to cos musi byc w hardym heronie - trzeba bedzie poczekac albo na inne stery albo na pare bugfixow do ubu 8.04 
EDIT:
gdyby ubuntu 8.04 nie mialo opcji ze instaluje swoje stery do grafy (neiwie mczy je ma ale jezeli w http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu ... tion_Guide pisze ze trzeba usunac MESA - to chyab gdyby nie to, to wszytsko by przeszlo wporzo

EDIT:
gdyby ubuntu 8.04 nie mialo opcji ze instaluje swoje stery do grafy (neiwie mczy je ma ale jezeli w http://wiki.cchtml.com/index.php/Ubuntu ... tion_Guide pisze ze trzeba usunac MESA - to chyab gdyby nie to, to wszytsko by przeszlo wporzo
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 9.10
- Architektura: x86

Man dwa systemy: Vista i Ubuntu 8.04. W pierwszym momencie myślałem że przyczyną jest Vista, ale ponieważ dzieje się tak od chwili aktualizacji Ubuntu z 7.10 do 8.04. Podejrzewam że jest to wina nowego ubuntu. Prawdopodobnie jest coś nie tak z sterownikami.
Linux - to brzmi dumnie.