Niedawno używałem Ubuntu 7.10 i byłem bardzo zadowolony. Mogłem bez problemu połączyć się internetem kartą Atheros AR5006EG dzięki temu HOW-TO. Po aktualizacji Ubuntu do 8.04 sterownik nie działa. Postanowiłem (z innego powodu) dokonać świeżej instalacji Ubuntu 8.04. Nie mogę już skonfigurować swojego Atherosa wyżej wymienionym sposobem - nie daje żadnego rezultatum iwconfig i ifconfig nie podaje żadnych innych interface'ów, niż lo, eth0 i eth1(ten ostatni jest od wifi pod USB dołączonego do Liveboxa).
Próbowałem również TEGO sposobu, lecz:
Robiłem tą operację zarówno z zainstalowanymi sterownikami z menedżera sterowników własnościowych, jak i bez nich.kant@Kantbook:~$ sudo wlanconfig ath0 create wlandev wifi0 wlanmode sta
[sudo] password for kant:
wlanconfig: ioctl: No such device
Znalazłem informację, że muszę zmienić jakieś wpisy w plikach /etc/sysconfig/hwconf i /etc/sysconfig/network-scripts, lecz...one nie istnieją! Ktoś się pytał na tym forum, gdzie znajdują się ich odpowiedniki, lecz nie uzyskał odpowiedzi...
Jestem załamany. Czy ktoś mógłby mi pomóc?
iwconfig:
EDIT:lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
eth1 IEEE 802.11b/g ESSID:"neostrada_1207" Nickname:"zd1211"
Mode:Managed Frequency:2.457 GHz Access Point: 00:16:41:BE:67:96
Bit Rate=24 Mb/s
Link Quality=100/100 Signal level=60/100
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
Widzę, że nikt nie wie, jak pomóc...
Dodam, że próba instalacji sterowników przez Ndiswraper skończyła się zagłada systemu... nie mogłem nawet uruchomić trybu odzyskiwania...