Instalacja Ubuntu na acer aspire 3690

Przenośne komputery i problemy z nimi związane
Awatar użytkownika
eljotek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 7.10
Środowisko graficzne: GNOME
Kontakt:

Instalacja Ubuntu na acer aspire 3690

Post autor: eljotek »

Proponuje ten post poświęcić wszystkim tym którzy maja ten wyżej wymieniony sprzęt. Żeby teraz znaleźć coś na forum to trzeba nie nieźle namęczyć, jeden wielki śmietnik, niby znajdujesz receptę a okazuję się ze przy twojej konfiguracji sprzętowej można podetrzeć sobie tym buty. Proszę wszystkich o umieszczanie problemów i porad właśnie w tym poście. Oby moderator nie zarzucił mi lenistwa bądź tego że się rządzę. To forum jest dla nas użytkowników. :craz:

EDIT:
Pierwszy problem to, na XP który wcześniej miałem na laptopie, nie narzekałem na dźwięk, na ubuntu głosniczki ledwie pierdzą choć wszystko ustawione jest na max, w właściwościach mam ustawiony sterownik "HDA Intel (alsa mixer)" czy zmiana na inny sterownik może poprawić dźwięk, głównie zwiększenie mocy???:wall:
Awatar użytkownika
marekubuntu
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Odp: Instalacja Ubuntu na acer aspire 3690

Post autor: marekubuntu »

już drugo rok korzystam z 3690 i poza kamerką wszystko działa stabilnie. Dźwięk z głosniczków jest możliwy((nie są to przeciez głośniki o mocy 100W)
Awatar użytkownika
eljotek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Ha! znalazłem kogoś kto też ma takiego acerka, myślałem że jestem jedyny w polsce który porwał się z linuxem na 3690, ja mam jakieś śmieszne problemy z wifi, klawisze dodatkowe niedziałają, przegladarka firefox przy ładowaniu google przygasa tzn zawiesza się cuda na kiju, podaj mi swój nr gg bądz jakis kontakt, pomóz koledze, nie chcę zrezygnować i wrócić do Xp.

EDIT:
Co to znaczy i jak to naprawić??? wypluwa mi to na sieżutkim systemie, naprawde jeszcze nic nie nakombinowałem.
(firefox:7034): GLib-GObject-CRITICAL **: g_object_unref: assertion `G_IS_OBJECT (object)' failed
:wall::craz::shock:

EDIT:
Jak zrobić backup wszystkich ustawień wraz z aktualizacjami bo systemik chodzi jak szalony,jestem zadowolony ale jak coś się pochrzani to znów będę musiał go aktualizować, chodzi mi o kopie którą można zgrać na płytkę i potem odczytać na świeżym systemie, bądź użyć na nieco popsutym ubuntu. Z góry dziękuję.
Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to , kim jest, lecz przez to, czym się dzieli z innymi. JPII
Awatar użytkownika
nicho
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: nicho »

Mam takiego notebooka.
Nie dziala mi kamerka, czytnik kart pamieci (ale mniejsza z tymi gadzetami bo z nich nie korzystam).
Najbardziej boli mnie brak dzialania mikrofonu poniewaz nie moge swobodnie korzystac ze Skype'a.
Klawisze dodatkowe mam w nosie wiec wogole ich nie biore pod uwage.
I love the smell of napalm in the morning.
Awatar użytkownika
eljotek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Co do skype to na słuchawach nie miałem problemu, co prawda na mandrivie ale cóz to za róznica powinno działać a jesli chodzi ci o mikrofon w obudowie to bedzie lipa bo z tej samej przyczyny nie działa co i klawisze i kamerka, chyba ze uda ci się na siłe wcisnąć mu sterowniki producenta choć watpie. Pozdrawiam nieszczesliwych nabywców zestawu acer + ubuntu.:razz:

EDIT:
I znów na świeżym systemie bo się już kompletnie zamulił, próbowałem go odratować aktualizacją do wersji 8.04 ale to już kompletna klapa. Czy ktoś mi w końcu powie jak zrobić backup systemu mam teraz świeżutki, jakiego programu użyć?
Człowiek jest wielki nie przez to, co ma, nie przez to , kim jest, lecz przez to, czym się dzieli z innymi. JPII
Awatar użytkownika
Jes
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: Jes »

eljotek pisze:Czy ktoś mi w końcu powie jak zrobić backup systemu mam teraz świeżutki, jakiego programu użyć?
Ghost4Linux
--------- Powiedz NIE dzieciom neo !! ---------
--== registered Linux user number 452851 ==--
Awatar użytkownika
HL_Piotr
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04

Post autor: HL_Piotr »

Witam Wszystkich.

Ja Też posiadam ten niesamowity cud techniki jakim jest niewątpliwie Acer 3690 niestety u mnie nie działa WiFi i jak już Każdy tu napisał Kamerka (czytnik Pamięci to się dowiedziałem dzięki wam że mam coś takiego w lapku i oczywiście też nie działa)

w Skypie dźwięk korzystam z mikrofonu zewnętrznego a co się tyczy głośników to grają dobrze, oczywiście jak zauważył marekubuntu powalający dźwięk to to nie jest ale filmik w pociągu spokojnie można zobaczyć.

Mam 2 pytanka dotyczące tego laptopa?
1) jak zainstalować to WiFi na tym laptopie czy coś dodawaliście - moja wiedza jest niewielka więc będę wdzięczny za jakiś bardzo opisowy HOW TO

2) Panowie to jak to jest z tą kamerką już po wsze czasy nie będzie działać hmmm hmmm szkoda ;(
kajo
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: kajo »

WITAM,
TEŻ MAM TEN SPRZĘT ACER 3694.
I o dziwo jestem zadowolony.
Dla ciekawskich piszę co na pewno da się zrobić bo mi działa działa prawie wszystko i kamerka i mikrofon, dźwięk, wifi.

Za to nie działa i chyba nie będzie:
dodatkowe klawisze i czytnik nie widzi xD-Picture Card.

Pozdrawiam i zachęcam do drążenia tematu ACERa 3690-series
Awatar użytkownika
Diox
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 9.10
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Diox »

Witam.
Posiadam Aspire 3690
jakiś czas temu zainstalowałem na nim 7,10 i chodziło idealnie !
compiz wyrywał szczeki znajomym , boot`ował się w około 40 sec (nie liczylem nigdy) poprostu super ,
zachciało mi się aktualizacji i ... sys chodzi jak krew z nosa z czym sobie stopniowo radzę , ale ni jak nie potrafię zmusić do działania compiza i z tego co rozumię nie działa mi akceleracja 3D (a szkoda bo wcześniej sobie grywałem w VC i było miło)
zwracam się więc z prośbą co powinienem zrobić aby wrócić do poprzednich sterów i co powinienem napisać zeby bardziej zoriętowani wiedzieli gdzie go boli :)

pozdrawiam :)
jeżeli grupa naukowców twierdzi ze czegoś sie nie da zrobić , przyjdzie taki który o tym nie wie i to zrobi.
x-mall
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04

Post autor: x-mall »

HL_Piotr pisze: 1) jak zainstalować to WiFi na tym laptopie czy coś dodawaliście - moja wiedza jest niewielka więc będę wdzięczny za jakiś bardzo opisowy HOW TO
2) Panowie to jak to jest z tą kamerką już po wsze czasy nie będzie działać hmmm hmmm szkoda ;(
Cześć
1. ściągnąłem tą paczkę i zainstalowałem - działa.

2.u mnie kamera działa tylko dziwnie bo podaje strasznie ciemny obraz, jak się poprawi to dam znać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Laptopy”