sudo vs niektóre aplikacje
- dyschemist
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
- Kontakt:
sudo vs niektóre aplikacje
Ubuntu 8.04 Hardy, od początku działania systemu działa sudo. Nie powiem, że jestem pełen podziwu dla tego wynalazku, bo działa fantastycznie. Z czasem jednak zauważyłem że są programy które pomimo poprawnej instalacji, nie odpalają się bez podania im przed nazwą programu sudo. ( z trybu graficznego w ogóle u mnie nie chodzą, z terminala po podaniu samej nazwy pobrzęczy troche, żadnego okna nie otworzy i samo się zamknie)
Do tej pory znalazłem dwie aplikacje z którymi pojawił mi się ten kłopot
1) rainlendar2 i ta druga dzisiejsza
2) tleenx2
Co może być przyczyną czegoś takiego?
Da się to jakoś poprawić?
Do tej pory znalazłem dwie aplikacje z którymi pojawił mi się ten kłopot
1) rainlendar2 i ta druga dzisiejsza
2) tleenx2
Co może być przyczyną czegoś takiego?
Da się to jakoś poprawić?
- grzemach
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Odp: sudo vs niektóre aplikacje
Powoduje to że instalowałeś jako admin i program chce aby dział jako admin a można zmienić pod konsolą po przez:
chown TwojaNazwa nazwa pliku
chown TwojaNazwa nazwa pliku
- dyschemist
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
niestety to nie to ... obalone empirycznie. Zmieniłem właściciela i grupę na własne dla każdego pliku który jest w folderze /usr/share/rainlendar2, i nie przyniosło to żadnych zmian w działaniu. Dalej jedyny sposób na uruchomienie aplikacji to sudo rainlendar2
- lays
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Kontakt:
Zrob to z plikiem o tej nazwie w /bin lub /usr/bin.
- dyschemist
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
tak jakby się nie da ...
ani w /bin ani w /usr/bin nie ma pliku do rainlendar2, a jedynie dowiązanie i nie można mu zmienić właściela i grupy
ani w /bin ani w /usr/bin nie ma pliku do rainlendar2, a jedynie dowiązanie i nie można mu zmienić właściela i grupy
Jak widać dla tleenx2 udało się zmienić ... co i tak nie naprawiło problemu ... jakieś kolejne clue?dyschemist@dyschemist-laptop:/usr/bin$ ls -l tleenx2 rainlendar2
lrwxrwxrwx 1 root root 34 2008-04-27 09:41 rainlendar2 -> /usr/share/rainlendar2/rainlendar2
-rwxr-xr-x 1 dyschemist dyschemist 335996 2007-09-05 23:09 tleenx2
dyschemist@dyschemist-laptop:/usr/bin$ sudo chown dyschemist:dyschemist rainlendar2
dyschemist@dyschemist-laptop:/usr/bin$ ls -l tleenx2 rainlendar2 lrwxrwxrwx 1 root root 34 2008-04-27 09:41 rainlendar2 -> /usr/share/rainlendar2/rainlendar2
-rwxr-xr-x 1 dyschemist dyschemist 335996 2007-09-05 23:09 tleenx2
dyschemist@dyschemist-laptop:/usr/bin$
- Gasiu
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
A nie da się tego po prostu bez sudo zainstalować?
Pozdrawiam!
Gasiu
Gasiu
- dyschemist
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
To synaptic instalował ...
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
Co wyświetla się w terminalu, gdy uruchamiasz z niego te programy (bez sudo)?
- dyschemist
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
dokładnie nic .... niemal od razu przeskakuje do nowej linii
... on sugeruje że może mieć to związek z tym że oboje instalowaliśmy wersje w fazie testowej. Coś podpowiada wam?
:edit u mojego mgr. od Sysopu nie działa z kolei thunderbirddyschemist@dys:~$ rainlendar2
dyschemist@dys:~$

- mario_7
- Administrator
A te programy z repozytoriów dla Ubuntu 8.04 zainstalowałeś?
- dyschemist
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
wszystko aktualizowane na bieżąco ... jak się politechnicznego neta to żaden update mi nie straszny 

- mario_7
- Administrator
Aktualizowane, ale czy repozytoria odpowiednie dla systemu?
Pytam, bo w podstawowych repozytoriach nie mam programu rainlendar2.
Pytam, bo w podstawowych repozytoriach nie mam programu rainlendar2.
- dyschemist
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
zgadza się ... oba programy nie były w repozytoriach
Ściągałem je ręcznie z internetu i wklejałem je do konsoli. Po chwili właczało się okno synaptica z instalacją. Oba programy automatycznie zostały dodane do pasku aplikacji więc na moj gust instalacja przebiegła pomyślnie ... masz jakiś pomysł czemu się tak dzieje ?
Nie zmieniałem repozytoriów z domyślnych. Jeszcze jestem dośc Newbie 
ciekae czy moj mgr. cos wykombinuje .... tak czy siak temu fanatykowi Linuxa wpadł w oko ten bug
Ściągałem je ręcznie z internetu i wklejałem je do konsoli. Po chwili właczało się okno synaptica z instalacją. Oba programy automatycznie zostały dodane do pasku aplikacji więc na moj gust instalacja przebiegła pomyślnie ... masz jakiś pomysł czemu się tak dzieje ?

ciekae czy moj mgr. cos wykombinuje .... tak czy siak temu fanatykowi Linuxa wpadł w oko ten bug

- mario_7
- Administrator
Czy pakiety były przygotowane dla Ubuntu 8.04?
Jeśli program nie zwraca absolutnie nic, to znaczy, że w nim jest błąd (możliwe, że to prawidłowe zachowanie, bo może trzeba dodać jakieś parametry przy uruchamianiu?).
Tleenx2 jest w repozytoriach Ubuntu, więc może tej wersji spróbuj.
Jeśli program nie zwraca absolutnie nic, to znaczy, że w nim jest błąd (możliwe, że to prawidłowe zachowanie, bo może trzeba dodać jakieś parametry przy uruchamianiu?).
Tleenx2 jest w repozytoriach Ubuntu, więc może tej wersji spróbuj.
- dyschemist
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Pardon za wprowadzenie w błąd .... dopiero jak wspomniałeś to skojarzyłem że tleenx'a instalowałem prosto z synaptica z domyślnego repozytorium ... oznacza to również że w sposób jaki instalowałem rainlendara, instalowałem coś jeszcze co jest obecnie w pełni sprawne ... nie pamiętam czy byl to scilab, na pewno był to aplet secondlife'a (nie śmiać się ... chciałem tylko zobaczyć to cudo
), i te programy działają w pełni poprawnie ...
To znaczy że mam zainstalowane pakiety: jeden z repozytorium domyślnego i drugi z zupełnie przypadkowej strony z neta, u których wystepuje taki sam kłopot.
Ciekawe czy ktoś z osób które mają też ubuntu 8.04 od wersji testowej (ja chyba od bety 2 jeśli dobrze pamiętam) ma taki sam kłopot?

To znaczy że mam zainstalowane pakiety: jeden z repozytorium domyślnego i drugi z zupełnie przypadkowej strony z neta, u których wystepuje taki sam kłopot.
Ciekawe czy ktoś z osób które mają też ubuntu 8.04 od wersji testowej (ja chyba od bety 2 jeśli dobrze pamiętam) ma taki sam kłopot?
- suse1
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Xfce
Nie wiem czy to w temacie ale mam pewien problem z otwieraniem na 8.04 kilku aplikacji .
Wygląda na to że po aktualizacjach utraciłem prawa do synaptica i wielu innych choćby menedżera aktualizacji albo ekran logowania terminal roota i sam narazie nie sprawdzałem do czego jeszcze .
Nie mogę nawet zaktualizować systemu , klikając w ikonę powiadomienia o aktualizacjach okno z dostępnymi aktualizacjami się otwiera a po kliknięciu aktualizuj nic się nie dzieje muszę wymusić zamknięcie okna ,synaptic z terminala jako użytkownik wita mnie komunikatem - uruchamianie bez uprawnień administatora czy coś takiego , wpisanie w terminalu sudo synaptic otwiera synaptica i mogę instalować i usuwać więc nie jest tragicznie ale jest to upierdliwe że nie mogę z menu pewnych aplikacji otwierać problem narazie dotyczy chyba tylko zarządznia systemem ale przed chwilą zauważyłem że również gimp się nie otwiera z menu tylko z terminala.
Czy ta aby nie błędy aktualizacji a może to tak właśnie kolesie z canonical tak sobie wymyślili?
Jakieś sugestię................?
Wygląda na to że po aktualizacjach utraciłem prawa do synaptica i wielu innych choćby menedżera aktualizacji albo ekran logowania terminal roota i sam narazie nie sprawdzałem do czego jeszcze .
Nie mogę nawet zaktualizować systemu , klikając w ikonę powiadomienia o aktualizacjach okno z dostępnymi aktualizacjami się otwiera a po kliknięciu aktualizuj nic się nie dzieje muszę wymusić zamknięcie okna ,synaptic z terminala jako użytkownik wita mnie komunikatem - uruchamianie bez uprawnień administatora czy coś takiego , wpisanie w terminalu sudo synaptic otwiera synaptica i mogę instalować i usuwać więc nie jest tragicznie ale jest to upierdliwe że nie mogę z menu pewnych aplikacji otwierać problem narazie dotyczy chyba tylko zarządznia systemem ale przed chwilą zauważyłem że również gimp się nie otwiera z menu tylko z terminala.
Czy ta aby nie błędy aktualizacji a może to tak właśnie kolesie z canonical tak sobie wymyślili?
Jakieś sugestię................?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
U mnie rainlendar2 działał, działał, aż pewnego razu przestał - i startował tylko z sudo. Prawdopodobnie miało to związek z padem windowsa, na którym mam ustawienia rainlendara - używam tego samego pliku preferencji na XP i kubuntu.dyschemist pisze:dokładnie nic .... niemal od razu przeskakuje do nowej linii
:edit u mojego mgr. od Sysopu nie działa z kolei thunderbird... on sugeruje że może mieć to związek z tym że oboje instalowaliśmy wersje w fazie testowej. Coś podpowiada wam?
Oczywiście, w katalogu aplikacji - "rainlendar2" wszystkie pliki były moje, a nie root'a.
Ale... okazało się, że automagicznie zmienił się atrybut
/home/użytkownik/.config/.rainlendar2/rainlendar2.ini
na użytkownika root (inni tylko odczyt). Po zmianie właściciela tego pliku hula jak dawniej...
- Singel
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 9.04
Ja mam zainstalowane identyczne Ubuntu na 2 kompach o podobnej architekturze.Te same repozytoria.Na drugim kompie Tleenx2 uruchamia się bez problemu.Tutaj zaś tak jak wyżej kolega napisał wpisać sudo i dopiero startuje.O co tu chodzi?????
- dyschemist
- Wytworny Kaczor
- Kontakt:
Sprawdź w którym folderze wylądowała Tleenx czy w bin czy sbin, czy usr/bin a usr/sbin ... u mnie było tak na ubuntu instalowanym jeszcze dla Bety 8.04, kiedy ostatnio we wrześniu przeinstalowałem Hardego problem sie juz nie pojawił
- Singel
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 9.04
Na obydwu komputerach tleenx2 jest w /usr/share i najedny zainstalował się z prawami roota(nie wiem dlaczego,instalowałem z tych samych repozytoriów)??Na drugim normalnie i tam działa.Żeby było ciekawiej to zmieniłem prawa do tego folderu i dalej działał tylko po wpisaniu sudo.Potem przeniosłem cały folder z drugiego(działającego normalnie komutera) i plik konfiguracyjny i dalej urchomić go mozna jako root tylko.