Jaki Tablet polecacie pod ubu 7.04?

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
tazdzioch
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 10.04
Środowisko graficzne: GNOME

Jaki Tablet polecacie pod ubu 7.04?

Post autor: tazdzioch »

Witam!

czy ktoś z Was uzywa tabletu pod ubuntu?

jeśli tak, to jaki, z jakim programem etc.

Dziękuję za każdą sugestię, chce zacząć rysować moje komiksy pod linuksem.
Awatar użytkownika
Kaldachar
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 8.04
Kontakt:

Odp: Jaki Tablet polecacie pod ubu 7.04?

Post autor: Kaldachar »

Cały kłopot polega na tym, że głupcy są pewni siebie, a mądrzy pełni wątpliwości.
Awatar użytkownika
tazdzioch
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

{solved} Odp: Jaki Tablet polecacie pod ubu 7.04? [i 8.04]

Bamboo One dziala dzieki tej instrukcji

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=765915

uwaga! do instalacji podchodzilem dwa razy, uwazajcie na logi zeby nie bylo bledow! :razz:
kukunamuniu1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.10

Post autor: kukunamuniu1 »

wykonalem komendy z tego linka.najpierw nic mi nie dzialalo.potem przejrzalem dokladnei ten uzupelniony nowymi liniami plik xorg i zorientowalem sie,ze tam gdzie wklejalem drugi z podanych segmentow(krok nr 11 w linku z poprzedniego posta) cos sie przesunelo w trakcie wklejania.poprawilem to i jeszcze raz dokonczylem calosc.wtedy po zresetowaniu kompa tablet zaczal sie ruszac(nalezy to uznac za jakis tam sukces,wziawszy pod uwage ile czasu sie z tym mecze;).ale nic poza tym.przyciski ani sam nacisk tabletu nie dzialaja.klikanie i dobleklikanie ;) dzialaja.tablet rusza sie strasznie powolnie(moze ma to zwiazek z tym,ze to melenki tablet i tak jest ustawiony domyslnie wobec rozdzielczosci monitora w moim lapie,ale w windowsie nie bylo takiego problemu i dzialalo domyslnie pozycjonowanei absolutne(czyli obszar roboczy tabletu pokrywal sie w stu proc z ekranem laptopa)teraz musze jakies trzy rzy przejechac piorkiem zeby rzebyc droge od lewej do prawej krawedzi ekranu.probowalem znow cos poprawic i w tym samym momencie (krok nr 11) dodalem ¨¨sendcoreevents¨¨ po ¨¨pad¨¨(tak samo jak jest po trzech innych gadzetach wyszczegolnionych w tym kroku)ale to nei spowodowalo zadnych zmian na lepsze ani na gorsze(jak na razie...w kazdym razie ktos moze mi wytlumaczyc to co w tym miejscu zrobilem? ;)
wchodze do gimpa ,otwieram file-preference-inut devices-configure extended input devices...(tak jak to tlumaczy link z przedostatniego posta w tym watku) i tam w ¨¨axes¨¨ mam x-1,y-2,pressure-none,x tilt-none,y tilt-none, wheel-none
dodam,ze w oknie ¨¨devic¨¨ na gorze ,mam do wyboru tylko configured mouse,albo synaptics touchpad,podczas gdy w pierwzym z podanych w tym watku linkow ,na zrzucie widac,ze tam jest ustawione¨¨pad¨¨ i zarowno pressure jak i x tilt maja kolejno wartosci 3 i 4.u mnie nie da sie wpisac wartosci.jest ¨¨none ¨¨ i juz.O co tu chodzi??bo czuje w moczu ze to tu jest pies pogrzebany ;)
dzieki za wskazowki,tylko prosze tlumaczyc jak dziecku autystycznemu bo jestem mocno antykomputerowym stworzeniem :) thanks...
Awatar użytkownika
tazdzioch
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

pod ubuntu 8.10 moj tablet bamboo one smiga na plug-and-play...
kukunamuniu1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

dzieki za wsparcie tadzioch...;)
ja przed zainstalowaniem tego ubuntu 8.04.2 , probowalem 8.10,ale tylko dizalalo z cd life,a po samej instalacji nie odpalalo sie,wiec poradzono mi 8.04.2 jako stailne i sprawdzone.i w sumie wszystko fajnie dziala.nieliczac kilku waznych szczegolow(szachy mi sie nie otwieraja na kurnik.pl, blutooh nie dziala,talet nie dziala,rozne pliki mi sie nie otwieraja :)
kiedy instalowales twoje 8.10??i skad sciagales??moze sprobuje jeszcze raz.....
Awatar użytkownika
tazdzioch
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż

wiesz co, instalowałem moje 8.10 ok. miesiąc temu i jak zawsze ściągnąłem je z ubuntu.com :-)

nie no, autentycznie byłem przygotowany na kompilacje sterwonika do tabletu po instalacji a tutaj miła niespodzianka :-)
kukunamuniu1
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

sciagnalem i zainstalowalem ponownie 8.10 na miejscu 8.04.2,i przyznaje,teraz juz bamboo lata az milo,cos tam jeszcze musze pokonfigurowac,bo mi nie przeciaga okna ,ale sile nacisku nawet rozpoznaje bez problemu...tak,ze ja polecam bamboo one fun :) jak dla mnie solved ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”