Konfiguracja Speedtouch Ethernet Adapter (ETHoA)
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Konfiguracja Speedtouch Ethernet Adapter (ETHoA)
Już od dłuższego czasu zastanawiam się nad instalacją na dysku Ubuntu, jednak jest jedna rzecz, która powstrzymuje mnie od instalacji systemu, a konkretnie chodzi o internet. Próbowałem na różne sposoby, szukałem na Google, ale mimo wielu prób nie udało mi się znaleźć sposobu na skonfigurowanie internetu.
Korzystam z usług lokalnego dostawcy internetu i w związku z tym posiadam dziwny sposób połączenia z internetem. Używam modemu Speedtouch 330, ale nie łączę się poprzez popularne protokoły PPPoA lub PPPoE, tylko poprzez ETHoA (Ethernet over ATM). Przy tym rodzaju połączenia nie jest wymagana nazwa użytkownika i hasło, trzeba jedynie ustawić parametry VPI.VCI. W połączeniach sieciowych system Windows wykrywa mi to jako "Speedtouch Ethernet Adapter", a ikona połączenia znajduje się pod etykietą "Sieć LAN lub szybki Internet". Instalacja w WinXP przebiega bez problemu, wystarczy, że odpalę instalator, gdzie mam do wyboru usługi - PPPoA, PPPoE i Bridging - muszę wybrać tę ostatnią, a następnie wprowadzam parametry VPI.VCI. Jak już mówiłem, nie ma żadnej nazwy użytkownika ani hasła.
Cały ten opis powyżej ma na celu przedstawienie mojego połączenia z internetem. Problem jest taki, że tego połączenia z netem nie umiem skonfigurować pod Ubuntu. Próbowałem różnych sposobów m.in. UbuDSL - ten jednak umożliwia jedynie połączenia przy użyciu PPPoA i PPPoE. W internecie nie mogę znaleźć żadnych konkretnych informacji. Dlatego zwracam się o pomoc do was, ponieważ bez internetu trochę ciężko posługiwać się Linuksem, problemem jest chociażby instalacja programów.
Otwarty jestem na wszelkie pomysły i sugestie rozwiązania problemu, obecnie korzystam z Wubi, więc niczym nie ryzykuję. Proszę także o szczegółowe i dokładne odpowiedzi, gdyż jestem początkującym użytkownikiem. Liczę na waszą pomoc!
Korzystam z usług lokalnego dostawcy internetu i w związku z tym posiadam dziwny sposób połączenia z internetem. Używam modemu Speedtouch 330, ale nie łączę się poprzez popularne protokoły PPPoA lub PPPoE, tylko poprzez ETHoA (Ethernet over ATM). Przy tym rodzaju połączenia nie jest wymagana nazwa użytkownika i hasło, trzeba jedynie ustawić parametry VPI.VCI. W połączeniach sieciowych system Windows wykrywa mi to jako "Speedtouch Ethernet Adapter", a ikona połączenia znajduje się pod etykietą "Sieć LAN lub szybki Internet". Instalacja w WinXP przebiega bez problemu, wystarczy, że odpalę instalator, gdzie mam do wyboru usługi - PPPoA, PPPoE i Bridging - muszę wybrać tę ostatnią, a następnie wprowadzam parametry VPI.VCI. Jak już mówiłem, nie ma żadnej nazwy użytkownika ani hasła.
Cały ten opis powyżej ma na celu przedstawienie mojego połączenia z internetem. Problem jest taki, że tego połączenia z netem nie umiem skonfigurować pod Ubuntu. Próbowałem różnych sposobów m.in. UbuDSL - ten jednak umożliwia jedynie połączenia przy użyciu PPPoA i PPPoE. W internecie nie mogę znaleźć żadnych konkretnych informacji. Dlatego zwracam się o pomoc do was, ponieważ bez internetu trochę ciężko posługiwać się Linuksem, problemem jest chociażby instalacja programów.
Otwarty jestem na wszelkie pomysły i sugestie rozwiązania problemu, obecnie korzystam z Wubi, więc niczym nie ryzykuję. Proszę także o szczegółowe i dokładne odpowiedzi, gdyż jestem początkującym użytkownikiem. Liczę na waszą pomoc!
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Odp: Speedtouch Ethernet Adapter (ETHoA) - problem z konfiguracją
Po pierwsze nie mam neta typu neostrada. Nie mogę wpisać nazwy użytkownika i hasła, bo po prostu ich nie mam! Poza tym chyba nie mogę używać wtyczki protokołu PPPoA, skoro używam ETHoA.
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Odp: Konfiguracja Speedtouch Ethernet Adapter (ETHoA)
Naprawdę nie macie żadnych pomysłów? Może chociaż emulacja windowsowych sterowników byłaby możliwa... 

- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Architektura: x86_64
Podejrzewam, że sprawa ma związek z pakietem br2684ctl, więc zainstaluj go:
Następnie przyda się podręcznik man dla tego programu. Wersja offline o wydaniu polecenie a wersja online znajduje się np. tutaj: http://linux.die.net/man/8/br2684ctl
Pewnie potrzebne też będzie załadowanie modułu br2684.
Bazując znaleziskach w Google, np. http://www.wonder.pl/index.php/Debian-Etch-eagle-atm
Wydaje mi się, ze powinno wystarczyć takie oto polecenie:
oczywiście podaj prawidłowe wartości VPI.VCI
Jest to czysto teoretyczne rozwiązanie. Jeśli nie zadziała, to poszukaj więcej an ten temat...
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install br2684ctl
man br2684ctl
Pewnie potrzebne też będzie załadowanie modułu br2684.
Bazując znaleziskach w Google, np. http://www.wonder.pl/index.php/Debian-Etch-eagle-atm
Wydaje mi się, ze powinno wystarczyć takie oto polecenie:
sudo modprobe br2684 && sudo br2684ctl -c 0 -e 0 -a VPI.VCI -b && sudo ifconfig nas0 up
Jest to czysto teoretyczne rozwiązanie. Jeśli nie zadziała, to poszukaj więcej an ten temat...
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
Przepraszam, że zapomniałem napisać o tym, jak rozwiązałem mój problem. Otóż zakupiłem sobie tani router z wbudowanym modemem ADSL i teraz internet pięknie śmiga, a przy okazji mam kilka innych korzyści
.