ATI Catalyst 8.6 - ostrzezenie
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.04
- Środowisko graficzne: GNOME
ATI Catalyst 8.6 - ostrzezenie
Witam
Wlasnie zainstalowalem nowe sterowniki ATI w wersji 8.6. Wyglada na to ze sa one jednak "trzepniete". System normalnie wstaje, bezproblemowo mozna uruchamiac aplikacje i takie tam bajery, ale gdy sprobowalem uruchomic gre (FIFA) poprzez Wine lub Cedega, ekran "szatkowalo" na czesci pierwsze. Po powrocie do sterownikow w wersji 8.5 wszystko dziala jak nalezy. Dlategotez nie polecam instalowania tej wersji, no chyba ze ktos jest ryzykantem i ma pod reka przygotowana "na zac" wersje poprzednia.
Moja karta graficzna to ATI Radeon 9600. Jadro systemu w wersji 2.6.24-19.
Pozdrawiam
suawek
Wlasnie zainstalowalem nowe sterowniki ATI w wersji 8.6. Wyglada na to ze sa one jednak "trzepniete". System normalnie wstaje, bezproblemowo mozna uruchamiac aplikacje i takie tam bajery, ale gdy sprobowalem uruchomic gre (FIFA) poprzez Wine lub Cedega, ekran "szatkowalo" na czesci pierwsze. Po powrocie do sterownikow w wersji 8.5 wszystko dziala jak nalezy. Dlategotez nie polecam instalowania tej wersji, no chyba ze ktos jest ryzykantem i ma pod reka przygotowana "na zac" wersje poprzednia.
Moja karta graficzna to ATI Radeon 9600. Jadro systemu w wersji 2.6.24-19.
Pozdrawiam
suawek
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Architektura: x86_64
Odp: ATI Catalyst 8.6 - ostrzezenie
Też mnie to spotkało, ale tylko raz, gdy uruchomiłem pełnoekranową aplikację w bardzo małej rozdzielczości.
Niestety jak zwykle ATI nie popisało się ani nowym skryptem instalacyjnym, który nie do końca działa poprawnie, ani zmianami w samym sterowniku. Niby dodano obsługę nowych formatów wideo (np. dla TVTime), ale znowu takie kwiatki są, a od miesięcy znane poważne błędy jak były, tak są dalej...
Niestety jak zwykle ATI nie popisało się ani nowym skryptem instalacyjnym, który nie do końca działa poprawnie, ani zmianami w samym sterowniku. Niby dodano obsługę nowych formatów wideo (np. dla TVTime), ale znowu takie kwiatki są, a od miesięcy znane poważne błędy jak były, tak są dalej...
- Noea
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 11.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
min dlatego wlasnie Nvidia wkoncu wygra wyscig producentow kart graficznych oraz ich kompatybilnosci z nie MS systemami.
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 8.04
To czy znalazł ktoś na to sposób żeby aplikacje pod wine nie kaszaniło? Spróbowałem zainstalować Skype z windowsa i tak się stało. Poza tym winrar chodzi ale np. e-Reader (program do czytania gazet w formie elektronicznej) już się kaszani. Próbowałem pokombinować z ustawieniami wine dot. ekranu ale nic z tego. Może trzeba by zmieniać konfigurację karty graf. na ten czas? Tylko co?
- mario_7
- Administrator
- Wersja Ubuntu: 20.04
Póki co chyba tylko powrót do poprzedniej wersji rozwiąże ten problem...
Zawsze możesz poszukać w Google lub na tym forum: http://www.phoronix.com/forums/forumdisplay.php?f=19
Zawsze możesz poszukać w Google lub na tym forum: http://www.phoronix.com/forums/forumdisplay.php?f=19
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 10.04
mam to samo na radeonie hd3200.... nie wiem co te sterowniki miały wnieść...
edit: ubuntu 8.04 64bit wine 1.1.0
edit: ubuntu 8.04 64bit wine 1.1.0